فشارهای تورمی چه بلایی بر سر شاخص های اقتصادی ایران آورده؟ | بسیاری از خطوط تولید در آستانه تعطیلی قرار گرفتند!
افق میهن به نقل از جماران، گزارش پنجاهمین دوره از برنامه شاخص مدیران خرید (PMI) اقتصاد که آبان ماه ۱۴۰۲ ارزیابی شده است، نشان می دهد که در آبان در این ماه کل اقتصاد ایران شرایط سخت تری را نسبت به ماه های قبل تجربه کرده و با رسیدن عدد شماخ به ۵۰.۹۶ عملا به مرز رونق و رکود بازگشته است. اگرچه در این ماه، بخش صنعت نسبت به ماه قبل تغییر محسوسی نداشته و بخش این بخش به ۵۳.۲۳ رسیده است. اما وضعیت در سایر بخش های اقتصاد چندان مساعد نبوده است.
بر اساس بررسی های مرکز تحقیقات اتاق ایران، در آبان در ماه، شاخص میزان فعالیت های تجاری ۵۱.۴۳ بود که کمترین ارزش چهار ماهه اخیر را به خود اختصاص داد و شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان با رقم ۴۶.۸۹ به کمترین مقدار در سه ماه گذشته رسید. !
کاهش صادرات کالا و خدمات برای پنجمین ماه متوالی
همچنین در این ماه، شاخص میزان صادرات کالا و خدمات با رقم ۴۹.۸۱ برای پنجمین ماه متوالی کاهش و شاخص میزان فروش کالا یا خدمات با ۴۹.۲۲ گزارش شده است. ، نیز نسبت به ماه قبل کاهش یافته و کمترین مقدار سه ماهه گذشته است. ثبت کرده است
نکته قابل توجه در گزارش شماخ آبان سال ۱۴۰۲ این است که برخلاف بسیاری از ماههای گذشته، این بار انتظار فعالان اقتصادی در خصوص فعالیتها در ماه آینده ۵۶.۰۱ بوده که کاهش چشمگیری داشته و به کمترین میزان در ۸ ماه گذشته رسیده است.
کمبود شدید نقدینگی و سرمایه در گردش و چالش در تامین مواد اولیه مورد نیاز
بر اساس این گزارش؛ بررسی مؤلفه های «شاخص مدیران خرید» و اظهارات فعالان اقتصادی حاکی از آن است که آبان کسب و کارها در ماه جاری با کمبود شدید نقدینگی و سرمایه در گردش مواجه بوده و در تامین مواد اولیه مورد نیاز با چالش مواجه شده اند.
عدم ارائه تسهیلات از سوی بانک ها و عدم تخصیص ارز در شرایطی که شرکت ها با کمبود تقاضا و عدم وصول مطالبات از دولت و سایر مشتریان مواجه هستند، افزایش تولید را با وجود در دسترس بودن غیرممکن کرده است. امکانات و تجهیزات برای تولید در ظرفیت های بالاتر. و بسیاری با تعطیلی خطوط تولید مواجه هستند. علاوه بر این، سیاست ها و قوانین غیرحرفه ای که مانع صادرات می شود، باعث کاهش فروش خارجی نیز شده است.
کاهش شدید در میزان سفارشات مشتریان جدید
آخرین نظرسنجی انجام شده نشان می دهد که شاخص ترکیبی مدیران خرید برای کل اقتصاد ایران در آبان عدد ۵۰.۹۶ برای ماه گزارش شده است که نسبت به مهرماه ۵۴.۱۵ کاهش داشته است. در میان مولفه های اصلی شاخص، میزان سفارش های جدید مشتریان نسبت به سایر مولفه ها کاهش شدیدتری داشته است. در آبان در ماه، کسب و کارها تقاضای ضعیف تری را از بازارهای داخلی گزارش کردند. شاخص میزان سفارشات جدید مشتریان با رقم ۴۶.۸۹ کمترین ارزش سه ماه اخیر را به ثبت رسانده است.
شاخص میزان فعالیت های تجاری با ثبت رقم ۵۱.۴۳، کمترین ارزش چهار ماهه اخیر را از مردادماه به ثبت رسانده است. شرایط ضعیف تقاضای داخلی، کاهش فروش خارجی و کمبود شدید نقدینگی و به دلیل مشکلات تامین سرمایه در گردش مواد اولیه مورد نیاز، موجب شده تا طرف عرضه، تولیدکنندگان و ارائه دهندگان خدمات، فعالیت خود را کاهش دهند. به خصوص که بخش ساخت و ساز شاهد کاهش بیشتر فعالیت ها بوده است.
کاهش قدرت خرید مشتریان پس از فشارهای تورمی متوالی
تقاضا، عمدتاً توسط بخش خدمات، به شدت کاهش یافته است. مشتریان پس از فشارهای تورمی پی در پی همچنان با کاهش قدرت خرید مواجه هستند. پس از دو ماه بهبود تقاضا، شرکتها دوباره شاهد کاهش سفارشهای مشتریان بودند. آبان ماه کمک کرده است.
علاوه بر تقاضای ضعیف داخلی، شاخص صادرات کالا و خدمات در آبان این ماه برای پنجمین ماه متوالی با ارزش ۴۹.۸۱ کاهش یافته است. به طور کلی به دلیل گرانی فعالیت ها، مشکلات ارزی موجود و عدم حمایت از صادرات، ظرفیت صادرات شرکت ها کاهش یافته و فروش صادراتی بنگاه ها به ویژه در بخش صنعت کاهش یافته است.
قدرت خرید پایین مشتریان باعث نشد شرکت ها قیمت ها را پایین بیاورند
شاخص قیمت محصولات تولیدی و خدمات ارائه شده، در آبان ۵۱.۱۱ این رقم نسبت به مهرماه با رقم ۵۹.۹۶ با کاهش چشمگیر نرخ افزایش قیمت همراه بوده و با توجه به پایین بودن قدرت خرید مشتریان، شرکت ها برای تقویت تقاضا قیمت فروش را ثابت نگه داشته اند. و هیچ تغییری وجود ندارد آنها قیمت نداشتند.
بر اساس داده های آماری مرکز تحقیقات اتاق ایران؛ شاخص میزان فروش کالا یا خدمات با ثبت رقم ۴۹.۲۲ نسبت به ماه قبل کاهش یافته و کمترین ارزش سه ماهه اخیر را به خود اختصاص داده است. با کاهش فروش داخلی و همچنین کاهش فروش صادراتی، فروش در هر سه بخش صنعت، خدمات و کشاورزی و به ویژه ساختمان کاهش یافته است.
همچنین انتظارات برای فعالیت در ماه آینده با عدد ۵۶.۰۱ نسبت به ماه قبل کاهش چشمگیری داشته و کمترین مقدار را در ۸ ماه گذشته به ثبت رسانده است. بیشترین کاهش شاخص مربوط به بخش ساختمان بوده و شرکت های این بخش نسبت به ماه آینده بدبین هستند! در مجموع اگرچه انتظارات منفی در بین تولیدکنندگان وجود نداشت، اما انتظارات خوش بینانه نیز کاهش یافته است که شرکت ها بیشتر آن را ناشی از اعتماد پایین به تقاضای مشتریان و نگرانی در مورد آن می دانند. .
کاهش شاخص کل صنعت در اکثر حوزه های فعالیت
بر اساس داده های به دست آمده از شرکت های حوزه صنعت، شاخص مدیران خرید صنعت در آبان ماه با عدد ۵۳.۲۳ تقریباً مشابه ماه گذشته بوده و اندکی از شرایط انقباضی خارج شده است. این در حالی است که شاخص کل صنعت در بیش از نیمی از فعالیت ها با کاهش همراه بوده است. در بین اجزای اصلی، موجودی مواد اولیه بیشترین کاهش را داشته است.
شاخص سفارشهای جدید مشتریان ۵۱.۳۱ نسبت به ماه قبل با کاهش همراه بوده است، اما مقایسه این شاخص با شاخص کل اقتصاد نشان میدهد که وضعیت تقاضا در بخش صنعت نسبتاً بهتر از کل اقتصاد است. .
قدرت رقابت برای صادرات کالا کاهش یافته و صادرات به صرفه نیست!
سیاست هایی که منجر به عدم حمایت از صادرات می شود، عاملی برای کاهش تجارت حتی با همسایگان
شاخص میزان صادرات کالا در آبان این ماه با سرعت ۴۷.۷۷ نسبت به ماه قبل کاهش یافته و برای پنجمین ماه متوالی کاهش صادرات به ثبت رسیده است. بخشی از کاهش صادرات به دلیل گرانی محصولات و قوانین مربوط به تعهدات ارزی به ویژه برای کسانی است که مواد اولیه خود را با ارز بازار آزاد تامین می کنند که باعث کاهش رقابت پذیری صادرات کالا و در نهایت صادرات دون شده است. هدرش نده سیاست هایی که منجر به عدم حمایت از صادرات شده است، تجارت را حتی با کشورهای همسایه کاهش داده است.
قوانین جدید گمرکی برای سهمیه بندی واردات مواد اولیه باعث نگرانی شرکت ها شده است
شرکت ها منابع مالی لازم برای تامین سرمایه در گردش را ندارند
اطلاعات مرکز پژوهش های اتاق ایران نشان می دهد که تولیدکنندگان برای پنجمین ماه متوالی همچنان با کمبود در تامین مواد اولیه مورد نیاز خود مواجه هستند و در آبان شاخص موجودی مواد اولیه خریداری شده ۴۸.۸۵ ثبت شده است! در عین حال قوانین جدید گمرکی در خصوص محدودیت و سهمیه بندی واردات مواد اولیه باعث نگرانی بسیاری از شرکت ها از کمبود مواد اولیه مورد نیاز در ماه های آینده شده است. همچنین تداوم مشکل عدم تخصیص ارز و عدم پرداخت تسهیلات و تامین مالی از سوی بانک ها نیز باعث شده تا شرکت ها در تامین مواد اولیه مورد نیاز خود با مشکل کمبود نقدینگی مواجه شوند. به ویژه اینکه به دلیل عدم پرداخت مطالبات شرکت ها توسط برخی ارگان های دولتی و عدم پرداخت چک مشتریان به دلیل قدرت خرید پایین، شرکت ها منابع مالی لازم برای تامین سرمایه در گردش را ندارند.
ضعف تقاضای داخلی و کاهش صادرات و فروش خارجی باعث شده است آبان در ماه شرکت های تولیدی، شاخص فروش مشتری یعنی ۴۹.۸۲ برای پنجمین ماه متوالی کاهش را به ثبت رساند، البته این شاخص نسبت به ماه قبل کاهش ملایم تری داشت. ادامه روند کاهشی قدرت خرید و کمبود نقدینگی مشتریان از یک سو و کاهش فروش صادراتی در بخش تولید برای پنجمین ماه متوالی از سوی دیگر به دلیل موانع صادراتی ناشی از قوانین غیرکارشناسی، باعث شده است که صادرات نتواند شرایط ضعیف تقاضای داخلی را به کمک تقویت جایگزین کند Come on sale!
مشکلات اصلی از نگاه برخی فعالان اقتصادی آبان ماه ۱۴۰۲
بر اساس این گزارش؛ اکثر تولیدکنندگان به ویژه در بخش صنایع شیمیایی در تامین مواد اولیه با مشکلات جدی مواجه هستند. از یک طرف پس از گذشت چندین ماه از واریز وجه و بلوکه شدن آن توسط بانک به منظور تخصیص ارز مورد نیاز مواد اولیه، ارز تخصیص داده نشده است و از سوی دیگر، کالا و خام مواد در گمرک ترخیص نشده است که با هزینه اضافی نگهداری در گمرک همراه است. باعث شده تا شرکت ها در تامین مواد اولیه هزینه ها و مشکلات زیادی داشته باشند.
همچنین فعالان اقتصادی معتقدند قوانین و مقررات جدید گمرکی مربوط به سهمیه بندی واردات، بدون در نظر گرفتن نیاز تولیدکنندگان، بسیاری از شرکت ها را با مشکل کمبود مضاعف مواد اولیه مواجه کرده و مشکلات جدیدی را بر سر راه تولیدکنندگان قرار خواهد داد.
با توجه به محدودیت منابع ارزی دولت، علیرغم اینکه مدتهاست پول توسط شرکتها به بانک سپرده میشود، تخصیص ارز به موقع انجام نمیشود و شرکتها در تامین مواد اولیه با مشکل مواجه هستند. .
عدم ارائه تسهیلات و وام های بانکی شرکت ها را با چالش تامین مالی مواجه کرده و حتی امکان خرید مواد اولیه لازم وجود ندارد و بسیاری از خطوط تولید در آستانه تعطیلی است!
عدم پرداخت تعهدات دولت چالشی جدی برای شرکت هاست
بر اساس گزارش آماری اتاق ایران، برخی از شرکت هایی که مشتریان دولتی دارند به دلیل عدم دریافت مطالبات خود با مشکل کمبود نقدینگی مواجه هستند و علیرغم اینکه امکانات و آمادگی لازم برای توسعه کسب و کار را دارند، اما کمبود منابع مالی و عدم پرداخت تعهدات توسط دولت. امکان سرمایه گذاری جدید و توسعه شغلی ندارند.
– تضعیف تقاضا و کمبود قدرت خرید مشتریان، تامین سرمایه در گردش شرکت ها را با مشکل مواجه کرده و در شرایطی که خریداران کمتر خرید می کنند، تولیدکنندگان نقدینگی لازم برای خرید مواد اولیه را ندارند. از طرفی به دلیل کمبود شدید قدرت خرید مشتریان، بسیاری از چک ها وصول نمی شود.
– برخی از صنایع به دلیل محدودیت عرضه کالا در بورس کالا مجبور به تهیه مواد اولیه خود از بازار آزاد هستند که برای نیاز تولید بسیار کم است. (صنایع فلزی)
– تاخیر زیادی در گمرکات و همچنین سامانه گمرکی برای ترانزیت و حمل و نقل وجود دارد و عوارض بالای ترانزیتی ترانزیت به کشورهای همسایه را غیرقابل تحمل کرده است.