قیمت تتر در حال سقوط است
پس از آغاز مداخله ارزی بازارساز در بازار و اعلام خبر جدیدی مبنی بر آغاز عرضه پتروشیمی ها در بازار تجاری ارز از هفته آینده، چرخه قیمت ارز باریک شده است.
این خبر در کنار اقدام اخیر بانک مرکزی برای بستن صرافی های ارزهای دیجیتال باعث شده است که قیمت تتر در کمتر از ۴۸ ساعت چندین پله کاهش یابد و از کانال ۸۲ هزار تومانی به کانال ۷۸ تا ۷۷ هزار تومانی بازگردد.
از شب گذشته یکشنبه عصر تا صبح امروز تتر ۷۷۰۰۰ تومان در کانال هزینه شد؛ دقایقی است که در برابر بازگشت به کانال ۷۸ هزار تومانی مقاومت نشان می دهد، اما فعالان بازار پیش بینی می کنند افت قیمت در بازار امروز شتاب بیشتری نسبت به دیروز داشته باشد.
اگرچه تعطیلی صرافی های ارزهای دیجیتال مورد انتقاد فعالان این بخش قرار گرفته است، اما با توجه به کاهش فوری تتر و ارز در بازار بانک مرکزی باید این سوال را مطرح کرد. چرا از ابزار قانونی خود برای مدیریت زودتر بازار استفاده نکرد؟
پولشویی و عملیات سوداگرانه در بازار تتر دلیل اصلی مسدود شدن دسترسی به درگاههای پرداخت صرافیهای ارزهای دیجیتال است، اگرچه دروازه خروج این درگاههای پرداخت همچنان باز است تا افرادی که نمیخواهند ضرر بیشتری در فعالیتهای فروش خود داشته باشند، باز است. .
بانک مرکزی باید در برابر افکار عمومی پاسخگو باشد: چگونه است که هیچکس از تراز مالی صرافیهای ارزهای دیجیتال اطلاعی ندارد، چگونه سودهای کلان خود را به دست میآورند و چگونه دائماً با عملکرد غیرشفاف در معاملات غیرقانونی ارزهای دیجیتال شرکت میکنند؟
آمارها نشان می دهد که این صرافی ها با انجام معاملات روزانه ۵۰ میلیون دلاری معادل ۴ همتن در حدس و گمان در تتر به هیجان در بازار فارکس دامن می زنند! و آنها به طور موثر تتر را به ابزاری برای سیگنال دهی دلار تبدیل کرده اند.
عدم شفافیت در عملکرد صرافی های ارزهای دیجیتال و فرار آنها از نظارت توسط رگولاتور اصلی سوالاتی را در افکار عمومی ایجاد کرده است. چرا هیچ نهادی جلوی «بازار سیاه»، «پولشویی آشکار» و «احتکار آشکار» آنها را نمی گیرد؟
احتمالاً به دلیل فعالیت دلالها، سفتهبازیها و فروش کوتاه مدت در صرافیهای ارزهای دیجیتال است که با دخالت بازارساز در ورود ریال از طریق شرکای پرداخت، قیمت تتر بلافاصله به سقوط آزاد سقوط کرد و اکنون به حالت قبل بازگشته است. ارزش در کانال از ۷۷-۷۸ هزار تومان.
بازارساز باید اعلام کند؛ چرا برای حفظ ارزش پول ملی و توجه به معیشت مردم چنین سیاستی زودتر اجرا نشد و جلوی سودجویان گرفته نشد تا معیشت مردم به خطر نیفتد؟
کتمان ترازنامه های مالی و عملیات غیرشفاف بانکی خارج از ضوابط این صرافی ها و پرداخت کنندگان متخلف همچنان مورد تردید افکار عمومی و نهادهای نظارتی است.
این تخلفات که توسط شرکت های پرداخت با ایجاد زیرساخت های غیرقانونی تسویه آنی خارج از سیستم پولی و بانکی انجام می شود، نه تنها نوعی پولشویی محسوب می شود، بلکه بر عملیات سفته بازی برخی صرافی ها نیز تأثیر می گذارد.
ظاهراً بانک مرکزی و نهادهای نظارتی در ماههای اخیر نسبت به تخلفات ریالی شرکتهای پرداخت در راهاندازی سامانه تسویه آنی بسیاری از تراکنشها هشدار داده بودند، اما این هشدار را جدی نگرفتند و به تخلفات خود ادامه دادند.