مجلس به جای استیضاح باید از وزیر اقتصاد بابت بازگردان ورق بورس قدردانی کند/ سازمان بورس با حذف تصمیمات خلق الساعه رونق را به بازار سرمایه بازگرداند
افق میهنی –
وحید شقاقی شهری در گفت و گو با خبرنگار بازار سرمایه ایران (سنا)، ضمن ارزیابی عملکرد بازار سرمایه در ۴ ماه گذشته، اعلام کرد: نمایندگان مجلس باید بدانند که از سال ۱۳۹۸ تاکنون، یعنی در بیش از چهار ماه سال ها در گذشته شرایط بسیار نامناسبی در بازار سرمایه وجود داشت. روندی که از زمان سقوط بورس ادامه داشت مرداد از سال ۹۹ شروع شد و تا پایان دولت سیزدهم ادامه داشت.
وی افزود: زمانی که دکتر همتی به عنوان وزیر اقتصاد کار خود را آغاز کرد، اقدامات متعددی را برای تشویق بازار سرمایه در دستور کار قرار داد. وضعیت به حدی وخیم بود که تعداد کدهای فعال بازار سرمایه به کمتر از ۷۰ هزار کد رسید، در حالی که در سال ۱۳۸۸ حتی این تعداد به بیش از ۲ میلیون کد فعال رسید، حتی در آن زمان در حوزه عرضه اولیه، مشارکت حدود ۵ میلیون سهام بود. کدهای مبادله ای نیز ثبت شد. اما شرایط در سه سال گذشته به قدری بد بود که این تعداد به کمتر از ۷۰ هزار کد فعال رسید که مصداق فاجعه بود.
پیش بینی نوسانات نرخ سود بین بانکی
شقاقی شهری ادامه داد: با روی کار آمدن دولت چهاردهم و انتخاب آقای همتی به عنوان وزیر اقتصاد اقدامات و سیاست های متعددی دنبال شد. اولین کاری که دکتر همتی انجام دادند، برگزاری جلساتی با بانک مرکزی در خصوص پیش بینی نوسانات نرخ سود بین بانکی و نوسانات و روند صعودی نرخ سود و همچنین تصمیمات بانک مرکزی در حوزه بانک مرکزی بود. برخی اقدامات مانند صدور گواهینامه. جلوگیری از سپرده گذاری با نرخ های بالا. این اتفاق عاملی موثر و دلگرم کننده برای بازار سرمایه بود. موضوع بعدی تعدیل نرخ نیما بود، نرخ نیما که در سه سال اخیر باعث شده بود بسیاری از شرکت های تولیدی حاضر به واردات ارز حاصل از صادرات خود به کشور نباشند و یا تمایلی به تامین ارز خود نداشته باشند. با نرخ نیما و عملا شرکت های تولیدی و صادراتی شرایط نامناسبی را از نظر سیاست های ارزی تجربه کردند.
حرکت از نیم نرخ به نرخ ارز توافقی
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه حرکت از نیم نرخ به نرخ توافقی کار بسیار سختی بود که در دولت چهاردهم انجام شد، گفت: این اقدام برای حذف رانت و سودآوری شرکت های تولیدی و کنترل عطش واردات اجرا شد. در واقع از همه این موارد به عنوان مشوق استفاده می شد. برای بازار سرمایه خوب عمل کرد. اما موضوع بعدی نگرش وزارت اقتصاد و مدیران بازار سرمایه است که باید مورد توجه قرار گیرد. صحبتی که اخیرا رئیس سازمان بورس درباره لزوم رسیدن ارزش بازار بورس به ۴۰۰ میلیارد دلار تاکید کرده است، بسیار درست است. اقتصاد ایران با ارزش بازار ۱۰۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلاری در بازار سرمایه شرایط نامناسبی را در منطقه و جهان پیدا خواهد کرد و باید تلاش شود تا شرکت های بیشتری وارد بازار سرمایه شوند و سودآوری شرکت ها افزایش یابد. .
مشوقی مهم برای بازار سرمایه در چهار ماه اخیر
شقاقی شهری با تاکید بر اینکه قابل پیش بینی بودن اقتصاد یکی از مشوق های مهم بازار سرمایه در ۴ ماه گذشته بوده است، گفت: دو سه ماه است که دستورالعمل ها، مصوبات و آیین نامه های خلق الساعه انجام شده است. اعلام نشده است، که چیز خوبی است.” در دولت گذشته بارها شاهد بودیم که تصمیمات خلق الساعه اعلام شد و این مشکل ریسک ورود به بازار سرمایه را تشدید کرد. اما اکنون این موضوع در دولت چهاردهم مهار شده و چند ماهی است که دیگر شاهد تصمیم گیری های آنی و یک شبه نیستیم. خود این اتفاق آرامش را به بازار سرمایه تزریق کرده است.
بازگشت تدریجی رونق به بازار
وی افزود: بازار سرمایه بازار ارزشمندی است و جای رشد دارد و نیازمند محرک ها و مشوق هایی برای رونق است. پس از سه سال شرایط بسیار بد در بازار سرمایه، اکنون این بازار جانی دوباره گرفته است. امروز شاهد هستیم که استقبال بسیار بالایی در عرضه اولیه صورت گرفته است که نشان می دهد کم کم رونق به این بازار بازمی گردد. هر چه بورس عمیق تر و توسعه یابد برای تامین مالی دولت بهتر خواهد بود و شفافیت اقتصاد را به همراه خواهد داشت که برای تامین مالی جمعی و خرد نیز مناسب است.
مجلس باید از وزیر اقتصاد برای بازگرداندن بورس تشکر کند
شقاقی شهری در پایان گفت: اکنون نمایندگان مجلس باید متوجه شوند که پس از سه سال شرایط نامناسب امروز شرایط خوبی در بورس وجود دارد. به نظر من باید دکتر همتی را به مجلس دعوت کنند و از ایشان تشکر کنند که ورق برگشت. نه اینکه بخواهند او را استیضاح کنند. باید قدردان باشیم که پس از سه سال شکست، وضعیت تا حدودی بهبود یافته است. یعنی شرایط به گونه ای بود که در آن دوره اقتصاد کشور یکی از مهم ترین نهادهای تامین مالی را از دست داده بود. اکنون امیدواریم بحث استیضاح به خوبی پیش برود و وزیر اقتصاد بتواند با قاطعیت مسیر خود را طی کند.