مردم در سال ۱۹۹۵ چه پیشبینی درباره سال ۲۰۲۵ داشتند؟
در سال ۱۹۹۵، برنامه دنیای فردا بی بی سی تصمیم گرفت تا پیش بینی کند که جهان در ۳۰ سال آینده، در سال ۲۰۲۵ چگونه خواهد بود.
در این برنامه که دیگر پخش نمی شود، از یکی از مشهورترین دانشمندان آن زمان، پروفسور استیون هاوکینگ دعوت شد. او پیشبینی کرد: میتوانیم تا سال ۲۰۲۵ منتظر تغییرات بزرگ باشیم.
تیم برنامه با پیش بینی نوآوری های جهانی از جراحی هولوگرام گرفته تا زباله های فضایی موافقت کرد.
حال با کمک چند کارشناس و سه دهه زمان برای ارزیابی، بیایید نگاهی بیندازیم که پیشبینیهای «دنیای فردا» چقدر با دنیای امروز مطابقت دارد.
“شورش های فضای سایبری” در سال ۲۰۰۵
در سال ۱۹۹۵، شبکه جهانی وب به سرعت در حال گسترش بود و برنامه “دنیای فردا” پیش بینی کرد که این توسعه مشکلاتی را به همراه خواهد داشت.
آنها پیشبینی کردند که «اربابان کسبوکار» و بانکها تا سال ۲۰۰۰ کنترل اینترنت را به دست خواهند گرفت و «آبرنت» را ایجاد میکنند که دسترسی محدودی دارد.
این به نوبه خود منجر به هک، ویروس و حتی شورش می شود.
نتیجه گیری: اینترنت اکثرا رایگان است و هیچ شورشی در آن وجود ندارد، اما شکی نیست که اقدامات هکرها برای بسیاری از افراد دردسرهای زیادی ایجاد کرده است.
چیزی که برنامه پیش بینی نمی کرد نقش هکرهای دولتی مانند کره شمالی بود.
امنیت سایبری اکنون برای دولت ها و شرکت ها بسیار مهم است و افرادی که به بانک ها بی اعتماد هستند به ارزهای دیجیتال مانند بیت کوین روی آورده اند.
استخراج سیارک ها و زباله های فضایی
این برنامه پیشبینی کرد که استخراج فضایی به یک صنعت سودآور تبدیل میشود و شرکتهایی که سیارکهای نزدیک زمین را برای فلزات گرانبها حفاری میکنند.
این برنامه همچنین پیشنهاد کرد که زباله های فضایی به مشکلی تبدیل می شوند که ایمنی فضانوردان را به خطر می اندازند. راه حل آنها چه بود؟ یک فوم ژل غول پیکر برای کند کردن زباله ها.
نتیجه گیری: هنوز هیچ فوم ژل غول پیکری وجود ندارد و مشکل زباله های فضایی حاد است. همچنین صنعت معدن فضایی هنوز ایجاد نشده است، اما ممکن است تغییر کند.
آینده پژوه تام چیزورایت به استخراج معادن فراتر از سیاره ما خوشبین است و می گوید: “ثروت بالقوه بی پایان است و فناوری به خوبی در دسترس ما است.”
فوق جراحان و روبات هایشان
Tomorrow’s World پیش بینی کرد که تا سال ۲۰۰۴ قانونی در بریتانیا تصویب خواهد شد که بیمارستان ها را ملزم می کند تا میزان موفقیت جراحان را منتشر کنند.
در نتیجه جراحان برتر به قدری محبوب و ثروتمند خواهند شد که دیگر منطقی نخواهد بود که به سراغ بیماران بروند.
در عوض، هولوگرام بیمار برای جراح فرستاده می شود که با استفاده از “دستکش های مخصوص” عمل می کند. از سوی دیگر، در سمت بیمار، یک ربات به طور دقیق حرکات جراح را تقلید می کند.
نتیجه: این پیشبینی دقیقاً محقق نشد، اما روباتها اکنون در جراحیها کمک میکنند.
یک اسپیکر هوشمند با سر شناور
این نمایش صحنه ای را نشان می داد که در آن مردی از آینده (با هدست واقعیت مجازی) با همسر و دختر خردسالش در جایی که شبیه لندن امروزی به نظر می رسید زندگی می کرد.
در یک بخش، سر شناور زنی از یک «بلندگوی هوشمند» بیرون میآید و به مرد یادآوری میکند که یک سال از تعطیلاتش در هند و دیزنی میگذرد. او مرد را تشویق کرد تا با یک “شاتل به بنگلور” – که فقط ۴۰ دقیقه طول می کشد – برود تا به تعطیلات دیگری برود.
نکته پایانی: سفر با سرعت فوق العاده هنوز دور از دسترس به نظر می رسد، اما هولوگرام، بلندگوهای هوشمند و هدست های واقعیت مجازی در حال تبدیل شدن به امری عادی هستند.
استفاده از ریزتراشه در بازو
در جای دیگر این برنامه چشم اندازی از آینده بانکداری ارائه شد.
زنی به بانک می رود و از کمبود مردم شکایت می کند، سپس ۱۰۰ یورومارک برداشت می کند. بانک پس از اسکن تراشه در بازوی زن پول را می دهد.
نتیجه: بانکداری به طور فزاینده ای خودکار شده است. و در حالی که پرداخت از طریق ریزتراشههای داخل بدن انسان یک واقعیت است، سایر فناوریها – به ویژه اسکن اثر انگشت و صورت – بسیار رایجتر شدهاند.
خاطرات مجریان
مونتی دان، مجری فعلی دنیای باغبانان، یکی از مجریان آن برنامه در سال ۱۹۹۵ بود. دپارتمان او پیش بینی کرد که مهندسی ژنتیک و امکانات کشاورزی چند طبقه امکان بازسازی گسترده جنگل های بریتانیا را فراهم می کند که منجر به بازگشت جنگل های بریتانیا می شود. حیواناتی مانند خرس قهوه ای
او به بیبیسی گفت که دیدگاههایش «ایدهآلیستی» و «سادهگرایانه» است.
با نگاهی به ۳۰ سال آینده، او خوش بین است و معتقد است که نسل جوان امروزی نسبت به تغییرات آب و هوایی حساس تر است و مردم تا سال ۲۰۵۵ غذای خود را بیشتر تولید خواهند کرد.
وی افزود: “برنامه دنیای فردا در ابتدا بر این موضوع متمرکز بود که چگونه بشر می تواند جهان را تغییر دهد و بهبود بخشد، اما آنچه که ما از آن زمان آموخته ایم این است که انسان ها اغلب تمایل دارند اوضاع را بدتر کنند، به ویژه از نظر زیست محیطی، و ما باید با آن مقابله کنیم.” . بیایید با طبیعت کار کنیم، نه اینکه سعی کنیم آن را تغییر دهیم و کنترل کنیم.»
مجری دیگر، ویویان پری، بخشی در مورد پزشکی ارائه کرد. او به یاد می آورد که فیلمبرداری آن قسمت چقدر لذت بخش بود و جلوه های بصری آن روزها چقدر محدود بود. او می گوید: «من مجبور بودم کاملاً بی حرکت بمانم. عینکی داشتم که دوربین کوچکی با یک جرم سیاه چسبنده به صورتم وصل کرده بود. روز بسیار گرمی بود و این ماده سیاه روی صورتم آب میشد و نمیتوانستم حرکت کنم. یک نفر از بخش گریم آمد و آن را با یک چوب بلند و پنبه پاک کرد.»
ویوین از سال ۲۰۱۳ با Genomics UK همکاری می کند و تاکید می کند که برخی از پیش بینی های برنامه ۱۹۹۵ در مورد توالی ژنتیکی محقق شده است. او در حال کار بر روی یک مطالعه تحقیقاتی برای تشخیص و درمان بیماری های ژنتیکی است.
جهان در سال ۲۰۵۵ چگونه خواهد بود؟
تریسی فالوز، آیندهنگر معتقد است که دنیای فردا در سال ۱۹۹۵ بسیاری از ایدههای بزرگ را به درستی دریافت کرد، اما دو موضوع بزرگ ۳۰ سال گذشته – گسترش فناوری بزرگ و رسانههای اجتماعی – را از دست داد.
او پیشبینی میکند تا سال ۲۰۵۵، بسیاری از مردم «از لحاظ شناختی مرتبط» خواهند بود – ذهن جمعی انسانها و فناوری از طریق سرورها، که به اشتراک ایدهها کمک میکند.
او میگوید: «طوفان فکری به معنای واقعی کلمه به طوفان فکری تبدیل میشود، جایی که میتوانید ایدههای خود را با فکر کردن به اشتراک بگذارید.
تام چیزیرایت دو چشم انداز هیجان انگیز را برای ۳۰ سال آینده می بیند: علم مواد و بیوتکنولوژی یا مهندسی بیولوژیک.
در مواد، ایجاد وسایلی که قویتر، سبکتر و نازکتر باشند، میتواند دنیا را تغییر دهد. در حالی که بیوتکنولوژی – با مقررات سختگیرانه – پتانسیل ایجاد انقلابی در پزشکی و مقابله با “برخی از بزرگترین چالش های بشریت – کربن زدایی، آب سالم، غذا” را دارد.
نظر شما چیست؟ فکر می کنید جهان در ۳۰ سال آینده چگونه خواهد بود؟
پاسخ شما هر چه باشد، بهتر است به گفته های پروفسور هاوکینگ ۳۰ سال پیش در «دنیای فردا» گوش کنید.
وی گفت: برخی از این تغییرات بسیار هیجان انگیز و برخی دیگر نگران کننده هستند. اما تنها چیزی که میتوانیم از آن مطمئن باشیم این است که جهان بسیار متفاوت خواهد بود و احتمالاً آن چیزی نیست که ما انتظار داریم.»
منبع: بی بی سی