مردم ریال را بیخیال شده و به ارز پناه میبرند | دنبال سایه بدوید چه زمانی به آن میرسید؟
یکی از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه گفت: مردم احساس می کنند که یک تکه آتش در دست دارند و درصددند ریال خود را به دارایی تبدیل کنند که از نقدینگی بالاتری برخوردار باشد و بهترین جایگزین برای این کار ارز است. ، الان به غیر از ریال به سراغ ارز دیگری می روند. یعنی به ریال اهمیت نمی دادند و به ارزهای دیگر پناه می بردند.
افق میهن، هادی قوامی عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفتگو با خبرنگار ایلانا گفت: افزایش قیمت دلار عوامل مختلفی دارد اما علت این جهش قیمتی که در حال حاضر با آن مواجه هستیم چیست؟ تعدادی از عوامل تأثیرگذار وجود دارد؛ این پیش بینی کننده آینده است. یعنی هر چه برای آینده پیش بینی بهتری داشته باشیم و احساس کنیم در آینده مثلاً می توانیم ارتباط بیشتری با دنیا داشته باشیم و مسیرهای گران قیمت کاهش پیدا کند، طبیعتا ثبات نرخ دلار ایجاد می شود.
این عضو کمیسیون برنامه و بودجه ادامه داد: عامل دیگر بعد روانی این موضوع است، این عامل روانی بر قیمت ارز تاثیر می گذارد.
وی با اشاره به افزایش نرخ نیمایی در بودجه ۱۴۰۴ گفت: در بودجه گفته شده بود که نرخ ارز ترجیحی از ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۳۸ هزار و ۵۰۰ افزایش می یابد، از سوی دیگر نرخ نیمایی ۱۰۰ تغییر می کند. تومان. اینها تمایل به افزایش دارند و چشم اندازی که مردم پیش بینی می کنند این است که بالاخره نرخ ارز در حال افزایش است.
قوامی خاطرنشان کرد: از آنجایی که نرخ ارز به تدریج افزایش یافته است، مردم می بینند که ارزش ریال آنها در برابر سایر ارزها در حال کاهش است، بنابراین مردم احساس می کنند که تکه ای از آتش را در دست دارند و برای پس انداز ریال خود تلاش می کنند. دارایی هایی را تبدیل می کنند که از نقدینگی بالاتری برخوردار است و بهترین جایگزین برای آن ارز است، حالا سراغ هر ارزی غیر از ریال می روند. یعنی به ریال اهمیت نمی دادند و به ارزهایی پناه می برند که بتوانند با آن دیوار دفاعی ایجاد کنند و ارزش پول خود را حفظ کنند و این خود تقاضا برای ارز را بالا می برد.
وی یادآور شد: از سوی دیگر چون مواد اولیه، قطعات و ماشین آلات را وارد می کنیم و میزان واردات ما بیشتر از صادرات غیرنفتی است و به دلیل این کسری همواره تقاضا در این زمینه وجود دارد. چون این میزان زیاد است، دستکمگرفتن و دستکمبینی وجود دارد. واردات و صادرات وجود دارد. یعنی فرض کنیم شخصی که مثلاً برای واردات کالایی رفته است، سعی می کند ارزی را که گرفته است زیاده روی کند و بخشی از ارزی را که گرفته آزاد کند و به قیمت روز بفروشد. دادن
این عضو سازمان برنامه و بودجه ادامه داد: ۳ میلیارد دلار ارز از منبعی غیر از صادرات واریز شده است تا فردی که ارز، ظرفیت یا اعتبار دارد بتواند خودرو یا گوشی وارد کند. این به چه معناست؟ یعنی مثلاً بخشی از آن ارزهای قاچاق وارد این حوزه می شود. یعنی عده ای می روند ارزها را می گیرند و می گویند چون متقاضی این ارزها هست، آوردند اینجا.
وی تاکید کرد: بانک مرکزی به جای اینکه آن را پایین بیاورد و به این یکی وصل کند (افزایش نرخ به نصف نسبت به بازار) باید یک سری سیاست ها اتخاذ کند و از طرف مقابل در مقابل این افزایش قیمت بایستد، چرا که هر چقدر هم باشد. خیلی دنبال این می دوی، مثل دویدن دنبال سایه است، اگر دنبال سایه بدوی کی به آن می رسی؟ هرگز به آن نخواهی رسید، اگر به سایه پشت کنی، دنبالت خواهد آمد. بنابراین بانک مرکزی باید اقداماتی را برای کنترل این موضوع انجام دهد.