مسئول رمزارزها چه نهادی است؟
ارزهای دیجیتال سالهاست که به عنوان دارایی های مالی شناخته می شوند و هر روز به دنبال آن ها افزوده می شود. اگرچه ممکن است در محافل دانشگاهی درباره ماهیت و ارزش آنها انتقاداتی وجود داشته باشد، اما گسترش روزافزون بازار ارزهای دیجیتال غیرقابل انکار است و نمی توان آن را نادیده گرفت.
ارزهای دیجیتال به عنوان یک ابزار سرمایه گذاری و معاملاتی در حال حاضر بخش قابل توجهی از مردم را درگیر خود کرده است که منجر به ثبت سود و زیان های مختلف و بروز مشکلاتی شده است. برای آنها قانونی شده است.
دستگاه تصمیم گیری سیاسی کشور چه بخواهد و چه نخواهد با این مشکل مواجه است پس بهتر است هر چه سریعتر تعهدات نظارتی خود را در این زمینه رسمی کند.
رئیس کل بانک مرکزی چندی پیش از تدوین آیین نامه جدید ارزهای رمزپایه و توکن خبر داد و گفت: آیین نامه جدید بانک مرکزی در حوزه ارزهای رمزنگاری شده در همایش بانکداری نوین ارائه می شود. آذر ماه آشکار می شود.
این همایش در روزهای ۱۴ و ۱۵ آذرماه برگزار می شود که باید به زودی شاهد اعلام این دستورالعمل باشیم. البته همزمان برخی از نمایندگان مجلس در خصوص تدوین مقررات ارزهای دیجیتال توسط بانک مرکزی موضع گیری کرده اند.
در عین حال، برخی از فعالان ارزهای دیجیتال از مقررات بانک مرکزی انتقاد می کنند.
اما قانون چه می گوید؟
برخی از نمایندگان مخالف مقررات بانک مرکزی در حوزه ارزهای رمزپایه هستند در حالی که در قانون جدید بانک مرکزی که سال گذشته تصویب و به دولت ابلاغ کردند، این وظیفه را بر دوش بانک مرکزی گذاشتند.
در بند ۱۳ قسمت اول ماده ۴ این قانون که وظایف بانک مرکزی را تعیین می کند، «تنظیم در حوزه ارزهای رمزنگاری شده و نظارت بر مبادلات آنها در چارچوب قوانین مربوطه» از وظایف بانک مرکزی است. بانک.
در بخش دوم ماده ۴ که مربوط به اختیارات بانک مرکزی است، تبصره ۱ بند ۱۱ نیز مقرر میدارد: «تصمیمگیری در مورد اجازه یا عدم اجازه نگهداری و مبادله انواع ارزهای رمزپایه بر عهدهی معظمله است.» پلانک.”
اما نمایندگان مجلس کار روی اصل ۵۹ را به پایان رسانده اند. در این مقاله تاکید شده است که «مسئولیت انحصاری ابلاغ دستورالعملهای لازم در حوزههای سیستمهای پرداخت، فناوریهای نوین مالی مرتبط با ابزارهای پرداخت و ارزهای دیجیتال و همچنین مؤسسات فعال در این حوزهها بر عهده بانک مرکزی است.» مناطق «افراد تحت نظارت بانک مرکزی» محسوب میشوند و تأسیس و فعالیت آنها منوط به اخذ مجوز از بانک مرکزی است. ضمناً این مؤسسات موظفند کلیه اطلاعات، آمار و مدارک خود را به درخواست بانک مرکزی به ترتیب درخواستی بانک مرکزی ارائه نمایند.
بنابراین، از منظر قانونی، بانک مرکزی هم وظیفه و هم اختیارات قانونی لازم برای تنظیم بخش ارزهای دیجیتال را دارد.
این در حالی است که یکی از مشکلات مقررات بانک مرکزی به گستردگی حوزه ارزهای رمزنگاری شده مربوط می شود و بیان می شود که حوزه هایی مانند استخراج ارزهای دیجیتال، زیرساخت های معاملاتی و بسیاری موارد دیگر ممکن است ارتباط مستقیمی با بانک مرکزی نداشته باشند. و این نهاد پولی درگیر مسائلی است که در آن تخصص ندارد.
این انتقاد کاملاً صحیح است، اما نباید فراموش کرد که طبق متن قانون، مداخله بانک مرکزی عمدتاً تصمیم گیری در مورد نگهداری و مبادله ارزهای رمزنگاری شده و عملیات دلالی است که پول و ارز کشور را از طریق ارز دیجیتال به چالش می کشد. مبادلات
رابطه بین بازارهای پول و ارز با ارزهای دیجیتال
علاوه بر جنبه های حقوقی، از منظر دیگری نیز ورود مدیر بازار پول کشور به حوزه ارزهای رمزنگاری شده ضروری است.
بازار ارز کشور به عنوان خط مقدم نوسانات اقتصادی و جهش تورم در دهه های اخیر نقش داشته است. ارز در کشور ماه با مولفه های مختلفی مرتبط است، یکی از موارد جدیدی که در نوسانات این بازار در سال های اخیر نقش داشته است، بازار ارزهای دیجیتال است.
تنها در یک مثال، در شرایط تنش سیاسی و اقتصادی، یکی از سیگنال های پرش ارز توسط تتر، یکی از معروف ترین ارزهای رمزنگاری شده، صادر می شود.
از سوی دیگر، برخی برآوردها میگویند که حجم تراکنشهای ارزهای دیجیتال در ایران بیش از ۱۰ میلیون دلار در روز است. علاوه بر این، تعداد کاربران مستقیم صنعت ارزهای دیجیتال در ایران بین ۵ تا ۱۵ میلیون نفر تخمین زده می شود که بسیار چشمگیر است.