مشکلاتِ ارز توافقی در شرایط تحریم/ هزینه سیاست تک نرخی کردن ارز بر دوش مردم است :: افق میهن
افزایش مستمر قیمت دلار نیما و ایجاد ارز توافقی در دوره جدید مدیریت محمدرضا فرزین بر بانک مرکزی در حالی انجام شد که نشانه های سیاست تک نرخی آن است; یک کارشناس اقتصادی معتقد است: سیاست تک نرخی شدن ارز سیاست درستی است. اما به دلیل تحریم های ایران، شکست خواهد خورد.
به گزارش خبرنگار افق میهن، اواخر آذرماه بود که بازار ارز تجاری شروع به کار کرد و به این ترتیب ارز نیمایی به تدریج در سایه رفت. آخرین آمار بانک مرکزی حاکی از آن است که حجم معاملات تالار معاملات مرکز مبادلات ایران به حدود ۴۰ میلیون دلار رسیده است.
مقدمات سیاست تک نرخی ارز چگونه آغاز شد؟
بانک مرکزی اولین اطلاعیه خود را بیست و دوم اعلام کرد آذر از تشکیل و تعمیق بازار معاملات ارزی خبر داد و بدین ترتیب این اقدام به عنوان وظیفه قانونی بانک مرکزی برای ایجاد بستر لازم برای تشکیل بازار واقعی معاملات ارزی آغاز شد. بر اساس اعلام بانک مرکزی، این بازار پس از دو سال فعالیت آزمایشی به دنبال آن است تا شرایطی را فراهم کند تا خریدار و فروشنده در بازار توافقی بر سر ارز معامله کنند و پس از توافق بر سر قیمت، معامله را به پایان برسانند.
حجم معاملات ارزی در بازار ارز تجاری
تقریبا یک ماه از راه اندازی بازار ارز تجاری می گذرد و آمارهای رسمی بانک مرکزی نشان می دهد در دو نوبت معاملاتی روز یکشنبه شانزدهم دی ماه، حجم کل معاملات در تالار معاملات مرکز مبادلات ایران بر حسب نوع ارز، بوده است. ۶۹.۷ میلیون درهم، ۱۸.۴ میلیون دلار و ۱۴.۳ میلیون یوان که معادل ۴۰ میلیون دلار ارز دلاری است.
بر اساس آمار بانک مرکزی سال گذشته نزدیک به ۶۵ میلیارد دلار در قالب سامانه نیما، ارز توافقی و ارز ترجیحی و از ابتدای سال جاری تاکنون حدود ۵۱ میلیارد دلار ارز در نیما عرضه شده است. که پیش بینی می شود به بیش از ۷۰ میلیارد دلار افزایش یابد.
سیاست تک نرخی شدن ارز کار درستی است اما در کشور تحریمی نه
مهدی دارابی، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با «افق میهن» در این باره گفت: بانک مرکزی ایجاد سامانه ارزی تجاری را به عنوان اقدامی برای تعمیق این بازار جدید، مقابله با رانت ارزی در اشکال مختلف و راهنمایی اعلام کرده است. بازار تجاری کشور به کانالی می رسد که تمامی نیازهای ارزی کشور حتی نیازهای مربوط به ارز خدماتی باید از این طریق رتبه بندی و تامین شود.
وی با اشاره به چرخه معیوب تخصیص ارز نیمایی به مصرف کنندگان گفت: این مسیر طولانی قابل رصد اساسی نیست. بنابراین هیچ یارانه ای از ارز نیمایی به دست مردم نمی رسد و به دست فعالان زنجیره ای می رسد که بسته به قدرت و توان چانه زنی خود از مابه التفاوت ارز نیمایی و بازار آزاد بهره مند می شوند. رنتی که سال هاست اخبارش منتشر می شود.
این کارشناس اقتصادی، سیاست تک نرخی شدن ارز را سیاست درستی عنوان کرد و گفت: اما در شرایط کنونی کشور که در شرایط تحریم قرار دارد، هزینه سیاست تک نرخی شدن ارز بر دوش مردم سنگین خواهد بود. شانه های مردم
دولت چهاردهم باید نظام ارزی چند نرخی را بپذیرد
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه دولت چهاردهم سیاست تک نرخی شدن ارز را دنبال می کند، گفت: دولت پزشکی با ادبیاتی مبنی بر برخورد با رانت، فساد، خروج سرمایه و مسائلی از این دست، نرخ سامانه نیما را کنار گذاشت و پس از تصویب این دولت از طریق سامانه نیما نرخی را به نام نرخ توافقی معرفی کرد.
وی با بیان اینکه در کشوری که شاهد قاچاق سازمان یافته هستیم، نمی توان سیاست تک نرخی شدن ارز را اجرا کرد، گفت: در شرایط تحریم کشور که احتمال تشدید آن وجود دارد، نمی توان کشور را اجرا کرد. به نرخ بازار آزاد واگذار می شود. اگر در این زمان یکی بگوید کشور را باید به نرخ بازار آزاد واگذار کرد، این تصور به هیچ وجه قابل قبول نیست زیرا تک نرخی شدن ارز امکان پذیر نیست. اگر دولت بخواهد به سمت تک نرخی شدن ارز حرکت کند، این سیاست شکست خواهد خورد. موضوعی که به وضوح قابل پیش بینی است.
خبرنگار: میناسادات حسینی