اخبار اقتصاد ایران

مطالعات برای جانمایی دفع زباله در گیلان | تاکنون ذخایر اقتصادی لیتیوم شناسایی نشده است

رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه این سازمان هنوز ذخایر اقتصادی لیتیوم را به عنوان عنصر اساسی توسعه باتری های لیتیوم یونی شناسایی نکرده است، گفت: ذخایری که در شیل و همچنین در شیل شناسایی کردیم. پگماتیت ها به اندازه بخش خصوصی اقتصادی نیستند. مایل به سرمایه گذاری در این زمینه ها هستند.

افق میهن باتری لیتیوم یونی از خانواده باتری های قابل شارژ است که در هنگام تخلیه، یون های لیتیوم از الکترود منفی به الکترود مثبت و در هنگام شارژ در جهت مخالف حرکت می کنند. باتری‌های لیتیوم یونی معمولاً برای وسایل نقلیه الکترونیکی و الکتریکی قابل حمل استفاده می‌شوند و استفاده از آنها در کاربردهای هوافضا و نظامی در حال افزایش است.

به گزارش ایسنا، باتری های لیتیوم یونی در مقایسه با نسل های قدیمی باتری ها یعنی باتری های نیکل کادمیوم و نیکل هیدرید فلز، وزن و حجم باتری های لیتیوم یونی حدود ۳ تا ۵ برابر کمتر است. باتری های لیتیوم یون انرژی زیادی تولید می کنند، اما ایمنی آنها در مقایسه با باتری های نیکل هیدرید پایین است. برای مثال این نوع باتری ها به سرعت آتش می گیرند. اما نسل جدید باتری های لیتیوم یونی با حل «مشکل کاتد» هر نیازی را برطرف می کنند.

از این رو کشورها در حال توسعه این نوع باتری ها هستند که زیرساخت توسعه فناوری باتری های لیتیوم یونی، دسترسی به ذخایر لیتیوم است، اما به گفته رئیس سازمان زمین شناسی، ذخایر اقتصادی این عنصر توسط این عنصر شناسایی نشده است. این سازمان

دکتر علیرضا شهیدی در گفت وگو با ایسنا، با بیان اینکه سازمان زمین شناسی با توجه به ذخایر لیتیوم به عنوان عنصری مهم در توسعه دستگاه های ذخیره سازی و باتری در کشور، با بیان اینکه متاسفانه تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده است، اظهار کرد: در حال حاضر در حال حاضر در این زمینه تلاش شده است. ما در سازمان زمین شناسی مطالعاتی در مورد شیل و پگماتیت که منبع لیتیوم است انجام داده ایم اما هنوز به ذخیره اقتصادی قابل توجهی نرسیده ایم. ما در اکتشافات جدید به دنبال شناسایی ذخایر اقتصادی هستیم.

شهیدی با تاکید بر اینکه در حال حاضر اکتشاف ذخایر اقتصادی در کشور توسط سازمان زمین شناسی انجام نشده است. ذخایر لیتیوم شناسایی شده دارای عیار پایین و ذخایر کم هستند.

رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور تاکید کرد: لیتیوم عنصری است که عیار آن در مخازن باید بالای ۱۵۰ تا ۲۰۰ پی پی ام باشد، اما ذخایری که تاکنون شناسایی کرده ایم کمتر از ۱۰۰ پی پی ام است و این ذخایر چندان زیاد نیست. که بخش خصوصی مایل به انجام فعالیت های اقتصادی است. دارند

به گفته وی، عنصر لیتیوم به غیر از شیل در پگماتیت ها نیز یافت می شود.

شهیدی ادامه داد: اخیراً سازمان زمین شناسی طرحی ارائه کرده است که بر اساس آن تمامی پگماتیت هایی که در کشور وجود دارد از نظر لیتیوم مورد ارزیابی قرار می گیرند که نتیجه آن طی یک تا دو سال آینده مشخص می شود.

رئیس سازمان زمین شناسی با بیان اینکه عنصر لیتیوم به جز دریاچه ارومیه در دریاچه نمک قم نیز وجود دارد، گفت: عیار محتوای این لیتیوم پایین است و به طور کلی در هیچ مخزنی لیتیوم اقتصادی نداریم و آن را داریم. حدود ۳۰ تا ۴۰ ppm تخمین زده می شود. به صرفه نیست. در این زمینه اطلاعات ما کامل نیست و باید منتظر نتیجه تحقیقات باشیم.

شهیدی با بیان اینکه سازمان زمین شناسی تعهد کامل به مسائل زیست محیطی دارد، گفت: همچنین در معاونت زمین شناسی مدیریت ریسک های زیست محیطی را ایجاد کرده ایم که محققان حوزه محیط زیست سازمان در آن فعالیت می کنند. در این گروه بر اساس سیاست های سازمان سعی در اجرای اقداماتی در زمینه زمین شناسی محیطی داریم.

وی وظیفه اصلی سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی را تولید اطلاعات پایه دانست و یکی از اطلاعات اساسی تولید شده در این سازمان لایه زمین شناسی زیست محیطی است و افزود: در این زمینه به ویژه در زمینه آرسنیک ما مطالعات زیادی انجام داده و نقشه پراکنش آرسنیک کشور در مقیاس ملی تهیه شده است.

شهیدی افزود: آرسنیک دو جنبه دارد، یکی از این جنبه ها یک موضوع زیست محیطی است و بسیار مهم است، زیرا یکی از عوامل آلوده کننده آب و خاک خواهد شد و جنبه دیگر این است که در هر منطقه ای که آرسنیک وجود دارد، معادن می شود. طلا نیز وجود دارد و با شناسایی منابع آرسنیک علاوه بر جلوگیری از آلودگی محیط زیست می توان معادن طلا را نیز شناسایی کرد.

رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی تصریح کرد: لایه دیگر اطلاعات ما زمین شناسی دریایی است که در طرح تحول زمین شناسی دریایی لایه ژئوشیمیایی آلاینده های ساحلی دنبال می شود. در این مطالعات نمونه برداری های زیادی در منطقه ساحلی و همچنین رسوبات دریایی انجام می شود.

شهیدی تاکید کرد: در این بررسی ها اگر با ناهنجاری هایی مواجه شدیم به دنبال منشأ این ناهنجاری ها هستیم. از آنجایی که این آلودگی ها منشأ خشکی دارند و از کوه های اطراف وارد سواحل یا آب های دریا شده اند، پیگیر آن هستیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا نقشه آلودگی دریا منتشر شده است، گفت: سال گذشته ۹ سلول ۱۵۰ هزار زمین شناسی دریایی را به صورت پایلوت آماده کردیم که یکی از لایه های آن ژئوشیمی آلاینده های رسوبی بود.

شهیدی با تاکید بر اینکه این مطالعات پایلوت در دریای خزر (استان گیلان) اجرا شد، ادامه داد: در تابستان امسال ۵ لایه مطالعات ژئوشیمیایی آلاینده های رسوبی نیز در استان مازندران اجرا شد. هدف ما اجرای این مطالعات در کل جزایر شمالی، جنوبی و ایرانی در برنامه پنج ساله هفتم است.

وی با بیان اینکه این مطالعات اخیرا انجام شده است، گفت: منتظریم تا تحلیل انجام شود اما اساسا آلاینده هایی که در خشکی وجود دارد از طریق آب رودخانه وارد دریا می شود. در سمت رشت، مشکل دفع زباله اصلی ترین مشکلی است که سازمان زمین شناسی در بحث جابجایی زباله ها در دستور کار دارد.

رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه این پروژه جزو شرح وظایف این سازمان است، تاکید کرد: طرح مطالعاتی جابجایی زباله در شهر رشت در دستور کار پژوهشگران این سازمان قرار دارد.

استخراج عناصر استراتژیک

رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور با بیان اینکه عناصری وجود دارد که از آنها به عنوان «عناصر راهبردی» یاد می کنیم، گفت: اینها یک سری عناصر خاص است که در اکتشافاتی که در گذشته انجام دادیم چندان مورد توجه قرار نمی گرفت و به طور سنتی توجه می شد. به عناصر فلزی پایه مانند آهن و آلومینیوم پرداخت شده است. از این رو در سال های اخیر این سازمان در فعالیت های خود در زمینه اکتشاف معادن تجدید نظر کرده است.

وی افزود: در همین راستا در سازمان زمین شناسی از سال ۱۴۰۰ به دنبال امضای تفاهم نامه سه جانبه با وزارت معادن و سازمان ایمیدرو، طرحی را با عنوان تبدیل و اکتشاف ذخایر معدنی کشور آغاز کردیم.

شهیدی با بیان اینکه در دهه ۸۰ ۴۰ عنصر در مقیاس ۱۰۰ هزار در کل کشور (حدود ۹۵۰ هزار کیلومتر مربع) شناسایی کردیم، گفت: اما از سال ۱۴۰۰ سیاست های ما در این زمینه تغییر کرده و دقت این مطالعات را افزایش داده ایم. ۴ بار ما مقیاس مطالعات را از صد هزار به یک پنجاه هزار ارتقا دادیم. ما ۵۷ عنصر را در مقیاس یک پنجاه هزارم شناسایی می کنیم که در طرح تحول تولید اطلاعات رخ می دهد.

وی با بیان اینکه این مطالعات در سطح TTB (قطعات در میلیارد) است، یادآور شد: شناسایی حدود ۵۶ المان از طریق دستگاه ICTMS انجام می شود که دستگاه بسیار مجهزی است که این سازمان تاکنون چندین دستگاه از این دستگاه را خریداری کرده است. بخش نوسازی آزمایشگاه های آن همچنین کشف عنصر طلا از طریق روش دیگری انجام می شود.

این مسئول تاکید کرد: در این مطالعات در حال تهیه بانک اطلاعاتی در مقیاس ۱۵۰ هزار برای ۵۷ عنصر هستیم. در طرح توسعه اکتشاف به غیر از ذخایر حیاتی، فلزی و استراتژیک، به دنبال لایه غیرفلزی هستیم که یکی از آنها لیتیوم است.

وی افزود: علاوه بر آن لایه دیگری در زمینه سنگ های تزئینی و ژئوپارک داریم و تمامی عناصر فلزی و غیرفلزی که در محدوده مورد مطالعه قرار دارند را به گونه ای بررسی می کنیم که اگر تیمی در این حوزه نیاز داشته باشد. اطلاعات، نیازی به پرداخت هزینه نیست.

شهیدی با بیان اینکه اکتشافات ۱۰۰ درصدی در این منطقه انجام می شود، تصریح کرد: این مطالعات در قالب طرح تحول زمین شناسی از سال ۱۴۰۰ آغاز شد و تا پایان برنامه هفتم توسعه حدود یک هزار و ۲۶۰ پروژه را در ۲۶۰ هزار کیلومتر از مساحت کشور اجرا خواهیم کرد. . هدف ما رسیدن به یک یا دو معدن در مقیاس جهانی تا پایان برنامه هفتم است.

رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور تاکید کرد: در طرح توسعه زمین شناسی علاوه بر تهیه نقشه های زمین شناسی، ژئوشیمی، زمین شناسی اقتصادی، ژئوفیزیک هوابرد نیز در دستور کار قرار دارد که طی آن اکتشاف ذخایر پنهان دنبال می شود و تاکنون ، نتایج بسیار خوبی به خصوص در استان حاصل شده است. کردستان را به دست آورده ایم. زیرا توانستیم یک منطقه آهنی بسیار غنی را در اعماق این استان شناسایی کنیم.

شهیدی گفت: عیار و ذخایر این معدن غنی از آهن پس از اکتشاف دقیق و تخصصی اعلام می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا