نااطمینانی بازار سرمایه و جذابیت بازارهای موازی/ چرا سرمایهها از بورس خارج میشوند
معرفی بازار بورس ارز فقط نقطه مثبت بورس اوراق بهادار در ۱ ؛
بازار سرمایه ایران در ۵ سال گذشته مورد سؤال قرار گرفته است. شرایط پیچیده اقتصادی و سیاسی ، از جمله کشته شدن رئیس جمهور ، تغییر در دولت ، ادامه تنش های ژئوپلیتیکی و نوسانات شدید نرخ ارز ، فشار زیادی را به شرکت کنندگان در بورس سهام وارد می کند. افزایش نرخ بهره ، تصمیمات ناگهانی ایالتی و ادامه حذف واقعی ارز رکود کرد و در بورس اوراق بهادار بازگردانده شد. با این حال ، معرفی بازار ارز به عنوان تنها نقطه مثبت سال قادر به جبران کاهش ارزش بازار بود.
Soheila Naqipour ، کارشناس بازار سرمایه ، در گفتگو با بورس اوراق بهاداروضعیت بازار سرمایه ایران را در سال دوم و چالش های آن در نظر بگیرید. وی گفت که بازار سرمایه ایران سال چالش برانگیز دارد. درگذشت رئیس جمهور و تغییر دولت ، ادامه تنش های ژئوپلیتیکی و درگیری های نظامی و همچنین نوسانات شدید نرخ ارز و تورم زیاد باعث فشار بر سرمایه گذاران و شرکت کنندگان در بورس می شود. نقیفور خاطرنشان کرد: دستورالعمل های ایالتی ، از جمله افزایش نرخ بهره به ۵ ٪ و دامنه گسترده اوراق قرضه برای جبران کسری بودجه ، باعث رقابت خشونت آمیز با بورس اوراق بهادار شد که منجر به سرمایه به سایر بازارها مانند بانک ها شد.
سیاست دولت و چالش های بازار سهام
وی همچنین توضیح داد که تصمیمات ناگهانی مانند تغییر در نرخ خوراک یا کارهای صادراتی نیز اعتماد شرکت کنندگان در بازار را تضعیف می کند. نقیپور افزود: شاخص مبادله تهران رشد نسبی را در ابتدای سال ثبت کرده است. به دلیل عدم وجود محرک های قوی و ادامه ارز واقعی ، بازار وارد مرحله رکود اقتصادی شد. به گفته وی ، چالش های صنعتی مانند اتومبیل و بانک ، و پتروشیمی ها با نوسانات ارزی روبرو شده اند که منجر به کاهش رشد بورس شد.
معرفی بازار مبادله ارز ؛ نقطه مثبت بورس اوراق بهادار
سپس کارشناس بازار سرمایه امسال تنها نکته مثبت مانند معرفی بازار ارز را نشان داد. نقیفور تأکید کرد که بازار قادر به جبران ارزش بازار بورس تا حدودی است و یک انگیزه مرزی برای رشد بازار سهام بود. با این حال ، وی خاطرنشان كرد كه بررسی ترامپ از دفتر و تهدیدات در آخرین روزهای سال ، بورس اوراق بهادار را كاهش داده است.
نقیفور همچنین پیش بینی خود را از وضعیت بازار سرمایه در سال ششم توضیح داد و گفت که پیش بینی بازار به عوامل مختلفی بستگی دارد. وی توضیح داد که کاهش نرخ بهره و ثبات سیاسی در یک سناریوی خوش بینانه به بازار سرمایه باز می گردد و شاخص سهام می تواند در سطوح بالاتری مانند ۵ میلیون واحد به ارمغان بیاورد. اما وی هشدار داد كه تداوم عدم اطمینان و جذابیت بازارهای موازی احتمالاً بازار سهام را افزایش می دهد.
عوامل اصلی هنگام بازگشت نقدینگی به بورس اوراق بهادار
نقیپور سپس از عوامل کلیدی که می تواند در واردات نقدینگی به بازار سرمایه در سال ۶ تأثیر بگذارد ، نقل کرد. وی گفت که اگر دولت نرخ بهره را پایین بیاورد ، دوره تغییر NIMA محقق می شود و ثبات سیاسی تعیین می شود. به گفته وی ، صنایعی مانند پتروشیمی ، بانک ها ، اتومبیل ها و سیمان در این سناریو جذاب خواهند بود. با این حال ، نقیپور تأکید کرد که تداوم عدم اطمینان ، نرخ بهره بالا و بازده بهتر بازارهای موازی احتمالاً منجر به کسر نقدینگی بیشتر از بازار سهام خواهد شد. وی همچنین به تشدید تحریم ها و دستورالعمل های انقباضی اشاره کرد که سرمایه گذاران می توانند از بازار سهام حذف کنند.
تأثیر سیاست های پولی و نرخ بهره در بورس سهام
کارشناس بازار سرمایه همچنین به تأثیرات سیاست پولی و نرخ بهره در بازار سرمایه پرداخت و گفت که افزایش نرخ بهره در نرخ بهره ، همانطور که در ۲ (۱ تا ۲ درصد) پیش بینی کرده است ، با مبادلات بورس اوراق بهادار و نقدینگی را استخدام می کند. نقیپور توضیح داد که افزایش نرخ بهره صندوق های مطبوعاتی در سپرده ها و سپرده های بانکی ، که باعث کاهش نقدینگی بازار سهام می شود. در عوض ، کاهش نرخ بهره می تواند نقدینگی را به بازار سهام بازگرداند ، اگرچه این می تواند خطر تورم را افزایش دهد. وی اظهار داشت که دولت از ابزارهای ترکیبی برای نگه داشتن نرخ بهره در سطح متعادل (به عنوان مثال بین ۲ ٪ تا ۵ ٪) استفاده می کند تا مقالات ارزش بالغ کوتاه مدت را ارائه دهد و انگیزه هایی را در نظر بگیرد مانند معافیت های مالیاتی و بیمه سهام برای سرمایه گذاری در بورس اوراق بهادار برای ایجاد انگیزه در سرمایه گذاران.
مهاجرت نقدینگی موجودی به جعبه های طلا
نقیپور همچنین به مشکل جریان مبادله از بورس به صندوق طلا در ایران اشاره کرد و گفت که این روند به دلیل شرایط اقتصادی و رفتار سرمایه گذاران واقعی تقویت شده است. وی توضیح داد که تورم بالا و کاهش عملکرد خرید باعث شده است که طلا گزینه ای جذاب برای حفظ دارایی ها باشد ، در حالی که صندوق های درآمد ثابت با بازده محدود در پشت تورم باقی مانده است. نقیپور ادامه داد که نوسانات شدید در بورس سهام و بی اعتمادی به بازار سهام نیز باعث شده است که سرمایه گذاران به دارایی های ایمن تر مانند صندوق های طلا تبدیل شوند. وی دریافت که به دلیل وابستگی آنها به قیمت طلا و نرخ ارز ، این صندوق ها بازده کوتاه مدت بالاتری را نسبت به سود ثابت صندوق های درآمد ثابت ارائه می دهند. علاوه بر این ، نقدینگی بالا و تجارت آسان در بورس اوراق بهادار یکی دیگر از مزایای این صندوق ها است. نقیپور همچنین رفتار عاطفی و تمایل به متنوع سازی نمونه کارها را به عنوان یکی از دلایل افزایش تقاضا برای صندوق های طلا ذکر کرد.
وضعیت بازگرداندن بازار موازی
متخصص بازار سرمایه سپس به بازگشت بازارهای موازی در ایران اشاره کرد و گفت که طلا در ۵ سال گذشته در صدر تورم و نرخ ارز قرار دارد. وی همچنین افزود که املاک و مستغلات در این مدت دارای راندمان ۵ برابر است اما نقدینگی کمی دارد. نقیپور در ادامه توضیح داد كه این خودرو در دوره ها ، به ویژه پس از ۲ سال ، ۶ بار رشد داشته است ، اما اخیراً متوقف شده است. وی همچنین به وضعیت برنامه نویسی ارز اشاره کرد و گفت که این بازارها گاهی با نوسانات شدید خود به بازگشت ۵ بار دست می یابند.
Naghipour در مورد وضعیت بازار سرمایه گفت: “بازار در دراز مدت (۲ سال) به ۵ درصد افزایش یافته است ، اما از ۱ تا ۲ سال از طلا و دلار عقب مانده است.” وی دلیل این وضعیت را به دلیل عدم اعتماد به نفس ، دستورالعمل های ناپایدار و جذابیت بازارهای موازی به دست آورد و تأکید کرد که بازار سهام به منظور جبران این تأخیر ، به تورم کم ، سودآوری و اعتماد بالا نیاز دارد.
خصوصی سازی و فرآیند انتقال شرکت ها
سرانجام ، شرکت های خصوصی در امتیاز در ایران مبنی بر اینکه سیاست یکی از مهمترین اقدامات اقتصادی برای کاهش مدت دولت است. وی به انتقال ایران خمرو در زمان سلطنت عبدال ناصر همماتی ، رئیس سابق بانک مرکزی اشاره کرد که با هدف افزایش کارآیی و شفافیت انجام شد. نقیپور افزود: روند فراز و نشیب در دولت قبلی همراه بود ، اما نشان داد كه خصوصی سازی می تواند به بهبود شركت ها كمك كند ، اگرچه این امر منجر به چالش هایی مانند مقاومت مدیریت و ابهامات قانونی نیز شد.
وی ادامه داد: دولت جدید که از تابستان به قدرت رسیده است ، با انتقال ایران به بخش خصوصی توانست یک رویکرد روشن را در این زمینه نشان دهد. نقیفور تأکید کرد که با توجه به تمرکز برنامه های توسعه ، این سیاست باید طبق اصل ۲ ادامه یابد ، اما موفقیت آن به قوانین اصلاحات ، نظارت قوی و تمایل خصوصی به بخش بستگی دارد. در پایان ، وی گفت ، ادامه انتقال مانند ایران Khodro می تواند با از بین بردن موانع گذشته ، به جبران عقب ماندگی اقتصادی کمک کند ، به شرط آنکه ثبات سیاسی و اقتصادی در کشور ایجاد شود.
پایان