نحوه استفاده از اسناد در معاملات بین المللی
بازار؛ گروه صنعت: به خاطر داشته باشید که بسیاری از تراکنش های شرکتی برای خرید و فروش بین المللی نیاز به ضمانت نامه بانکی دارند. بنابراین گزارش، میثم حقیقی در اظهاراتی برای خبرگزاری بازار به تحلیل تفاوت اعتبار اسنادی و ضمانت نامه بانکی پرداخت.
اعتبار اسنادی و ضمانت نامه های بانکی نیز دارای وجه مشترکی هستند، زیرا مستقل از رابطه اصلی و مشمول شرایط مندرج در آن هستند. به همین دلیل بسیاری از اصول و رویه های مسلمانان در اعتبارات اسنادی برای ضمانت نامه های بانکی نیز اعمال و اجرا می شود. صرف نظر از اعتبار اسنادی و ضمانت نامه های بانکی در موارد زیر متفاوت است:
۱. اعتبارات اسنادی یکی از راه های پرداخت ثمن در معاملات داخلی و بین المللی است، اما ضمانت نامه های بانکی عمدتاً وسیله ضمانت پرداخت محسوب می شود.
۲. درخواست پرداخت در اعتبار اسنادی یک رویه متداول تلقی می شود که در صورت انجام تعهدات ذینفع طبق قرارداد پایه، طرفین انتظار آن را دارند. درخواست پرداخت تحت ضمانت نامه یک مورد استثنایی است که در صورت عدم انجام تعهدات مشتری (متقاضی ضامن) صورت می گیرد.
ارائه مدارک مندرج در متن اعتبار نشان می دهد که ذینفع به تعهدات خود عمل کرده است. اگرچه ارائه درخواست پرداخت تحت ضمانت الزاماً به معنای وجود پیشفرض است، اما ارائه دلیلی برای این پیشفرض ضروری نیست. به همین دلیل اعتبارات اسنادی در بیشتر موارد منجر به پرداخت توسط بانک ها می شود، اما تقریباً ۳ تا ۵ درصد ضمانت نامه های بانکی و اعتبار اسنادی تضمینی منجر به پرداخت می شود. زیرا ضمانت نامه بانکی سندی است که در صورت عدم پرداخت عملاً صادر می شود.
۳. در مورد اعتبارات اسنادی، معمولاً علاوه بر بانک صادرکننده اعتبار به عنوان بدهکار اصلی، بانکی به اصطلاح تأییدکننده نیز تأییدیه خود را به نفع ذینفع صادر می کند. معمولاً هنگام صدور ضمانت نامه بانکی، بانک به عنوان بانک صادرکننده ضمانت نامه دخالت دارد.
۴. اعتبار اسنادی قابل انتقال و کاهش است، در حالی که ضمانت نامه غیر قابل تخفیف و غیر قابل انتقال است.
نقل و انتقال ریالی ضمانت نامه فقط با شرایط ویژه مندرج در مفاد ماده ۶ دستورالعمل ضمانت های بانکی (ریال) امکان پذیر است.
درخواست پرداخت در اعتبار اسنادی زمانی اتفاق می افتد که ذینفع تعهدات خود را طبق قرارداد اصلی انجام دهد. ضمانت به انجام تعهدات بستگی دارد.