نقشه راه رونق تولید بانک مرکزی زیر ذرهبین!
Alireza Mobasar ؛ بانک و گروه بیمه: در بیانیه رسمی ، بانک مرکزی دستورالعمل های جدید خود را برای تأمین مالی تولید و سرمایه گذاری اعلام کرد. براساس این برنامه ، ۵ ٪ سهم سیستم بانکی در تأمین اعتبار اقتصاد کشور با اجرای دستورالعمل های جدید به سرمایه گذاری های هدفمند در بخش های اقتصادی هدایت می شود. با این حال ، سوال اصلی این است: آیا این برنامه واقعاً برای بهبود تولید و تولید است آیا بازارهای تولیدی فقط منجر به ترمیم منابع بانکی در قالب تسهیلات جدید می شوند؟
نقشه راه تولید بانک مرکزی برای رونق تولید چیست؟
بانک مرکزی در گزارش خود گفت که مجموعه پول ، سیاست پولی و اعتباری سال مبتنی بر حمایت از رشد اقتصادی و اشتغال بوده است. با این حال ، تجربه سالهای اخیر نشان داده است که افزایش تسهیلات بانکی لزوماً تولید را بهبود نیافته است. در حالی که سیستم بانکی در معرض یک اختلال گسترده و بحران نقدینگی قرار دارد ، تزریق اعتبارهای جدید می تواند منجر به خطر تورم و افزایش فشار بر منابع بانکی شود.
میزان سرمایه در بانکهای کشور اقتصاد صبح را ذکر کرده است- منبع اقتصاد فردا
برای تأیید این موضوع ، می توانیم به سود سرمایه بسیاری از بانک ها مانند بانک آینده چگونگی غرق شدن اقتصاد در تورم اشاره کنیم.
۵ ٪ سهم بانک ها در تأمین مالی
براساس اعلام بانک مرکزی ، ۵ ٪ از بودجه کل اقتصاد روی شانه های بانک ها است. این آمار نشان می دهد که بازار سرمایه و ابزارهای تأمین مالی جدید هنوز در تأمین نقدینگی در صنعت پردازش نقش جزئی دارند. در حالی که در اقتصادهای توسعه یافته سهم بازار سرمایه بسیار بالاتر از بانک ها است ، تسهیلات بانکی در ایران هنوز مسیر اصلی تأمین مالی است. این وابستگی در همان زمان فشار به بانکها را افزایش می دهد و همچنین خطر کمبود و بحران مالی را تشدید می کند.
با این حال ، در واقعیت ، بانک ها بیشتر از تأمین مالی درگیر مشکلات ساختاری اقتصاد هستند ، که این وظیفه اصلی آنهاست.
بانک مرکزی تأکید کرده است که سرمایه گذاری ها بر روی پروژه های تولید درایو و اولویت متمرکز خواهد شد. با این حال ، تجربه در گذشته نشان داده است که بسیاری از پروژه های اصلی بر اساس مزایای اقتصادی انتخاب نشده اند ، بلکه تحت فشار سیاسی و تأثیر گروه های مزایا قرار گرفته اند. اگر منابع بدون اصلاح سیستم اعتبار سنجی و ارزیابی اقتصادی پروژه ها اختصاص یابد ، احتمال حواس پرتی منابع و هدایت آنها به پروژه های غیرمولد بسیار زیاد خواهد بود.
توسعه ابزارهای مالی در دستور کار بانک مرکزی
علاوه بر تأمین مالی برنامه های تولید ، بانک مرکزی سعی می کند ابزارهای مالی مانند مقالات گام و سوکوک ارز را توسعه دهد. این ابزارها می توانند به متنوع سازی روشهای تأمین مالی کمک کنند ، اما اگر به اندازه کافی مورد نظارت قرار نگیرند ، می توانند به بستری برای ایجاد بدهی های پنهان و افزایش بحران بانکی تبدیل شوند. تجربه نشان داده است که اجرای این دستورالعمل ها ، به جای افزایش کارآیی مالی ، منجر به اجاره برخی از شرکت ها شد و بار مالی آن سرانجام در کل اقتصاد دفن شد.
آیا بانک مرکزی می تواند تولید را تغییر دهد؟
برنامه بانک مرکزی برای تأمین مالی تولید گامی ظاهراً مثبت برای تقویت بخش اقتصادی تولیدی است. بدون اصلاحات ساختاری در سیستم بانکی و شفافیت تخصیص منابع ، این دستورالعمل ها می تواند منجر به توزیع مجدد منابع بین گروه های خاص و افزایش بدهی بانکی شود. موفقیت این برنامه به نظارت مؤثر ، اصلاح سیستم اعتبار و کنترل خطرات تورم بستگی دارد. اگر این شرایط برآورده نشود ، این دستورالعمل نیز می تواند سرنوشت پروژه های قبلی را داشته باشد و هیچ گونه تهیه تولیدی نداشته باشد.