اخبار اقتصاد ایران

نوسان قیمت‌ها در 10 ماه نخست سال؛ سایه سیاست بر جیب مردم

مطالعات نشان می دهد که روند تورم ده ماهه از اوایل دهه ۱۹۸۰ تا حد زیادی به ثبات سیاسی و اقتصادی کشور وابسته است. افزایش در سطح عمومی از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه نیز ۴.۹ درصد است و در مقایسه با ده ماه گذشته سال حدود ۲.۵ درصد کاهش یافته است.

طبق پایگاه داده اطلاعات Diarmirza ، آخرین گزارش از مرکز آمار تورم نشان می دهد که تورم بیش از ۵ درصد بوده است. به عبارت دیگر ، خانواده های ایرانی برای همان سبد کالا و خدمات در پایان دی ماه بیش از ۲ ٪ ماه را در مقایسه با ابتدای سال پرداخت کرده است. روند تورم ده ماهه از ابتدای دهه نشان می دهد که میزان افزایش قیمت ها در سال جاری و سال گذشته پایدار بوده و ۵ ٪ رشد داشته است. با این حال ، هنگامی که یک شوک منفی وارد اقتصاد شد ، قیمت ها به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

قیمت های امسال چقدر بالا بود؟

شاخص قیمت مصرف کننده یا CPI یکی از مهمترین شاخص های اقتصادی است که سطح کلی قیمت ها را با گذشت زمان نشان می دهد. این شاخص مبتنی بر سبد کالاهای مصرفی و خدمات مشخص شده توسط یک خانواده است. یکی از دلایل اهمیت شاخص قیمت مصرف کننده این است که قدرت خرید مردم با گذشت زمان نشان می دهد. همچنین تغییرات تورم به دست می آید. به عبارت دیگر ، اگر تعداد این شاخص افزایش یابد ، نشان دهنده تورم و در صورت کاهش ، نشانگر کاهش قیمت ها است.

با توجه به آخرین داده های مرکز آمار ایران ، شاخص قیمت مصرف کننده در دی ماه به ۴.۳ رسید ، در حالی که شاخص در آغاز سال ۴.۳ بود ، نشان می دهد که قیمت عمومی قیمت ها در طول دوره ۴.۹ درصد افزایش یافته است. به عبارت ساده ، خانوارهای ایرانی برای یک سبد یکسان از کالاها و خدمات در دی در این ماه ، بیش از ۵ ٪ بیشتر برای ابتدای سال هزینه شده است.

تورم ۱ ساله در یک قاب

از ابتدای سال ۲ تا پایان دی در این ماه ، قیمت عمومی قیمت ها بیش از ۵ درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر ، قیمت ها طی ۵ سال گذشته بیش از ۵ بار افزایش یافته است. این گزارش توسط تورم ده ماهه کشور از سال ۶ بررسی شده است ، نشان می دهد که سطح کلی قیمت ها از ابتدای هر سال تا پایان. دی چگونه ماه آن سال تغییر کرد. هرچه تحولات سیاسی و اقتصادی در کشور بیشتر شود ، افزایش قیمت بیشتر می شود.

تحریم های بین المللی از ابتدای دهه ۱۹۸۰ به اقتصاد ایران تحمیل شده است که این امر تا چند سال بر روند تورم کشور در همه گروه ها تأثیر گذاشته است. بنابراین ، تورم ده ماه ۲ بار در سال ۶.۵ درصد بود. به عبارت دیگر ، سطح کلی قیمت ها از ابتدای سال تا پایان دی ماه آن سال بیش از ۵ درصد افزایش یافته است.

روند تورم ده ماهه در سالهای بعد نشان می دهد که میزان افزایش قیمت ها تا حدودی کاهش یافته است. با امضای توافق نامه بریگام در سال ۲ ، داده ها حاکی از ادامه تورم است. با ادامه روند ، تورم ده ماهه در دوره مورد بررسی در سال ۲ به پایین ترین سطح خود رسیده است. بنابراین ، قیمت ها از ابتدای سال ۲ تا پایان دی ماه تنها ۴.۹ درصد افزایش یافته است. شایان ذکر است که این کاهش تورم به معنای کاهش قیمت نیست و به سادگی قیمت ها را کند می کند.

فرآیند تحرک قیمت تحت سایه شوکهای منفی متوالی

روند پایدار تورم تا ده ماه تا سال ۲ ادامه داشت ، اما با عقب نشینی ترامپ از توافق نامه براجام در ابتدای سال و تشدید تحریم ها ، سطح قیمت عمومی در ده ماه ۴.۹ درصد افزایش یافته است. پس از این شوک منفی برای اقتصاد ، تورم ده ماهه در سال تا حدی کاهش یافت و به ۴.۹ درصد رسید.

با راه اندازی بیماری همه گیر Corona ، شوک منفی دیگری وارد اقتصاد شده و بالاترین تورم ده ماهه را در دوره مورد بررسی ثبت کرده است. قیمت عمومی قیمت ها در سال ۲ ، از ابتدای سال تا پایان دی ماه حدود ۳.۵ درصد افزایش یافته است.

شوک منفی دیگری که وارد اقتصاد کشور شده و باعث بی ثباتی در روند قیمت شده است ، از بین بردن ارز ترجیحی بوده است. از آنجا که این ارز عمدتاً به کالاهای اساسی ، به ویژه کالاهای غذایی اختصاص یافته بود ، امسال فشار تورمی ناشی از غذا بود. افزایش قیمت در هر سال در ده ماه ۳.۹ درصد بود.

با تخلیه اثر تورمی حذف ارز ترجیحی ، روند تورم ده ماهه در سالهای ۱ و ۲ تقریباً پایدار و ۲ ٪ در کانال بود. افزایش در سطح عمومی از ابتدای سال جاری تا پایان دی ماه نیز ۴.۹ درصد است و در مقایسه با ده ماه گذشته سال حدود ۲.۵ درصد کاهش یافته است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا