بانک و بیمه

نیازهای ارز مردم و تجار در بازار تجاری تأمین شود

به گزارش افق میهن، محمدرضا فرزین در نشست هماهنگی با ذینفعان پتروشیمی با قدردانی از همکاری مثبت صنعت پتروشیمی در ایفای تعهدات و بازگشت ارز به گردش اقتصادی کشور، تاکید کرد: همه فعالان اقتصادی کشور در حال همکاری هستند. نرخ ارز قابل پیش بینی در بازار ارز معاملاتی که کشف قیمت بر اساس عرضه، تقاضا و توافق صورت می گیرد، از هفته آینده از ورود سود پتروشیمی ها به بازار ارز سود می برد.

فرزین گفت: هدف ما این است که حجم معاملات ارزی در بازارهای غیررسمی را به حداقل برسانیم و می‌خواهیم تمام معاملات حقوقی، تجاری و خدماتی تجار و مردم در این بازار پوشش داده شود.

رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به ویژگی‌های نظام پولی تجاری گفت: با راه‌اندازی نظام پولی تجاری، اکنون به سمتی می‌رویم که تسویه روزانه معاملات ریالی با ارز ایران و مبادلات طلا انجام شود. ارتفاع مرکز حدود ۲۰ همات خواهد بود. حجم معاملات و ماهیت فعالیت مرکز مذکور در حوزه ارز و طلا نشان از تاثیر و گستره فعالیت این مرکز بر صنعت مالی کشور دارد.

فرزین ادامه داد: فعالیت سامانه ارزی تجاری به گونه ای است که نه تنها نهاد سیاست گذار تامین ارز مورد نیاز کشور را در یک سیستم کارآمد و مبتنی بر بازار تضمین می کند، بلکه تامین کنندگان نیز می توانند ارز تامین مالی صنعت خود را تامین کنند. و نیازهای توسعه آنها برآورده می شود. ضمناً تعرفه ای به نفع متقاضی و ارائه دهنده تشکیل می شود و اجاره و سود به دلالان و واسطه ها منتقل نمی شود.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: تلاش می کنیم حجم معاملات ارز در بازارهای غیررسمی را به حداقل برسانیم و خواستار آن هستیم که تمامی معاملات قانونی، نیازهای تجاری و خدماتی تجار و افراد در این بازار پوشش داده شود.

تامین کلیه نیازهای رسمی در بازار ارز تجاری

وی افزود: امکان انتقال تمام نیازهای رسمی کشور به بازار ارز تجاری وجود دارد و البته هدف ما این است که نرخ بازار ارز تجاری، نرخ ارز کشور باشد. چیزی که سال هاست در کشور محقق نشده است. تخمین زده می شود که با توجه به راه اندازی سامانه ارزی تجاری، تقریباً ۷۰ تا ۸۰ میلیارد دلار در این بازار معامله می شود. در این زمینه اگر به حجم معاملات در سال گذشته نگاهی بیندازیم، می بینیم که ۶۵ میلیارد دلار در بازار نیما معامله شده است. از این منظر و با توجه به حجم معاملات، این نرخ باید مبنای بازار ارز کشور باشد و سیگنالی به بازارها بدهد.

فرزین با بیان اینکه سیگنال دهی قیمتی برای بانک مرکزی مهم است، تصریح کرد: ما به دنبال این هستیم که قیمتی که در بازار تجاری ارز شکل می گیرد، سیگنالی برای بازارهای دیگر باشد برای بازار دارایی بنابراین امیدواریم در آینده بازار دارایی سیگنال هایی ارسال کند و بتوانیم بازاری تنظیم شده تحت نظارت بانک مرکزی داشته باشیم که سیگنال لازم را به سایر بازارها بدهد. متأسفانه با ایجاد انگیزه های سیاسی و امنیتی، شوک های نقدینگی در کشور و تغییرات قیمتی به وجود می آید که البته باعث نگرانی فعالان اقتصادی شده و می تواند انتظارات تورمی را افزایش دهد.

با حمایت فعالان اقتصادی در مسیر ثبات اقتصادی

رئیس کل بانک مرکزی در ادامه بر لزوم ایجاد ثبات اقتصادی در بازارهای مختلف تاکید کرد و گفت: وقتی ثبات اقتصادی وجود داشته باشد، همه از بی ثباتی و غیرقابل پیش بینی بودن تعرفه ها رنج می برند. در این زمینه ما به عنوان بانک مرکزی موظفیم شرایط را برای پیش بینی پذیری نرخ سود فراهم کنیم و با وجود شوک های سیاسی و امنیتی ثبات اقتصادی را تضمین کنیم. البته حمایت و کمک فعالان اقتصادی در این مسیر حیاتی است.

رئیس شورای عالی بانک مرکزی تاکید کرد: بازار تنظیم شده بیش از نرخ سود مقرر به ثبات اقتصادی کمک می کند که برای برخی صنایع غیرقابل قبول است. بنابراین نیازمند حمایت و همکاری فعالان اقتصادی هستیم و امیدواریم تشکیل این بازار پاسخگوی نیاز صنعت پتروشیمی باشد. چرا که بیشتر منابع ارزی و پس‌انداز کشور به سمت صنعت پتروشیمی سرازیر می‌شود و این صنعت اکنون به صنعتی بالغ و تأثیرگذار در اقتصاد کشور تبدیل شده است.

انتشار اسکناس در صرافی

فرزین در خصوص عملکرد مرکز مبادلات طلا و ارز ایران گفت: در حال حاضر بازار نقدی است اما امیدواریم در آینده به نرخ فوروارد روی بیاوریم و بازار فوروارد باز کنیم. علاوه بر این بازار اوراق ارزی نیز باز شده و بیشتر اوراق فروخته شده مربوط به صنعت پتروشیمی است. با اوراق قرضه ارزی می توانیم نیازها و تامین مالی صنایع را پوشش دهیم. تامین مالی خارجی کشور در حال حاضر به دلیل تحریم ها با مشکلاتی مواجه است. از این منظر نظام بانکی حدود ۹۲ درصد بار مالی کشور را بر دوش می کشد. بنابراین باید تلاش کرد تا با تنوع بخشیدن به روش های تامین مالی، روند توسعه در کشور متوقف نشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا