واریزی ۱ تا ۳ میلیونی یارانه معیشتی برای سه دهک اول
رئیس کمیسیون تلفیق کمیسیون اجتماعی مجلس از پیشنهاد افزایش ۴۰ درصدی مستمری مستمری بگیران بهزیستی و کمیته امام خبر داد.
احمد فاطمی رئیس کمیته ادغام کمیسیون اجتماعی شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم از پیشنهاد افزایش ۴۰ درصدی مستمری سازمان بهزیستی و کمیته امام خمینی (ره) خبر داد. .
وی گفت: پیشنهاد افزایش ۴۰ درصدی کمیسیون اجتماعی بهزیستی و کمیته امداد به کمیسیون تلفیق بودجه سال ۱۴۰۴ تقدیم می شود که امیدواریم در جلسه علنی به تصویب اعضای این کمیسیون و همچنین نمایندگان برسد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس ادامه داد: میزان مستمری فعلی کفاف زندگی و هزینه های این قشر را نمی دهد، بنابراین با احتساب منابع، پیشنهاد افزایش مستمری را به کمیسیون تلفیق بودجه دادیم تا مورد انتقاد شورای نگهبان نخواهد بود.
احمدی با بیان اینکه مستمری هر مشمول بهزیستی حدود یک میلیون تومان است، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور این رقم بسیار ناچیز است و بسیاری از آنها در تامین حداقل های اولیه زندگی مشکل دارند.
وی با بیان اینکه امیدواریم دولتمردان حمایت های لازم را در زمینه افزایش مستمری مددجویان و اجرای آن داشته باشند، گفت:
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با تاکید بر اینکه مستمری مشمولان بهزیستی و کمیته امداد کم است و کفاف زندگی واجدین شرایط را نمی دهد و این قشر تحت فشار اقتصادی هستند، گفت: تلاش و کوشش اعضای کمیسیون اجتماعی این است که مددجویان از سطح رفاه نسبی برخوردار بوده و رضایت نسبی حاصل شود.
افزایش یارانه معیشتی از ۱ به ۳ میلیون تومان برای سه دهه اول
فعالان حقوق معلولان به وجود چنین ردیفی در قانون برنامه بودجه اعتراض دارند و آن را کاهش شدید ماده ۲۷ قانون حمایت از معلولان می دانند. آنها با تاکید بر اینکه وجود چنین ردیفی در قانون برنامه بودجه به معنای بی توجهی به ماده ۲۷ است، در همین رابطه بهروز مروتی، فعال حقوق معلولان به «اینا» گفت: این بند در ردیف بودجه ماده ۲۷ را به حاشیه می برد. در واقع دولت با آوردن چنین ردیفی رسماً اعلام می کند که اصل ۲۷ به طور کامل اجرا نمی شود.
به گفته مروتی، براساس آیین نامه هیات وزیران کمک هزینه معیشت برای سه دهک اول از یک تا ۳ میلیون تومان و برای دهک های بالاتر ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده است اما این آیین نامه تاکنون اجرایی نشده است. این در حالی است که بر اساس قانون، دولت باید کمک هزینه معیشت افراد دارای معلولیت شدید یا از کارافتاده شدید بدون شغل و درآمد را با حداقل دستمزد سالانه تعیین کند. با این اوصاف، مقرری امسال باید ۷ میلیون و ۱۶۶ هزار تومان تعیین می شد نه ۵۰۰ هزار تومان!
این فعال حقوق معلولان تاکید می کند: این ردیف راه را بر اجرای اصل ۲۷ می بندد، دولت می تواند مدعی باشد که برای معلولان کمک هزینه معیشت در نظر گرفته است اما در واقع آنچه تعیین می شود با آنچه در قانون آمده کاملا متفاوت است. ! ضمن اینکه در لایحه تاکید شده که این آیین نامه با توجه به اعتبار سازمان بهزیستی اجرا می شود یعنی اگر سازمان بهزیستی اعتبارات لازم را نداشته باشد این آیین نامه نیز اجرا نمی شود. همانطور که در این دو سال اجرایی نشده است. این رویکرد با افراد معلول به عنوان شهروندان درجه دوم رفتار می کند و یک آپارتاید واقعی علیه آنها را نشان می دهد.
موضوع بعدی در لایحه بودجه افزایش ۲۰ درصدی مستمری معلولان است. در حال حاضر این مستمری ۹۹۳ هزار تومان است که با افزایش ۲۰ درصدی برای سال ۱۴۰۴ به مبلغ یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان می رسد. این رقم به اضافه مبلغ ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار تومان یارانه، مجموعاً می شود حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و مهم ترین کمکی است که معلولان از دولت دریافت می کنند. کمک مالی که البته گاهی قسمت هایی از آن قطع می شود!
به گفته مروتی، افزایش ۲۰ درصدی مستمری معلولان حتی برخلاف برنامه هفتم توسعه است. بر اساس بند ج ماده ۳۱ برنامه هفتم توسعه مستمری مشمولان موسسات حمایتی باید به طور متوسط ۲۰ درصد حداقل حقوق سالانه باشد. اگر حتی ۲۰ درصد افزایش حقوق را در سال آینده در نظر بگیریم، مستمری باید به حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان برسد در حالی که برای سال آینده یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان تعیین شده است.
آقای مروتی می گوید: آقای مدشیان در زمان تقدیم لایحه بودجه به مجلس، رسیدگی به برنامه هفتم توسعه را یکی از اصول تدوین این لایحه دانستند، اما همانطور که گفتم درصدی را که برای افزایش بودجه در نظر گرفتند. مستمری معلولان مغایر با برنامه هفتم توسعه است.
محاسبات غیررسمی و بسیار حداقلی، سبد معیشت را بالای ۳۵ میلیون تومان تخمین زده اند، اما معلولان برای سال آینده در بهترین وضعیت خواهند بود و اگر مستمری یا یارانه آنها قطع نشود، چیزی حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان – و در صورت اجرا بر اساس آیین نامه کمک هزینه معیشتی افراد دهک سوم به بالا در مجموع حدود ۲ میلیون تومان دریافت می کنند. این رقم نهایت حمایت دولت از افراد دارای معلولیت است!
ماروتی با اشاره به آغاز دور جدید اعتراضات معلولان می گوید: ما اکنون برای بقا می جنگیم نه برای رفاه. با افزایش سرسام آور هزینه ها، رقم تعیین شده از سوی دولت برای افراد دارای معلولیت به قدری ناچیز است که حتی کفاف حداقل هزینه های غذای این افراد را نمی دهد، چه رسد به هزینه های واقعی زندگی که بسیار فراتر از این ارقام است.
این فعال حقوق معلولان می گوید: هزینه های سنگین درمان، هزینه ویلچر و سمعک و… را در کنار هزینه مسکن قرار دهید و ببینید با ۱۵۰۰۰۰۰ تومان چه می شود کرد؟! این رقم چیزی شبیه به شوخی است و متأسفیم که گاهی اوقات از این تعداد کم می شود، مثلاً مستمری ۱۳۰۰۰ معلول را قطع می کنند!
مروتی می افزاید: دولت چهاردهم قرار بود قانون حمایت از معلولان را اجرا کند اما سالی که شکست خورد از بهار آن مشخص است! وی با بیان اینکه یکی از اهداف این لایحه حمایت از محرومان است، گفت: اما آنچه در لایحه می بینیم خلاف آن چیزی است که می گویند. آقای بیزیکیان با این وعده ها سر کار آمدند که عدالت اجتماعی را برقرار کنیم و فرصت های برابر ایجاد کنیم و حالا با برنامه هایشان شرایط را برای معلولان سخت کرده اند. لایحه ای که ایشان به مجلس تحویل دادند در واقع به معنای سرکوب سیستماتیک حقوق معلولان است و افزایش جزئی مستمری در این شرایط تحقیرآمیز و ناعادلانه است.
به سخنان احمد میدری برگردیم. وی پیش از این گفته بود: باید صرفه جویی کنیم و جلوی هزینه ها و فساد را بگیریم تا بتوانیم از منابع محدودی که کشور دارد، حقوق معلولان را بدهیم. اما قانون بودجه چیز دیگری می گوید، بودجه نهادهای خاص همچنان در اولویت است و بودجه ای که قرار بود برای ضعیف ترین افراد جامعه هزینه شود مدام به حدی کاهش می یابد که حداکثر حمایت دولت از ضعیف ترین افراد جامعه جامعه حدود ۲ میلیون تومان است، یعنی در شرایطی که حداقل سبد معیشتی بالای ۳۵ میلیون تومان برآورد شود!