بانک و بیمه

ورق ارز برنگشت! | عرضه 600 میلیون دلار ارز پتروشیمی ها هم دلار را ارزان نکرد

بازار؛ گروه بانک و بیمه: پس از لغو ارزهای نیمه ارزی و تشکیل بازار توافقی ارز، قیمت این کالا از اواخر ماه گذشته در مسیر رشد قرار گرفت. این رویکرد با هدف گذار به ارز تک نرخی بود و سازندگان چنین سیاستی مدعی شدند; چنین روشی نه تنها باعث حذف رانت ارزی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی در بازار می شود، بلکه این اقدام باعث کاهش قیمت دلار و سایر ارزها نیز می شود. با تغییر نرخ ارز و انباشته شدن بازار ارز نیمایی، قیمت دلار پیش از این (در دولت قبل) در کانال ۴۰ هزار تومانی قرار داشت، اما با راه اندازی بازار توافقی، نرخ آن به سمت مرزها افزایش یافت. کانال ۶۰۰۰۰ تومان. سیاستی که پس از کشف قیمت ارز در بازار توافقی، منجر به سرایت ضربه منفی نرخ بالای آن به بازار آزاد ارز شد و قیمت دلار آزاد به بیش از ۸۰ هزار تومان رسید.

اجرای این سیاست نه تنها در ساماندهی بازار ارز با شکست مواجه شد و مانعی بر سر راه افزایش نرخ ارز در بازار آزاد شد، بلکه باعث شد تا تمامی کالاها و خدمات در مسیر رشد قیمت قرار گیرند. از آنجایی که نرخ ارز کشف شده در بازار اکنون به بیش از ۶۷ هزار رسیده است و از سوی دیگر بازار آزاد ارز نیز با مشاهده افزایش قیمت در چنین بازاری نرخ خود را افزایش می دهد.

سیاست جدید ارزی بانک مرکزی که شامل تجمیع انواع معاملات ارزی از جمله ارز نیما در بازار تجاری (توافقی) ارز و مبنای تعیین نرخ ارز در آن است، صرفاً مبتنی است. بر اساس عرضه بازار و – متاسفانه تقاضا از روز اول تا امروز بوجود آمده است. به جای کشف منطق نرخ ارز، روند افزایشی را طی می کند

تعیین نرخ ارز در بازار توافقی با قیمت بالا به نفع تجار و به ضرر مردم

رشد بی حد و حصر قیمت ارز در بازار توافقی و آزاد تا حدی پیش می رود که نمایندگان شورای اسلامی مدیریت را به مسئولان وزارت اقتصاد و بانک مرکزی و نهادها و ارگان های مرتبط واگذار کرده اند. و ساماندهی بازار ارز با هدف کاهش قیمت ها. به طوری که هفته گذشته حتی نامه ای با امضای بسیاری از نمایندگان مبنی بر برکناری وزیر امور اقتصادی از سمت خود به هیئت رئیسه مجلس ارائه شد. زیرا سیاست جدید ارزی بانک مرکزی که شامل تجمیع انواع معاملات ارزی از جمله ارز نیما در بازار تجاری (توافقی) ارز است و مبنای کشف قیمت صرفا بر اساس بازار شکل می گیرد. عرضه و متأسفانه تقاضا از روز اول در حال عبور است تا کنون به جای کشف منطقی نرخ ارز، روند افزایشی در پیش گرفته است.

این سیاست مقرر می‌دارد از روز دوشنبه پنجم آذرماه، کلیه معاملات توافقی بین واردکنندگان و صادرکنندگانی که قبلاً به روش انتقال ارز حاصل از صادرات انجام می‌شد، در سامانه معاملات بازار تجاری ارز مرکز مبادلات طلا و طلای ایران تسویه می‌شود. به طوری که قیمت دلار در نیما که تا ۳۱ آذر در کانال ۵۰ هزار تومان بود، در یک روز به یکباره افزایش یافت و از مرز ۶۰ هزار تومان گذشت. البته قبل از تشکیل بازار توافقی ارز، بانک مرکزی و وزارت اقتصاد با استدلال کاهش رانت تصمیم به افزایش قیمت دلار نیما گرفتند و سعی کردند قیمت دلار نیمایی را بالا ببرند و دلار آزاد با افزایش مداوم و تدریجی دلار نیما، ارزها را به هم نزدیک کرد. با توجه به رشد این بازار توافق صورت گرفت و اکنون قیمت ارز در این بازار مشخص می شود.

قیمت این کالا باید با ورود ارز پتروشیمی به بازار کاهش یابد، اما با ورود ارز پتروشیمی به بازار به قدری تغییر می کند که این اقدام بر بازار و اقتصاد آزاد تاثیرگذار خواهد بود. ۸۰۰۰۰ تومان به کانال ۷۰۰۰۰ تومان که آرام آرام کاهش نمی یابد.

عرضه پتروشیمی های سنگین باعث کاهش قیمت نشده است

از آنجایی که قیمت ها در بازار ارز پس از اجرای اخیر سیاست لغو ارزهای نیمه ارزی و نرخ دلار در بازار آزاد سر به فلک کشید و به بیش از ۸۰ هزار تومان رسید، اعلام شد که قیمت این محصول با عرضه کاهش می یابد. عرضه محصولات پتروشیمی به بازار اما با ورود ارز پتروشیمی به بازار، انتظار نمی رود چنین تغییری تاثیری در بازار داشته باشد و دلار آزاد از کانال ۸۰ هزار تومانی به کانال ۷۰ هزار تومانی سقوط کند.

به گفته احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن پتروشیمی «۶۰۰ میلیون دلار» اگرچه مسئولان قول داده‌اند در روزهای آینده تعداد بیشتری از شرکت‌های پتروشیمی و سایر بخش‌ها وارد بازار تجاری شوند و این موضوع بر نرخ ارز تأثیرگذار خواهد بود. ۱۶ روز دیگر ارز وارد بازار می شود.» سه شنبه هجدهم به صورت تجاری منتشر شد دی ما نیز با آمادگی کامل وارد بازار تجاری شدیم. تراکنش های متعددی انجام شد و برخی بانک ها با حل مشکلات موافقت نکردند. امیدواریم با تعیین تعرفه مناسب قیمت ها در این بازار کاهش یابد. از سوی دیگر تلاش می شود از چنین رویکردی برای تنظیم بازار ارز استفاده شود و تأثیر آن بر سایر بازارها به ویژه بازار سرمایه و … نشان داده شود.

اشتباه برخی از اقتصاددانان حامی اجرای سیاست تغییر نرخ ارز و تصمیم گیران دولتی این است که هنگام تعیین نرخ ارز و ساماندهی بازار تنها به یک نوع متغیر فعال یعنی قیمت توجه می کنند، در حالی که هر تغییری در نرخ ارز باید در نظر گرفته شود همه اجزای آن اتخاذ شده است

تغییر نرخ ارز بدون در نظر گرفتن عواقب آن اقتصاد را مختل می کند

سید مرتضی افکه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با “افق میهن” وی در خصوص وضعیت بازار ارز پس از لغو نیمه ارزی و تشکیل بازار توافقی ارز گفت: اشتباه برخی از کارشناسان اقتصادی حامی اجرای این سیاست و تصمیم گیران دولت این است که در تعیین نرخ ارز و ساماندهی بازار تنها به یک نوع متغیر فعال یعنی قیمت توجه دارد، در حالی که هر گونه تغییر در نرخ ارز باید در تمامی اجزای آن لحاظ شود. به عنوان مثال گفتند با در دسترس بودن ارز پتروشیمی قیمت ارز در بازار کاهش می یابد اما همانطور که مشاهده می شود با ورود ارز پتروشیمی به بازار تغییر قابل توجهی در نرخ ارز ایجاد نشده است. . از آنجایی که «قیمت» یکی از چندین متغیر است، در این صورت باید در سازماندهی بازار ارز کارهای اساسی و اساسی انجام شود.

وی گفت: با وجود افزایش قیمت ارز، صادرکنندگان نگران آینده هستند، اما از سوی دیگر مشکلات سیاسی و آمدن ترامپ حس بدبینی را در بین فعالان اقتصادی نسبت به واردات یا عدم واردات کالا ایجاد کرده است، به طوری که آنها همچنان درنگ کن . این مشکل و مشکلات مشکلاتی را به وجود آورده که بازار و فعالان اقتصادی را که با حساسیت در حال فروش ارزهای خود در بازار هستند سردرگم کرده است. از آنجایی که پیش بینی می شد پول زیادی به بازار سرازیر شود، قیمت ها تا حدودی کاهش می یابد، اما این اتفاق نیفتاد.

تغییر نرخ ارز و افزایش قیمت آن باعث می شود طبقه فرودست با چنین سیاستی له شود و سفره آنها کوچک و کوچکتر شود. البته دولت نیز از اجرای چنین سیاستی منتفع خواهد شد، زیرا با افزایش نرخ ارز در بازار، درآمد خوبی برای جبران بخشی از کسری بودجه خواهد داشت.

افزایش انتظارات تورمی در نتیجه افزایش نرخ ارز

این کارشناس اقتصادی افزود: زمانی که تصمیمی برای تغییر نرخ ارز گرفته می شود باید همه جهت ها در نظر گرفته شود. مهم ترین نکته در اینجا این است که نگران آینده، ثبات قیمت در بازار و اقتصاد کشور نباشیم. در کشورهای پیشرفته نگران نیستند و هنگام تصمیم گیری برای تغییر یک متغیر ابتدا انتظارات تورمی را اندازه گیری می کنند، اما متاسفانه در کشور ما اینطور نیست. انتظارات تورمی با تغییر نرخ ارز افزایش یافته و نگرانی مردم و فعالان اقتصادی را برانگیخته است.

وی تصریح کرد: تغییر نرخ ارز و افزایش قیمت آن باعث می شود اقشار فرودست با چنین سیاستی له شوند و سفره آنها کوچک و کوچکتر شود. د اضافه کرد: البته دولت نیز از چنین اجرایی سود خواهد برد، زیرا با افزایش نرخ ارز در بازار، درآمد خوبی برای جبران بخشی از کسری بودجه دریافت می کند. می توان گفت درآمد از جیب مردم است و باعث افزایش تورم می شود. به نظر می‌رسد مجلس چندان به این موضوع توجه نمی‌کند وگرنه باید وزیر اقتصاد و کسانی را که در ترویج رشد بالای نرخ ارز که منجر به فشار اقتصادی بر جمعیت و کاهش ارزش پول ملی شد، استیضاح می‌کرد. اما متاسفانه اصراری بر این موضوع نداشتند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا