کشاورزی

«پسته» قربانی یک باور سنتی شد

آلمان یکی از بزرگترین خریداران پسته ایران است و از مجموع صادرات ۳۴ میلیون یورویی پسته ایران به اروپا در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۴، ۷۱ درصد معادل ۲۴.۳ میلیون یورو به آلمان بوده است.

ایران پس از آمریکا دومین صادرکننده پسته به اروپا بود. بر اساس گزارش مرکز آمار اروپا (یورواستات)، صادرات پسته آمریکایی به اتحادیه اروپا در این مدت ۲۴۳ میلیون یورو بوده است.

طبق آمار ایران سالانه بین ۲۸۰ تا ۳۰۰ هزار تن پسته تولید می‌کند و در آمریکا این میزان در سال‌های اوج به یک میلیون و ۲۰۰ هزار تن می‌رسد. امسال که کمترین سال در این کشور است، حجم تولید ۷۰۰ هزار تن بوده است.

پس از بازگشت محموله صادراتی پسته از اتحادیه اروپا، با تلاش و همکاری بخش خصوصی و وزارت جهاد کشاورزی، ممنوعیت کامل واردات پسته ایران به اروپا از دستور کار اتحادیه اروپا خارج شد.

پسته چگونه تحت تاثیر قارچ آفلاتوکسین قرار می گیرد؟

نحوه آلوده شدن پسته به قارچ آفلاتوکسین حمید زارعین یکی از کارشناسان حوزه کشاورزی در پاسخ به این سوال که آیا محصولاتی مانند پسته در زمان تولید یا نگهداری به آفلاتوکسین آلوده شده است؟ مهر وی گفت: خطر آلودگی به آفلاتوکسین هم در زمان تولید و هم پس از برداشت و نگهداری محصول وجود دارد. این بدان معنی است که هم در باغ و هم در هنگام برداشت و فرآوری محصولی مانند پسته می تواند بوجود آید.

وی افزود: این قارچ در اثر تماس پسته با محیط های آلوده ایجاد می شود. اگر درختی به خوبی هرس نشود و شاخه های درخت روی زمین قرار گیرد، محصول درخت پسته با خاک مرطوب تماس پیدا می کند و می توان پیش بینی کرد که این قارچ (آفلاتوکسین) روی پسته است.

وی ادامه داد: اگر در زمان جمع آوری و فرآوری پسته خشک شود و محصول بیش از حد مرطوب بماند، احتمال تکثیر مجدد قارچ های آفلاتوکسین وجود دارد. بنابراین احتمال آلودگی پسته به آفلاتوکسین هم در باغبانی و هم در هنگام برداشت و خشک کردن وجود دارد.

یک باور قدیمی در تولید پسته

این کارشناس باغبانی در پاسخ به این سوال که چرا باغداران مرحله هرس را به درستی انجام نمی دهند، پاسخ داد: باغداران صنعتی و کسانی که در سطح وسیع رشد می کنند این مشکل را مشاهده می کنند. این در حالی است که درخت پسته بیشترین محصول را در شاخه های بالا و پایین دارد. ۸۰ درصد پسته در شاخه های پایینی رشد می کند.

وی ادامه داد: در باغات پسته استان های جنوبی این باور در بین باغداران وجود داشت که امروزه نیز در بین باغداران سنتی وجود دارد: معتقدند درخت را نباید هرس کرد و باغ باید جنگلی شود زیرا خیر. مهم نیست چند شاخه پایین و روی زمین باشد. اگر تعداد بیشتری وجود داشته باشد، محصول بیشتری برداشت می شود. البته این هم درست است. گاهی در این باغ ها کارگر برای چیدن پسته و برداشت محصول مجبور است روی زمین بنشیند یا دراز بکشد.

وی توضیح داد: با قطع شاخه های هرس، در عمل مقدار تولید به نصف کاهش می یابد. علاوه بر این، برای باغبان چندان مهم نیست که محصول حاوی آفلاتوکسین باشد یا خیر. تلاش برای تولید و فروش محصولات بیشتر؛ خریدار به شرط اینکه پسته آفلاتوکسین داشته باشد یا نباشد از او خرید نخواهد کرد. وزن و ظاهر محصول بررسی می شود و پول پرداخت می شود.

این کارشناس حوزه کشاورزی افزود: این مشکلات زمانی ایجاد می شود که محموله برای صادرات ارسال شود.

زارعین گفت: هیچ مکانیزمی وجود ندارد که میزان سلامت محصول باغدار را مشخص کند. باغدار با پیگیری این موضوع به این نکته نیز می رسد که باید گیاهان سالم را در تولید کشت و برداشت کرد.

سخت گیری از حرف تا عمل صدق می کند

این فعال حوزه کشاورزی در واکنش به بازگشت محموله صادراتی پسته گفت: در حوزه صادرات، شرکت های صادراتی تجربه کافی دارند، اما اینکه چه چیزی باعث شده این محصول خارج از استانداردهای اروپایی صادر شود نیاز به توضیح از سوی نهادهای مربوطه دارد. ” .

وی تصریح کرد: صادرات نیاز به تاییدیه های سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو و … دارد که از چند سال پیش تحریم پسته ایران با حساسیت بالایی همراه است. بنابراین بررسی آلودگی پسته به قارچ آفلاتوکسین بسیار مهم است.

وی در پاسخ به این سوال که آیا امکان صدور محموله بدون بازرسی وجود دارد یا خیر، پاسخ داد: خیر. موسسات مختلف سلامت محصولات صادراتی را تایید می کنند. وقتی کالایی ارسال و مرجوع می شود، مشکل بی توجهی صادرکننده یا حتی باغدار و کشاورز نیست، بلکه مسئولیت متولیان امر است که باید توسط رگولاتورها کنترل شود.

وی افزود: علاوه بر این نمی توان گفت که ۱۰۰ درصد پسته تولیدی فاقد قارچ آفلاتوکسین است همانطور که تمامی محصولات به این قارچ آلوده نیستند.

پایانه های شارژ به روز شده

هفته گذشته وزیر جهاد کشاورزی در دیدار با سفیر مجارستان از کمیسیون بهداشت و کشاورزی اتحادیه اروپا برای بازدید از پسته‌ها و کارخانه‌های بسته‌بندی پسته ایران دعوت کرد.

کشاورز در زیر درباره نگهداری محصول پس از برداشت و احتمال آلودگی پسته در این مرحله توضیح داد: در سال های گذشته پایانه های پسته یابی بسیار ابتدایی بود و به صورت سنتی کار می کرد، بنابراین احتمال آلودگی به آفلاتوکسین بیشتر بود. اما امروزه که پایانه ها به کمک فناوری های جدید تجهیز و نگهداری می شوند، بعید به نظر می رسد که این قارچ گسترش یابد یا قابل کنترل نباشد.

زارعین در خاتمه گفت: آفلاتوکسین عارضه ای است که می تواند به محصولات همجوار سرایت کند و پسته سالم را نیز تحت تاثیر قرار دهد. لازم است مسئولین بخش کشاورزی اطلاعات بیشتری در مورد تولید محصولات باغی باکیفیت و سالم داشته باشند.

یکی از مشکلات ایران نفوذ متقابل حوزه های مختلف است. به عنوان مثال، رئیس اتحادیه صادرکنندگان کالای خشک ایران، در خصوص صادرات گفت: خودروساز مجاز به صادرات کالای خشک برای واردات خودروهای چینی از ارز خود بود، اما با ورود آنها به این بازار، کیفیت و اعتبار ایران کاهش یافته است.

وی گفت: این محصولات عموماً توسط آنها به صورت عمده خریداری و به کشورهایی مانند چین صادر می شود.

سطح زیر کشت بالا و تولید کم

در ایران از ۳ میلیون هکتار باغات کشور، ۶۷۰ هزار هکتار آن را باغات پسته تشکیل می دهند. این محصول یکی از مهم ترین محصولات باغی است که در برخی سال ها درآمد ارزی کشور را تا ۱.۵ میلیارد دلار به ارمغان آورده است.

عمده پسته در جنوب استان کرمان تولید می شود. به گفته مسئول امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی، ایران از نظر سطح زیر کشت پسته رتبه اول و از نظر تولید رتبه دوم جهان را دارد.

این شکاف تولید با توجه به سطح زیر کشت بسیار زیاد است که نشان دهنده بهره وری پایین کشاورزی ایران است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا