پژوهش محقق ایرانی هاروارد: سیبزمینی سرخکرده میتواند ریسک دیابت را ۲۰ درصد افزایش دهد
یک مطالعه جدید توسط دانشمندان دانشگاه هاروارد به سرپرستی محقق ایرانی نشان می دهد که سیب زمینی به خودی خود عامل خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ نیست ، اما روش پخت و پز تعیین همه چیز است. براساس این مطالعه ، مصرف منظم سیب زمینی سرخ شده یا تراشه ها می تواند خطر ابتلا به دیابت را تا ۵ ٪ افزایش دهد.
سیب زمینی سومین محصول غذایی مصرف شده در جهان است ، با این حال ، رابطه آن با دیابت نوع ۲ همیشه موضوعی بحث برانگیز و متناقض بوده است. محققان دانشکده بهداشت عمومی هاروارد اکنون در حال پاسخ به این ابهامات هستند که به رهبری دکتر سید محمد موسووی انجام می شود. این تیم با تجزیه و تحلیل داده های رژیم غذایی از بیش از ۶۰۰۰ متخصص بهداشت ایالات متحده که بیش از ۵ سال جمع آوری شده است ، به نتایج دقیقی رسید.
“به جای اینکه از سیب زمینی ها خوب یا بد بخواهیم ، یک سؤال ظریف تر و عملی تر پرسیدیم: چگونه سیب زمینی ها پخته می شوند و به جای آن چه چیزی می توانیم بخوریم؟”
تأثیر سیب زمینی سرخ شده بر افزایش خطر ابتلا به دیابت
به گفته گاردین ، نتایج این مطالعه ، پس از در نظر گرفتن عواملی مانند سبک زندگی و شاخص توده بدنی (BMI) ، نشان داد که مصرف سیب زمینی سرخ شده یا چیپس سه بار در هفته خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را افزایش می دهد. با مصرف پنج وعده غذایی در هفته ۵ ٪ خطر است.
در مقابل ، مصرف منظم سیب زمینی های پخته شده ، جوشانده یا پوره ها هیچ ارتباط آماری قابل توجهی برای افزایش خطر ابتلا به دیابت نداشتند. محققان بر این باورند که روند سرخ کردن عمیق در روغن ، با افزایش محتوای چربی ، نمک و کالری و همچنین از بین بردن برخی مواد مغذی ، سیب زمینی ها را به یک عامل خطر تبدیل می کند.
از طرف دیگر ، محققان می گویند جایگزین کردن سیب زمینی سرخ شده با دانه های کامل (مانند برنج قهوه ای یا غلات کامل) خطر ابتلا به دیابت را ۵ ٪ کاهش می دهد. با این حال ، جایگزینی هر نوع سیب زمینی (حتی پخته شده) با برنج سفید ، خطر ابتلا به دیابت را افزایش می دهد. محققان می گویند از سیب زمینی لذت ببرید ، اما به نحوه طبخ آن نگاه کنید و کمتر به سمت تراشه ها بروید.
یافته های این مطالعه در مجله BMJ منتشر شده است.
منبع: دیجیاتو