پیوند کلیه خوک به یک زن آمریکایی؛ امیدی تازه برای حل بحران کمبود اعضای اهدایی
یورو نیوز: یک زن ۵۳ ساله اهل آلاباما پنجمین بیمار در ایالات متحده است که از یک خوک اصلاح شده ژنتیکی کلیه دریافت می کند. بر خلاف موارد قبلی که گیرندگان ظرف دو ماه فوت کردند، لونی در وضعیت جسمانی بهتری قرار دارد. این دستاورد می تواند گامی امیدوارکننده در حل بحران کمبود اعضای اهدایی باشد.
توانا لونی یکی از کلیه های خود را در سال ۱۹۹۹ به مادرش اهدا کرد، اما کلیه دیگر او چند سال بعد به دلیل عوارض بارداری از کار افتاد.
این زن ۵۳ ساله اهل آلاباما یکی از معدود افرادی است که از خوک اصلاح شده ژنتیکی کلیه دریافت کرده است. به گفته بیمارستان NYU Langone در نیویورک، او در حال حاضر تنها فرد زنده در جهان است که یک عضو حیوانی در بدن خود دارد.
لونی سه هفته پس از عمل جراحی در یک کنفرانس خبری گفت: «از ته قلبم بسیار خوشحالم و احساس میکنم با این هدیه شانس دومی برای زندگی دارم.
پیوند Xenotransplantation یا پیوند هترولوگ که به معنای پیوند اعضا از گونه ای به گونه دیگر است، سال هاست که یکی از چالش های بزرگ و پیچیده علم پزشکی بوده است. آزمایشهای اولیه روی پستانداران اولیه موفقیتآمیز نبودند، اما پیشرفتهای اخیر در فناوری ویرایش ژن و کنترل پاسخهای ایمنی، این هدف را به واقعیت نزدیکتر کرده است.
خوک ها به دلیل رشد سریع، باروری بالا و نقشی که در زنجیره غذایی انسان دارند به عنوان گزینه مناسبی برای اهدای عضو شناخته شده اند.
حامیان این روش امیدوارند که این راه حل بتواند بحران کمبود اعضای اهدایی در ایالات متحده را کاهش دهد. جایی که بیش از ۱۰۰۰۰۰ نفر در انتظار پیوند عضو هستند و از این تعداد بیش از ۹۰۰۰۰ نفر نیاز به پیوند کلیه دارند.
لونی سومین بیماری است که از یک خوک اصلاح شده ژنتیکی کلیه بدون مرگ مغزی دریافت می کند.
ریک اسلیمن، اولین بیمار که این نوع پیوند را دریافت کرد، در بیمارستان عمومی ماساچوست در ماه مه، تنها دو ماه پس از عمل درگذشت. بیمار دوم، لیزا پیزانو، در ابتدا پس از عمل جراحی در بیمارستان NYU Langone علائم بهبودی را نشان داد، اما پس از ۴۷ روز پزشکان مجبور شدند کلیه پیوندی را خارج کنند و او در ماه جولای درگذشت.
با این حال، لونی قبل از پیوند بیماری لاعلاجی نداشت. رابرت مونتگومری، سرپرست تیم جراحی، گفت: “هر مورد پیوند تجربیات ارزشمندی را ارائه می دهد و به تیم های پزشکی کمک می کند تا روش های خود را بهبود بخشند.”
این کلیه با ۱۰ تغییر ژنتیکی طراحی شده است تا با بدن انسان سازگاری بیشتری داشته باشد. این فناوری گامی بالاتر از روش های قبلی است که از کلیه ها تنها با یک اصلاح ژنتیکی و غده تیموس خوک برای تقویت سیستم ایمنی بیمار و جلوگیری از رد پیوند استفاده می کردند.
هر دو روش احتمالاً سال آینده وارد آزمایشات بالینی خواهند شد. این خبر را رابرت مونتگومری، سرپرست تیم جراحی اعلام کرد.
مونتگومری که یکی از پیشگامان در زمینه پیوند خارجی محسوب می شود، اولین پیوند عضو از خوک اصلاح شده ژنتیکی را به بیمار مرگ مغزی در سال ۲۰۲۱ انجام داد و توانا لونی هفتمین بیمار است که تحت عمل جراحی پیوند خارجی قرار گرفت.
لونی که در ۲۵ نوامبر سال جاری تحت پیوند کلیه خوک قرار گرفت، در ۶ دسامبر از بیمارستان مرخص شد و به آپارتمانی در نزدیکی نیویورک نقل مکان کرد.
علیرغم نگرانیها در مورد سطح بالای آنتیبادی وی، پزشکان با استفاده از دستگاههای هوشمند متصل به بدن وی سلامت او را از نزدیک زیر نظر دارند و برنامه دارویی جدیدی را برای جلوگیری از رد پیوند آغاز کردهاند.
تیم پزشکی امیدوار است که او سه ماه دیگر بتواند به خانه بازگردد.