چرا بورس به حال خود رها شد؟
واکنش بورس به نرخ دلار با بازه زمانی مشخصی است
ابوذر مشایخی، کارشناس بازار سرمایه درباره افت مکرر شاخص های بورس به «اعتماد» گفت: طی دو، سه ماه گذشته شاهد اتفاقات سیاسی و نظامی در منطقه بودیم و کشورمان به طور مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر قرار گرفت. وارد این موضوع شد و همین موضوع باعث شد بورس تحت تاثیر عوامل امنیتی قرار گیرد. این کارشناس بازار سرمایه در ادامه به افزایش نرخ دلار و عدم تاثیر بورس بر این رشد اشاره کرد و افزود: بازارهای دارایی معمولاً به عنوان مثال در چشم انداز تورمی که در کشور ایجاد می شود، هر بازاری واکنش نشان می دهد. به این تورم با فاصله زمانی، معمولا اولین بازاری که این رشد تورم مشاهده می شود، بازار طلا، سپس بازار مسکن و در نهایت بورس است.
صنعت بورس با ریسک های زیادی مواجه است
مشایخی ادامه داد: اگر به تغییرات نرخ دلار و بورس نگاه کنیم، متوجه می شویم که بازار سرمایه همیشه با یک بازه زمانی به این تغییرات واکنش نشان می دهد، مثلاً; در اوایل دهه ۹۰ با افزایش سه برابری نرخ دلار مواجه بودیم و پس از آن این تغییر پس از چند ماه در بورس رخ داد و تجربه دیگری در سال ۱۳۹۱ و پس از آن در سال ۱۳۹۶ رخ داد و در سال ۱۴۰۱ نرخ ارز در اواخر پاییز بود. رشد کرد، اما رشد شاخص های بورس از اواخر زمستان و اوایل بهار آغاز شد. این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: البته این روزها صنایع با ریسک های زیادی از نرخ خوراک گرفته تا نرخ انرژی (گاز و برق) به ویژه در صنعت فولاد مواجه هستند تا این سیگنال به بازار بدهد که کمبود برق و گاز تشدید شده است. و در نتیجه این گونه صنایع رشد نخواهند کرد و دولت برای جبران این نارضایتی ها چاره ای جز کاهش تولید یا سهمیه بندی انرژی در صنایع تولیدی ندارد.
بیشتر بخوانید: روند قیمت گذاری شرکت های بورسی متعلق به بانک های دولتی
اولین رویکرد دولت برای کنترل نرخ ارز، سهمیه بندی آن است
مشایخی خاطرنشان کرد: آنچه مسلم است این است که بورس منتظر ثبات شرایط سیاسی و بهبود وضعیت امنیتی است و در خصوص نرخ ارز، واکنش دولت به این نرخ های جدید چیست؟ دولت طی یک سال گذشته تنها یک سیاست و آن تثبیت قیمت ارز و کنترل آن را دنبال کرده است، اما متاسفانه با وجود این مدل سیاست، رشد تورم مهار نشده است. این کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه باید منتظر سیاست های جدید ارزی در سال جدید بود، تصریح کرد: به نظر می رسد اولین رویکرد دولت برای کنترل نرخ ارز سهمیه بندی و تخصیص محدود ارز به صنایع و ارز متقاضی است در حالی که طبق آمار ، با عدم تعادل ارزی ۵ تا ۸ میلیارد دلاری مواجه هستیم که این را می توان در درآمد شرکت ها مشاهده کرد و اینکه بخش زیادی از شرکت های بورسی ما صادرکننده کالا و مواد اولیه هستند بنابراین این منابع ارزی محدود است. برای این شرکت ها راهی جز سهمیه بندی وجود ندارد. وی افزود: تنها راهکاری که می توان برای بهبود شرایط بورس اندیشید، ثبات اقتصادی و امنیتی همراه با تصمیم گیری صحیح مسئولان است و چشم انداز بورس در سال جدید به شدت وابسته است. در مورد شرایط امنیتی و سیاسی منطقه.”
بازار سرمایه رها شده به نظر می رسد
وحید شقاقی شهری، کارشناس اقتصادی نیز درباره ریزش های اخیر بورس به «اعتماد» گفت: بازار سرمایه ایران دارای ایرادات اساسی است و اگرچه بورس از نرخ دلار تبعیت می کند، اما این تبعیت بیشتر از نرخ مرکز مبادلات است نه نرخ دلار. بازار آزاد. اما مشکل این روزهای بازار سرمایه فراتر از نرخ دلار است و به نظر می رسد بازار سرمایه این روزها رها شده و متولی ندارد در حالی که این بازار نیازمند متولی قدرتمند است. این کارشناس اقتصادی با اشاره به بخشنامه های غیرمنتظره ای که برای بورس ابلاغ می شود، افزود: این مدل از سیاست ها امکان تحلیل را از کارشناسان سلب کرده است، به عنوان مثال اخیرا مصوبه ای ابلاغ شد که صورت های مالی و سودآوری را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. پالایشگاه ها تحت تاثیر قرار گرفتند. علاوه بر این مشکل قیمت گذاری و نگرش به این بازار باعث شده است که هر وزارتخانه یا سازمانی از منظر خود دستورالعمل هایی را صادر کند که آثار منفی بر کل بازار سرمایه دارد. .
ما شاهد ریسک های مختلف بین المللی و داخلی هستیم
شقاقی شهری تصریح کرد: در حالی که ریسک های بین المللی و داخلی به شدت بر این بازار تاثیر می گذارد، به عنوان مثال; زمانی که سهامدار برای خرید سهام پتروشیمی ها و پالایشگاه ها به سراغ سرمایه گذاری می رود شاهد آن است که بارها مصوبات مختلفی برای نرخ خوراک و مواد اولیه یا خرید سهام بانکی با مصوبات مبنی بر جریمه بانکی و عدم رعایت رد دیون اعلام می شود. . یا برای خرید سهام صنایع فولاد و مس نیز با عدم تعادل انرژی مواجه هستند و به نوعی همه صنایع کشور با یک سری موانع مواجه هستند که صورت های مالی شرکت ها را تغییر می دهد. وی افزود: دولت ها نیز به خود اجازه می دهند که به راحتی به سودآوری شرکت ها دست یابند و در نتیجه امکان تحلیل بلندمدت و میان مدت وجود ندارد و در کوتاه مدت تنها می توان اندکی از سودآوری را ارضا کرد. و تنها یک ورود و خروج موقت در این بازار است. کافی.
۷۰ درصد بازار سرمایه را سهامداران نیمه دولتی تشکیل می دهند
این کارشناس اقتصادی ادامه داد: در حال حاضر ۷۰ درصد بازار سرمایه را شبه دولتی ها تشکیل می دهند که ساختار آنها به گونه ای است که اگرچه در دست مردم است اما در دست دولت است و این شتر گاو. -ساختار پلنگی باعث دخالت مکرر دولت شده است. در هیچ کجای دنیا دولت به این شکل در بورس دخالت نمی کند. شقاقی شهری با اشاره به غیرقابل پیش بینی بودن بورس تصریح کرد: به دلیل مسائل متعدد بین المللی و ریسک ها و بی ثباتی های مختلف و غیرقابل پیش بینی بودن اقتصاد، سرمایه گذاری در بازار سرمایه نسبت به گذشته پر ریسک شده است. وی با بیان اینکه امکان تحلیل بنیادی از بورس حذف شده است، خاطرنشان کرد: زمانی که مصوبات شرکت های بورسی دائما در حال تغییر است، این بازار توانایی تحلیل درست را ندارد، ضمن اینکه سهامداران نیز از این موضوع ناامید هستند. سهامداری هرچند قول هایی برای این بازار داده شده است. و بورس یکی از سه اولویت اصلی آقای رئیسی بود اما بعد از دو سال می بینیم که نه تنها وضعیت بازار سرمایه بهتر نشده بلکه بدتر از قبل شده است.
اصلاحی در بازار سرمایه صورت نگرفته است
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ثبات و قابل پیش بینی در بازار سرمایه وجود ندارد، افزود: متاسفانه اصلاحاتی در این بازار صورت نگرفته است و ساده ترین اصلاحی که می توان انجام داد ایجاد تشکلی برای سهامداران خرد است که بتوانند از خود دفاع کنند. ” حقوق آنها.» اما هیچ یک از اصلاحات وعده داده شده توسط دولت محقق نشد و در نتیجه مردم تمایلی به سرمایه گذاری در این بازار ندارند.
وی تصریح کرد: بازار سرمایه دارای ضعف های ساختاری از جمله تقویت نهاد رگولاتوری، تشکیل سازمان سهامداران خرد، نهادی برای جلوگیری از رانت اطلاعاتی، نهادی برای ایجاد شفافیت بازار که لازمه بازار رقابتی است، اما متاسفانه علیرغم وجود وعدههای دولت هیچکدام از آنها مؤسسهای ایجاد نکردهاند، اگرچه در ابتدای سال اطلاعیهای درباره نرخ خوراک به بازار داده شد، اما پس از یک ماه آن را منتشر کردند و رانت هنگفتی داده شد. به گروهی از ذینفعان، در حالی که بازار سرمایه به نهادی برای شفاف سازی و حذف رانت نیاز دارد تا مجوز دستکاری قیمت ها یا رانت اطلاعاتی را حذف کند.
شقاقی شهری افزود: به نظر می رسد این بازار کاملا رها شده و سرمایه گذاران هر روز متضرر می شوند و اصلاحات نهادی و ساختاری برای تامین امنیت سرمایه گذاری و کاهش ریسک های متعدد و تقویت این بازار هنوز شکل نگرفته است.
منبع: روزنامه اعتماد