اخبار اقتصاد ایران

چرا دولت ناگزیر به کاهش تعرفه خودروست؟ | فشار مونتاژکاران برای تثبیت تعرفه واردات در سطح ۱۰۰ درصدی

بررسی تأثیر تعرفه ها و ارز گمرک بر واردات خودرو ؛

در حالی که واردات خودروهایی با هدف تنظیم بازار ، بهبود کیفیت و افزایش رقابت در صنعت خودروهای کشور از سال گذشته است ، سیاست تعرفه دولت اکنون در آستانه یک چالش جدی است.

در بودجه امسال ، علی رغم مخالفت صریح کمیسیون ادغام مجلس ، تعرفه واردات خودرو ۲ درصد تعیین شد. تصمیمی که به دلیل واردات چهار ساله و تاریخ تعرفه کشور ، ارزیابی و غیر منطقی است. پیش از این ، میانگین تعرفه واردات خودرو ۲ درصد بود و سیاستگذاران همواره بر لزوم تعادل تولید داخلی و رقابت واردات از طریق واردات تأکید کرده اند.

اما تغییر تعرفه ها در کمیسیون ادغام نیز جالب بود ، زیرا دولت در ابتدا شامل ۵ ٪ تعرفه در لایحه بودجه بود که به ۲ درصد و سرانجام به ۲ درصد تغییر یافت و سرانجام آنچه که توسط شورای مصلحت تصویب شد ، ۵ درصد تعرفه بود.

با این حال ، تصمیم نهایی دولت و پارلمان برای ادغام یک تعرفه ۵ ٪ – زیرا نرخ ارز گمرکی به بیش از ۵۰۰۰ دلار می رسد – مسیر واردات را به یک مسیر دشوار تبدیل می کند ، که دولت از آن آگاه است زیرا در ابتدای امسال با معاون اول رئیس جمهور و معاون اول رئیس جمهور. این در شرایطی است که برنامه بازگشت تعرفه به طور متوسط ​​۵ درصد در چند روز آینده توسط دولت مطرح می شود ، موضوعی که انجمن خودرو از رئیس جمهور خواسته است با مخالفت مخالفت کند.

در هر صورت ، آنچه مشخص است ، فشار خودروسازان خانگی ، به ویژه مجامع ، برای تثبیت تعرفه های واردات در سطح ۵ ٪ و با واقعیت اقتصادی و ارز این کشور است. از آنجا که چنین سطحی از تعرفه ها با نرخ گمرک جدید تعیین شده توسط بیش از ۵۰۰۰ دلار در واقع دستور قفل شدن در واردات خودرو به کشور است.

از نظر ظاهری ، تعرفه های بالا به نفع تولید کننده داخلی است. اما در حقیقت ، ادامه این سیاست می تواند مانع از دستیابی دولت به اهداف خود در تنظیم بازار و پاسخ به تقاضای انباشته شده در بازار خودرو شود. در چنین شرایطی ، نه مصرف کننده به کالاهای با کیفیت و رقابتی دسترسی نخواهد داشت و نه صنعت خودرو انگیزه ای برای بهبود دارد. از طرف دیگر ، دولت ۱.۵ میلیارد دلار بودجه سال در نظر گرفته است. موضوعی که اگر دولت نتواند آن را تحقق بخشد ، می تواند به کسری تبدیل شود. بنابراین به نظر می رسد که دولت چاره ای جز هموار کردن راه برای واردات خودرو ندارد زیرا توقف چهار ساله واردات باعث خسارات زیادی برای بازار و مصرف کنندگان ماشین شده است.

فرمول برای متوقف کردن واردات

به طور معمول ، قیمت نهایی اتومبیل های وارداتی ترکیبی از نرخ ارز ، تعرفه واردات ، هزینه های جانبی و واردات حاشیه سود است. سال گذشته ، اتومبیل هایی با نرخ ارز ترجیحی ۱۸۰۰ و تعرفه به طور متوسط ​​۵ ٪ به طور متوسط ​​انجام می شد که تمام امتیازات اکثر اتومبیل ها یک و نیم میلیارد تا ۵ میلیارد تومانس ارائه می شود. حال اگر تعرفه واردات به ۵ ٪ افزایش یابد و نرخ ارز گمرک به بیش از ۵۰۰۰ دلار برسد ، قیمت خودروهای وارداتی افزایش می یابد. طبق محاسبات متخصص ، با تحمیل ۵ ٪ تعرفه و ارز گمرک ، قیمت نهایی خودرو حدود ۲ درصد افزایش می یابد. به عبارت دیگر ، این خودرو که امروز ۲ میلیارد تومانس قیمت دارد ، به حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان خواهد رسید. به همین ترتیب ، یک ماشین وارداتی با قیمت اولیه یک میلیارد تومانس قیمت ۱ میلیارد و ۲ میلیون تومانس را پیدا می کند. این ارقام نشان می دهد که واردات دیگر در دسترس طیف گسترده ای از جامعه نخواهد بود و تنها بخش کوچکی از اقشار با درآمد بالا قادر به خرید این اتومبیل ها هستند. از طرف دیگر ، انگیزه واردات به طور جدی کاهش می یابد. واردکنندگان که با هدف به دست آوردن سود مناسب در بازار وارد میدان شده اند و اکنون با موانع جدی اقتصادی و روانی روبرو هستند. هزینه های بالای واردات ، ریسک بالا و روند ترخیص به همراه قیمت گذاری ، در واقع این مسیر را به یک پایه تبدیل می کند.

بسیاری از فعالان این حوزه بر این باورند که در چنین محیطی ، نه تنها وارد کننده هیچ انگیزه ای برای ادامه نخواهد داشت ، بلکه سازنده سیاست کلان در رقابت در بازار بی اثر خواهد بود. در نتیجه ، به نظر می رسد که دولت برای بازیابی واردات ، عملیاتی و اثربخشی خود باید سیاست تعرفه خود را تنظیم کند.

چرا خودروسازان خانگی با تعرفه های بالا موافق هستند؟

در همین حال ، خودروسازان داخلی ، به ویژه شرکت های مونتاژ که بخش های خارجی خودروها و مارک های خارجی را جمع می کنند ، اصلی ترین مدافعان سیاست تعرفه ۵ ٪ هستند. دلیل این پشتیبانی واضح است: تعرفه های بالا و نرخ ارز سنگین ، قیمت نهایی خودروهای وارداتی خود را افزایش می دهد به طوری که آنها دیگر رقیب جدی برای محصولات داخلی نیستند.

به عنوان مثال ، ماشین مونتاژ که اکنون با یک یا دو میلیارد تومانس قیمت دارد ، موقعیت خود را با ماشین وارداتی برای چهار و نیم میلیارد حفظ می کند. اما اگر تعرفه ها کاهش یابد ، خودروهای وارداتی می توانند با قیمت های فعلی وارد بازار شوند و وضعیت محصولات مونتاژ داخلی را به چالش بکشند.

در حقیقت ، تعرفه های بالا حاشیه ای مصنوعی برای مجامع ایجاد کرده است تا زندگی اقتصادی خود را بدون بهبود کیفیت یا رقابت ادامه دهند. در این شرایط ، مصرف کننده ایرانی نه تنها مجبور به خرید یک ماشین خانگی با کیفیت نجومی است ، بلکه حق انتخاب یک محصول رقابتی خارجی را نیز محروم می کند. اگرچه ظاهراً دولت از تولید داخلی در تعرفه های بالا پشتیبانی می کند ، با از بین بردن رقابت ، مصرف کننده از کیفیت پایین برخوردار خواهد بود و رفاه اجتماعی و کارآیی اقتصادی را کاهش می دهد. به خصوص در سالهایی که تولید کنندگان داخلی نتوانسته اند نیازهای بازار را برآورده کنند و سهم زیادی از تقاضای مصرف کننده بی پاسخ مانده است.

دو راه سازنده سیاست

سیاستگذاران اقتصادی اکنون کار سختی دارند: از یک سو ، نیاز به حمایت از تولید داخلی وجود دارد و از طرف دیگر ، انحصار با منطق اقتصاد رقابتی و اهداف عدالت دولت مغایرت دارد.

اگرچه برخی استدلال می کنند که کاهش تعرفه منجر به خروج ارز از کشور می شود ، اما باید توجه داشت که واردات مدیریت شده و هدفمند ، به ویژه در قالب خودروهای اقتصادی و کم مصرف ، می توانند هم بازار را تنظیم کنند و هم منابع ارزی را راهنمایی کنند.

بنابراین ، تعرفه ۵ ٪ به همراه نرخ گمرک بیش از ۵۰۰۰ دلار ، در واقع واردات خودرو را از یک ابزار تنظیم بازار به یک محصول لوکس و غیرقابل دسترسی تبدیل می کند.

تأثیر تعرفه ۲ ٪ چیست؟

افزایش قابل توجه در نرخ ارز گمرک از حدود ۲۰۰۰ به ۲ هزار تومانس ، و همچنین دو برابر شدن تعرفه واردات در اتومبیل های بنزینی از ۲ درصد به ۵ ٪ ، منجر به افزایش قابل توجه در قیمت نهایی خودروهای وارداتی می شود. از این نظر ، “دنیای اقتصاد” کارهای محاسباتی انجام داده است. برای بررسی این تغییرات ، ما ابتدا قیمت پایه هر خودرو را در نظر می گیریم (معمولاً قیمت کارخانه در کشور مبدا و سپس افزایش قیمت پایه در نرخ ارز محاسباتی برای تعیین ارزش ریال وسیله نقلیه ، پس از آن ، عوارض گمرکی بر اساس تعرفه های ۱ و ۲ درصد به ارزش درجه حرارت اضافه می شود ، و در نهایت ارزش افزودنی اضافه شده است که مالیات اضافی برای رسیدن به قیمت نهایی برای کارآفرین برای کارآفرین برای کارآفرین است. و غیره

Kia Sportage یکی از اتومبیل های مورد بررسی است. قیمت پایه ماشین حدود ۱.۵۰۰۰ دلار تخمین زده می شود. این مبلغ در حدود ۲ میلیون تومان به ارز ۲ هزار تومانس قیمت داشت ، سپس با تعرفه ۲ ٪ ، حقوق ورود به ۲ میلیون تومانس رسید. سرانجام ، مالیات بر ارزش افزوده به ارزش کل حقوق ریال و ورودی اضافه شد تا به قیمت نهایی حدود یک میلیارد و ۲ میلیون دلار برسد. اما پس از تغییر در نرخ ارز و تعرفه ها ، تغییرات جدی در قیمت آن ایجاد می شود. ۱.۵ میلیارد دلار آن ۱ میلیارد دلار به ۱.۵ میلیارد دلار ، با ۵ درصد تعرفه و با ۲ درصد مالیات بر ارزش افزوده برای وارد کننده حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومانس است که نشان می دهد ۵ درصد افزایش دارد.

شهر هوندا ۱.۵ میلیون دلار با قیمت اساسی حدود ۱.۵ دلار و با نرخ ۱.۵ میلیون دلار تخمین زده شد. پس از تعرفه ۲ ٪ ، حقوق ورودی به ۵ میلیون تومان افزایش یافت و با افزودن مالیات بر ارزش افزوده ۵ ٪ ، قیمت خودرو برای وارد کننده به حدود ۲ میلیون تومن رسید. اما با تغییر نرخ ارز به ۵۰۰۰ دلار ، ارزش پایه به بیش از یک میلیارد و ۲ میلیون تومان افزایش یافته است. با ۲ ٪ حقوق ورودی و پس از مالیات ، قیمت حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون دلار است.

JETA VS1 قیمت پایه تخمین زده شده ۱.۵ دلار است. ارزش ریال این خودرو در نرخ ارز حدود ۲ هزار تومانس ، حدود ۲ میلیون تومان بود. تعرفه ۵ ٪ حقوق ورود را به ۲ میلیون تومان افزایش داد و پس از مالیات ۲ ٪ ، قیمت نهایی حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان بود. پس از افزایش نرخ ارز و تعرفه ها ، ارزش پایه خودرو به ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان رسید و با تعرفه و مالیات ، قیمت نهایی به حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان افزایش یافت. Toyota Corolla 1.2 لیتر با قیمت تقریبی FOB 1.5 دلار ، ارزش اولیه حدود ۵ میلیون دلار داشت. این تعرفه ۲ درصد از حقوق ورودی را به ۲ میلیون تومان افزایش داده و با اضافه کردن ۲ ٪ مالیات به حدود ۲ میلیون تومان. پس از تغییر نرخ ارز به ۵۰۰۰ تومن و افزایش تعرفه به ۵ ٪ ، هزینه مالیات به حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان رسید.

تویوتا یاریس ، با قیمت پایه ۱۲۰۰ دلار ، ارزش ریالی آن با نرخ ارز ۱۶۰۰ تومان حدود ۲ میلیون تومن بود. به دنبال تعرفه ۲ درصد و مالیات ۲ ٪ ، قیمت نهایی به حدود ۲ میلیون دلار رسید. با تغییرات ایجاد شده ، هزینه به حدود ۲ میلیارد و ۵ میلیون دلار افزایش یافته است.

تویوتا لوین ، قیمت پایه ای در حدود ۵۰۰۰ دلار ، حدود ۲ میلیون تومان با نرخ ارز حدود ۲۰۰۰ تومان تخمین زده شد. با تعرفه ۲ درصدی و مالیات ۲ درصدی ، قیمت نهایی به حدود ۲ میلیون تومران رسید. پس از تغییر نرخ ارز و تغییر تعرفه ، ارزش پایه به ۱.۵ میلیارد تومن افزایش یافته و قیمت نهایی مالیات به حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان رسیده است.

Hyundai Elntra با قیمت FOB حدود ۱.۵ دلار بود ، ارزش ریالی اولیه آن با نرخ ارز ۲ هزار و ۲ تومان ، حدود ۲ میلیون Tomans. قیمت آن حدود ۲ درصد تعرفه و مالیات بر ارزش افزوده حدود ۵ میلیون دلار بود. پس از افزایش نرخ ارز به ۲،۰۰۰ تومن و تعرفه ۲ ٪ ، ارزش پایه به ۱ میلیارد و ۲ میلیون تومان رسید و قیمت پس از مالیات به حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان افزایش یافت.

Bay Ddی Sang Plus Ph EV یک ماشین برقی با تعرفه واردات ۲ درصد است. قیمت پایه آن حدود ۵۰۰۰ دلار تخمین زده شد که پس از افزایش نرخ ارز محاسباتی به ۵۰۰۰ دلار ، حدود ۲ میلیارد و ۲ میلیون تومان کاهش یافت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا