چشمانداز مثبت بازار سرمایه مشروط به کاهش تنشهای بینالمللی
واکنش مثبت بازار سرمایه به افزایش قیمت دلار ادامه خواهد داشت.
پیام الیاس کردی کارشناس بازار سرمایه در گفت و گو با افق میهن تاکید کرد: تحولات خاورمیانه عمدتاً اثرات کوتاه مدت و تحولات کلان جهانی اثرات بلندمدت بیشتری بر بازار سرمایه دارد. وی همچنین به اهمیت کاهش تنش ها و تلاش در راستای توافق های بین المللی برای رشد بازار اشاره کرد.
پیام الیاس کردیکارشناس و تحلیلگر بازار سرمایه در گفت و گو با افق میهن وی به بررسی تاثیرات تحولات جهانی و منطقه ای بر اقتصاد و بازار سرمایه پرداخت. وی با تاکید بر اهمیت رصد تحولات کلان جهانی و منطقهای، این دو مقوله را از هم تفکیک کرد و گفت: تحولات کلان جهانی از جمله تقابلهای آمریکا با چین، روسیه و ایران تأثیرات مهمی بر سیاست کلی و بازار سرمایه دارد. از سوی دیگر، تحولات خاورمیانه در مواجهه با مشکلات کوتاه مدت و تغییرات سریع مؤثرتر هستند. بنابراین، تحلیلگران و سرمایه گذاران برای تصمیم گیری بهتر باید این دو را از هم جدا کنند.
الیاس کردی در ادامه افزود: اگر در شرایط کنونی برای تغییرات سریعتر در بازار سرمایه تلاش کنیم، باید به تحولات ایران و آمریکا توجه بیشتری داشته باشیم، مذاکرات احتمالی، تنشهای احتمالی و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه ممکن است جدیتر باشد پیامدهایی در کوتاه مدت دارد. برخلاف تصور رایج در فضای سرمایه گذاری، این تصور که آمریکا منتظر ترامپ برای از سرگیری مذاکرات است، چندان منطقی نیست. به نظر من مذاکرات در دوره ترامپ پیچیده تر و دشوارتر از دوره بایدن خواهد بود و امتیاز گرفتن برای هر دو طرف دشوارتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: تامین مالی، اولویت دولت یا رشد اقتصادی؟
وی با توجه به تاثیر شرایط سیاسی بر نوسانات بازار سرمایه گفت: بازار سرمایه به شدت تحت تاثیر این تغییرات قرار خواهد گرفت. همچنین احتمال تنش هایی وجود دارد که می تواند در کوتاه مدت باعث نوسانات بازار شود. البته، اگر هر دو طرف واقعاً قصد مذاکره دارند، باید سیگنالهای جدیتری ارسال کنند. اما تاکنون هیچ کس چنین سیگنال هایی را ندیده است. تحلیل شخصی من و همچنین بررسی حرکت قیمت دلار نشان می دهد که در کوتاه مدت خبری از مذاکره جدی نیست.
تصمیمات اخیر دولت علیرغم تاخیر در تصویب، مثبت تلقی می شود. به ویژه در رابطه با میزان خوراک و صنایع حمایتی، این تغییرات نشان دهنده رویکرد دولت نسبت به دوره قبل که سیاست های ضد تولید و ضدصنعت دنبال می شد، است. این اقدامات می تواند فضای تولید و صنعت را تقویت کرده و به نفع بازار سرمایه باشد.
وی همچنین به موضوع FATF و تاثیر احتمالی آن پرداخت و گفت: پذیرش FATF و اجرای توافقات مربوطه نقش مهمی در کاهش تنش ها و تحولات بازار سرمایه خواهد داشت. در صورت دستیابی ایران به توافق بزرگ و کاهش تنش با جهان، شاهد اثرات مثبت به ویژه در گروه بانکی خواهیم بود. اما متأسفانه هر چه حل این مشکلات پیچیده تر و دشوارتر شود، وضعیت بدتر می شود و شاهد تاثیر منفی بیشتری بر بازار خواهیم بود.
الیاس کردی در بخشی دیگر از سخنان خود با بررسی چالش های کوتاه مدت بازار سرمایه تصریح کرد: عدم تعادل انرژی، قطعی گاز و برق و همچنین تغییر نرخ دلار از جمله چالش های کوتاه مدتی است که می تواند فشار زیادی بر بازار سرمایه وارد کند. این مسائل در کوتاه مدت بازار را مختل می کند و هزینه صورت های مالی شرکت ها را افزایش می دهد. با این حال، در بلندمدت، حرکت به سمت قیمتهای واقعیتر میتواند تأثیر مثبتی بر ترازنامه شرکتها داشته باشد و تولید را تقویت کند.
وی با توجه به شرایط عمومی بازار سرمایه و آینده آن، افزود: البته من نسبت به چشم انداز کلی بازار سرمایه مثبت هستم، به شرطی که اگر به توافق برسیم، سرمایه را کاهش دهیم بازار می تواند رشد قابل توجهی داشته باشد و حتی به ارقام و اهداف اعلام شده توسط آقای سعیدی دست یابد. اما در صورت تداوم همین شرایط متشنج به دلیل نارضایتی ها، فشارها و سایر مشکلات، بازار سرمایه همچنان تورم زا عمل می کند و مانند گذشته به افزایش قیمت دلار پاسخ مثبت می دهد.