چگونه از کودکان در برابر آلودگی هوا محافظت کنیم؟
به گزارش خبرگزاری افق میهن، هوا یکی از اساسی ترین نیازهای فیزیولوژیکی انسان و سایر موجودات زنده است، این نیاز به حدی است که تصور زندگی بدون هوا حتی برای چند دقیقه غیرممکن است، اما بر اساس آخرین گزارش ها بار بیماری ها، آلودگی هوا چهارمین عامل خطر مرگ و میر در جهان و مهمترین تهدید زیست محیطی برای سلامت انسان است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، آلودگی هوای بیرون و داخل خانه سالانه منجر به بیش از ۷ میلیون مرگ زودرس در جهان می شود، در واقع از هر ۹ مرگ در جهان، یک مورد مرگ ناشی از آلودگی هوا است. آمار و اطلاعات سازمان جهانی بهداشت، حدود ۹۹ درصد از جمعیت جهان در کشورهایی زندگی می کنند که سطح آلودگی هوا (غلظت سالانه ذرات معلق) PM2.5) بالاتر از دستورالعمل های سازمان بهداشت جهانی (۵ میکروگرم بر متر مکعب) است.
در همین راستا قانون هوای پاک با هدف کاهش انتشار آلایندههای هوا و کنترل آنها و در نتیجه حفظ سلامت مردم در سال ۱۳۹۵ تصویب و ابلاغ شد. ، در مورد اجرای این قانون بیشتر می فهمیم.
نتایج تحقیق نشان داده است که در سال ۱۳۹۵ (به عنوان سال پایه) میانگین سالانه غلظت ذرات معلق معادل ۳۰ میکروگرم بر متر مکعب بوده است، اما در طول سال های اجرای این قانون نه تنها کاهشی در میزان ذرات معلق نداشته ایم. غلظت سالانه ذرات معلق اما میانگین غلظت سالانه ذرات معلق PM2.5 در سال های گذشته به ۳۵ میکروگرم بر متر مکعب افزایش یافته است که نشان می دهد که قانون هوای پاک به درستی اجرا نمی شود. همچنین اگر نگاهی جامع به قانون هوای پاک داشته باشیم، این قانون به خودی خود مشکلی را حل نمی کند، اما در راستای اجرا و اجرای این قانون، تنها با همکاری همه دستگاه ها و نهادهای اجرایی می توان وجود داشت. امید به تنفس هوای پاک در شهرهای گرفتار در چنگال آلودگی هوا باشد. در این میان اثرات آلودگی هوا بر کسی پوشیده نیست. جان انسان ها به ویژه کودکان در معرض تهدید قرار دارد و لازم است راه های حفاظت از سلامت مردم به ویژه کودکان در برابر آلودگی هوا بررسی شود و بر این اساس گفت و گو با عباس شاهسونی رئیس اداره سلامت هوا و تغییرات اقلیمی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی می توانید توضیحات آن را در زیر بخوانید:
افق میهن: آلودگی هوا چه تاثیری بر زندگی انسان دارد؟
شاهسونی: امروزه آلودگی هوا به عنوان یکی از معضلات مهم زندگی شهری و صنعتی مطرح است و زندگی همه افراد جامعه تحت تاثیر این موضوع قرار گرفته است. مطالعات اپیدمیولوژیک به طور مداوم گزارش داده اند که قرار گرفتن مزمن و حاد در معرض آلاینده های هوا خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی را افزایش می دهد و هر ساله باعث ۸.۱ میلیون مرگ زودرس در سراسر جهان می شود.
افق میهن: آلودگی هوا چه تاثیری بر جنین، نوزادان و کودکان دارد؟
شاهسونی: حساسیت کودکان به آلودگی هوا از قبل از تولد شروع می شود، زیرا برخی از آلاینده ها می توانند از جفت عبور کنند و در نتیجه جنین در معرض آلودگی هوا قرار می گیرد، بنابراین پس از تولد، کودکان به دو دلیل عمده با خطرات خاصی از آلودگی هوا مواجه می شوند. به دلیل اینکه اغلب بیشتر از بزرگسالان هوای آلوده دریافت می کنند و از طرفی بدن آنها در حال رشد و تکامل است و سیستم ایمنی کودکان کامل نیست، هوای آلوده به طرق مختلف بر سلامت آنها تأثیر می گذارد. همچنین باید تاکید کنیم که اثرات ناخوشایند آلودگی هوا بر سلامت کودکان قبل از تولد شروع می شود، حتی زمانی که جنین هنوز در رحم مادر است، در واقع بین قرار گرفتن در معرض برخی آلاینده ها به ویژه ذرات معلق، دی ارتباط قوی وجود دارد. بین اکسیدهای نیتروژن، ازن و نقایص مادرزادی.
افق میهن: آیا آلودگی هوا عامل افزایش مرگ و میر کودکان در جهان است؟
شاهسونی: آلودگی هوا سالانه باعث بیش از ۷۰۰۰۰۰ مرگ قابل انتساب در کودکان زیر پنج سال در جهان می شود، بر اساس گزارش موسسه بار بیماری، در سال ۲۰۲۴، بیش از ۱۵ درصد از کل مرگ و میرها در کودکان زیر پنج سال مربوط به هوا است. آلودگی و در کشور به طور متوسط تا هشت مورد مرگ ناشی از عفونت های دستگاه تنفسی تحتانی به ازای هر ۱۰۰۰۰۰ کودک زیر پنج سال است. به آلودگی هوا نسبت داده می شود و در کشورهای افغانستان، بنگلادش و هند، بیش از ۴۰ درصد مرگ و میر ناشی از عفونت است. عفونت دستگاه تنفسی تحتانی در کودکان زیر پنج سال به آلودگی هوا نسبت داده می شود و به طور متوسط در سراسر جهان، میزان مرگ و میر ناشی از عفونت دستگاه تنفسی تحتانی منتسب به آلودگی هوا از سال ۲۰۰۰ تقریباً ۵۳ درصد افزایش یافته است که بسیاری از اثرات مضر آن است. آلودگی هوا در کودکانی که در مناطقی که از نظر اجتماعی یا اقتصادی ضعیف هستند و در برخی از کشورهای آفریقایی و آسیایی مانند هند زندگی می کنند شدیدتر است. بنگلادش، اتیوپی و نیجریه از هر سه مورد مرگ و میر ناشی از عفونت های دستگاه تحتانی یک نفر هستند. تنفس در کودکان زیر پنج سال تقریباً در یک نفر با آلودگی هوا مرتبط است.
نظرسنجی های جهانی نشان می دهد؛ آلودگی هوا دومین عامل مرگ و میر زودرس در جهان است، ذرات کوچکتر از ۲.۵ میکرون مهم ترین و در عین حال نگران کننده ترین آلاینده های هوا هستند. به گفته مسئولان ۲.۴۸ درصد از تولید ناخالص ملی کشور معادل ۳۴ هزار میلیارد تومان صرف مالیات می شود. ناشی از آلودگی هوا است به طوری که ریزگردها و آلاینده های هوا ۳۸ میلیون نفر از جمعیت کل کشور را در معرض آلودگی هوا قرار می دهد.
افق میهن: کدام بیماری های جنین و کودکان با آلودگی هوا ارتباط دارد؟
شاهسونی: قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران جنینی یا سالهای اول پس از تولد میتواند باعث عوارض رشد ناقص ریه، افزایش خطر ابتلا به آسم، کاهش عملکرد ریه، عفونتهای حاد دستگاه تنفسی تحتانی، اختلال در رشد ذهنی و حرکتی، اختلالات رفتاری و مرگ شود. مرگ و میر نوزادان، سرطان های دوران کودکی، افزایش خطر بیماری قلبی، دیابت و سکته در بزرگسالی، کم خونی، کمبود ویتامین دی دیابت و چاقی، تضعیف سیستم ایمنی، اوتیسم، بیش فعالی و آسیب مغزی از هوش کم تا آلزایمر.
افق میهن: چگونه از کودکان در برابر آلودگی هوا محافظت کنیم؟
شاهسونی: یکی از راههای ساده و در عین حال مؤثر برای محافظت از کودکان در برابر آلودگی هوا، نگهداشتن آنها در داخل خانه است، بهویژه در روزهایی که آلودگی هوا به سطوح ناسالم برای گروههای حساس میرسد. در طول روزها بهتر است فعالیت های غیر ضروری در فضای باز را به زمانی موکول کنید که آلودگی هوا کاهش یافته و شرایطی مانند بازی های فکری برای سرگرمی کودک فراهم شود.
البته استفاده از ماسک مناسب می تواند به محافظت از کودکان در برابر مواد سمی موجود در هوا کمک کند، ماسک های کودک در رنگ ها و طرح های متنوع موجود است، ماسک های با کیفیتی مانند N95 با سیستم تصفیه هوای چند لایه از ورود آلاینده های مضر و خطرناک جلوگیری می کند. سیستم از تنفس کودکان جلوگیری می کند اما نکته مهم در استفاده از ماسک این است که کودکان به درستی از آن استفاده کنند و از کناره های ماسک نشتی نداشته باشد، البته کودکانی که آسم دارند باید دارو مصرف کنند و اسپری های تنفسی داشته باشند. با شما
نوشیدن آب کافی برای حفظ سلامت کودکان ضروری است، اما افزایش مصرف آب در روزهایی که کیفیت هوا نامرغوب است، اهمیت بیشتری دارد. که آب به دفع سموم از بدن کمک می کند و می تواند علائم ناخوشایند ناشی از آلودگی هوا را کاهش دهد، البته مصرف مایعاتی مانند آب آشامیدنی، آب میوه طبیعی و سوپ موثرترین اقداماتی است که می توان برای کاهش عوارض هوا انجام داد. آلودگی بر سلامت کودکان
رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها و غذاهای کامل می تواند به بدن کودک کمک کند تا با اثرات آلودگی هوا مقابله کند، بنابراین مصرف بیشتر میوه ها و سبزیجات می تواند از سلامت ریه ها حمایت کرده و سیستم ایمنی بدن را تقویت کند. منابعی مانند روغن ماهی، گردو، ویتامین C موجود در پرتقال، انار، نارنگی، ویتامین E از مغز بادام، تخمه آفتابگردان، ویتامین A از منابعی مانند گوجه فرنگی و کدو تنبل و مکمل های ویتامین D با کاهش عوامل التهابی و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می کند. برای محافظت از بدن کودک در برابر اثرات آلودگی هوا.
نصب دستگاه تصفیه هوا یکی از بهترین راه ها برای محافظت از کودکان در برابر افزایش آلودگی هوای داخل منزل است، دستگاه های تصفیه هوا نیز برای افرادی که مشکلات تنفسی دارند توصیه می شود، بنابراین در روزهایی که آلودگی هوا به سطوح ناسالم برای گروه های حساس می رسد، از دستگاه های تصفیه هوا مجهز به فیلتر هپا استفاده کنید. برای از بین بردن آلاینده ها از خانه مهم هستند و از طرفی باید از کشیدن سیگار یا سوزاندن شمع یا بخور خودداری شود.
افق میهن: آیا آلودگی هوا مانع رشد و نمو کودکان می شود؟
شاهسونی: آلودگی هوا در رشد و نمو کودکان اختلال ایجاد می کند و عوارضی را به دنبال دارد خانم عمر در آنها قرار گرفتن در معرض آلودگی از قبل از تولد تا سنین کودکی میتواند احتمال ابتلای کودک به بیماریهای عفونی، غیرواگیر و سرطانها را در آینده افزایش دهد، بنابراین با رشد ریههای کودکان در دوران نوجوانی، هر گونه تأثیری بر رشد و نمو آنها وجود دارد. ریه ها به دلیل آلودگی هوا تا آخر عمر بر آنها اثر می گذارد.
تنفس هوای آلوده در اوایل زندگی می تواند عواقب فوری و بلندمدت بر سلامت کودک داشته باشد. آلودگی هوا از طریق نقشی که در ایجاد ذات الریه، سایر عفونت های تنفسی و واکنش های آلرژیک دارد، بر سلامت کودکان تأثیر می گذارد. عفونت دستگاه تنفسی تحتانی عامل اصلی مرگ کودکان زیر پنج سال شناخته شده است، زیرا قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با شروع التهاب و تضعیف سیستم دفاعی بدن در برابر ویروس ها و باکتری ها، کودک را مستعد ابتلا به این بیماری می کند. عفونت ها
آلودگی هوا در خانه ها نیز یک عامل خطر مهم برای ابتلا به ذات الریه یا ذات الریه است. این عفونت ها در دوران کودکی می تواند باعث اختلال در رشد ریه و افزایش خطر ابتلا به بیماری های مزمن در آینده شود. بر اساس گزارش موسسه بار بیماری ها در سال ۲۰۲۴، بیش از ۱۵ درصد از کل مرگ و میر کودکان زیر پنج سال مربوط به آلودگی هوا است و عفونت دستگاه تنفسی تحتانی عامل اصلی مرگ آنهاست.
در کشور بهطور میانگین، بر اساس گزارش موسسه بار بیماریها، به ازای هر ۱۰۰ هزار کودک زیر پنج سال تا ۸ مرگ به دلیل عفونت دستگاه تنفسی تحتانی رخ میدهد که نسبت به سایر کشورها کمتر است. لازم است بدانید که میانگین جهانی ۱۰۸ مرگ در هر ۱۰۰ هزار نفر کودک زیر پنج سال است.
آسم شایع ترین بیماری تنفسی در کودکان است که بیشتر در گروه سنی ۵ تا ۱۴ سال رخ می دهد، از هر ۱۰ کودک در جهان یک کودک دارای علائم آسم است که بر اساس گزارش موسسه بار بیماری ها، طی سال ۲۰۲۴، در مجموع ۳.۹ درصد از سال و زندگی از دست رفته به دلیل ناتوانی، آسم ناشی از قرار گرفتن در معرض دی اکسید نیتروژن در کودکان پنج تا ۱۴ سال به طوری که در کشور به ازای هر ۱۰۰ هزار کودک در گروه سنی فوق به طور متوسط ۱۰ تا ۱۹ سال زندگی از دست رفته به علائم آسم نسبت داده می شود.
افق میهن: آیا قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران بارداری باعث سقط جنین، مرده زایی، اختلالات و ناهنجاری های مادری می شود؟
شاهسونی: با توجه به قرار گرفتن جنین در معرض آلودگی هوا در رحم مادر، احتمال کم وزنی هنگام تولد و زایمان زودرس افزایش می یابد و چنین شرایطی منجر به عفونت های دستگاه تنفسی تحتانی، سایر عفونت های جدی، التهاب مغز، اختلالات خونی و زردی می شود. در آنها رخ می دهد، بنابراین اگر نوزادان در معرض آلودگی هوا قرار بگیرند و زنده بمانند، در طول زندگی با خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت مواجه خواهند شد. توجه به این نکته ضروری است که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در دوران بارداری باعث سقط جنین، مرده زایی، اختلالات و ناهنجاری های مادری می شود.
لازم است بدانید که آلاینده ها می توانند با عبور از غشاهای ریه به سایر نقاط بدن منتقل شده و رشد جفت و جنین را تحت تاثیر قرار دهند، بنابراین آلاینده های هوا باعث التهاب سیستمیک یا افزایش استرس، اضطراب و سلامت مادران باردار می شوند. و بر روی جنین تأثیر می گذارد، طبق گزارش موسسه بار بیماری ها، حدود ۲۶ درصد از مرگ و میر نوزادان زیر یک ماه در جهان به دلیل قرار گرفتن در معرض هوا بوده است. آلودگی و حدود ۳۴ درصد از زایمان های نارس. مربوط به قرار گرفتن در معرض این آلاینده ها است.