کاهش ریسک سیاسی بورس را به کدام سو میبرد؟ – افق میهن
Ehsan Askari ، یک کارشناس بازار سرمایه ، وضعیت بازار سهام را ارزیابی کرد و گفت: “بازار سرمایه اکنون تحت تأثیر تعدادی از عوامل سیاسی قرار گرفته است که جهت گیری کلی آن را تعیین کرده اند.” در صدر این عوامل ، تحولات ژئوپلیتیکی در منطقه ، به ویژه اخبار مربوط به درگیری های نظامی در منطقه و توییت های بعدی صلح دونالد ترامپ در منطقه به شدت مورد توجه فروشندگان قرار گرفت.
به گفته کارشناسان و سرمایه گذاران ، بازار سهام امروزه متغیر مهمی دارد که خطرات سیاسی و خوش بینی در مورد مذاکرات را کاهش می دهد.
به نظر می رسد بازار سرمایه به رسمیت شناخته است که خطر تنش نظامی و سیاسی کاهش یافته است و مذاکرات ایران جایگزین شده است. با این حال ، لازم به ذکر است که بورس سهام نه تنها می تواند به خوش بینی در مورد مذاکرات متکی باشد و سایر متغیرهای سیاسی و اقتصادی نیز باید به عنوان یک نیروی محرک برای رشد عمل کنند. به عنوان مثال ، مذاکرات سیاسی باید به اتمام برسد و موانع اقتصادی برای بورس سهام به گونه ای حل می شود که بازار سهام بتواند از رشد پایدار برخوردار باشد.
حامد ستاک ، کارشناس بازار سرمایه ، وضعیت بازار سهام را ارزیابی کرد و گفت: “در حال حاضر ، بررسی کلی شرایط بازار سرمایه نشان می دهد که این بازار پس از یک دوره رکود اقتصادی نسبتاً طولانی وارد مرحله رشد شده است.” به عبارت دیگر ، به نظر می رسد که بازار سرمایه بیشتر به دنبال بهانه ای در وضعیت فعلی است تا روند صعودی را شروع کند تا اینکه منتظر بمانید یا به سمت رکود حرکت کنید.
کارشناس بازار سرمایه افزود: “این گرایش مثبت تا حد زیادی تحت شرایط خاص ، به ویژه در تحولات سیاسی و اخبار در رابطه با مذاکرات بین المللی بنا شده است.” در این میان ، دیدگاه و واکنش بازار سرمایه به اخبار و رویدادهای سیاسی بسیار حساس شده است. با هر اظهارنظر یا گزارشی که بینش مثبتی در مورد روند مذاکرات سیاسی و دیپلماتیک ارائه می دهد ، بازار سرمایه رشد می کند و معاملات رونق بیشتری را دنبال می کنند. در مقابل ، هر نشانه ای از عدم موفقیت مذاکرات منجر به کاهش اعتماد سرمایه گذاران به بازار سرمایه می شود و بخشی از سرمایه را به بازارهای موازی مانند ارز و طلا سوق می دهد و بازارها به طور فعال نسبت به اخبار واکنش نشان می دهند.
وی گفت: “این نوسانات نشان می دهد که احتیاط در بین شرکت کنندگان در بازار سرمایه افزایش یافته است.” حجم معامله بالا احتیاط سهامداران را نشان می دهد. فروشندگان با احتیاط بیشتری در چنین محیطی عمل می کنند و اغلب در تصمیمات خود به جای تکیه بر تحلیل های اساسی یا فنی ، به اخبار و تحولات سیاسی نگاه می کنند.
به طور کلی ، نتیجه گیری می توان نتیجه گرفت که مهمترین عامل روند بازار سرمایه در حال حاضر شرایط داخلی بازار یا پارامترهای STEM نیست ، بلکه محیط سیاسی کشور و به ویژه چشم انداز مذاکرات و تحولات سیاست خارجی است.
Ehsan Askari ، یک کارشناس بازار سرمایه ، وضعیت بازار سهام را ارزیابی کرد و گفت: “بازار سرمایه اکنون تحت تأثیر تعدادی از عوامل سیاسی قرار گرفته است که جهت گیری کلی آن را تعیین کرده اند.” در صدر این عوامل ، تحولات ژئوپلیتیکی در منطقه ، به ویژه اخبار مربوط به درگیری های نظامی در منطقه و توییت های بعدی صلح دونالد ترامپ در منطقه به شدت مورد توجه فروشندگان قرار گرفت.
وی افزود: کاهش تنش ها در خاورمیانه ، که با نگرش جدید یمن نیز همراه بود ، راه را برای آرامش نسبی در بازارها هموار کرد. این تأثیر مثبتی در بازار سرمایه داشت و آغاز تجارت امروز یک رویکرد مثبت و امیدوار کننده بود. کاهش دلار با توجه به همان محیط معنوی از بازار سرمایه حمایت می کرد.
علاوه بر تحولات سیاسی ، بازار سرمایه فعلی تحت تأثیر بازگشایی نماد SAIPA در روز چهارشنبه پس از افزایش سرمایه قرار گرفت. این بازگشایی منجر به افزایش پیشنهاد بازار شد. این معمولاً شرکت کنندگان در بازار مورد انتظار در پایان هفته است. با توجه به حساسیت جدی به بازار تحولات سیاسی ، بسیاری از سرمایه گذاران در پایان هفته مراقب هستند که این پیشنهاد را افزایش می دهد.
وی گفت: “علاوه بر تحولات سیاسی ، مشکلات اقتصادی نیز نقش مهمی در هدایت بازار سرمایه دارند.” نرخ ارز در حال حاضر در وضعیت نسبتاً پایدار سیستم بورس اوراق بهادار است که با توافق تعیین می شود. قیمت بازار آزاد همچنین در محدوده ۵۰۰۰ تا ۵۰۰۰ دلار آمریکا نوسان دارد که به نظر می رسد تمایل به حفظ منطقه است. این نزدیکی نسبی بین نرخ ارز در بازار آزاد و سیستم رسمی حدود ۲ تا ۵ درصد است.
کارشناس بازار سرمایه گفت: “اگر این ثبات ادامه یابد و هیچ خبر منفی از مذاکرات هسته ای وجود نداشته باشد ، می توان انتظار داشت که بازارهای موازی مانند طلا و ارز وارد مرحله رکود اقتصادی شوند و بازار سرمایه به عنوان اولین گزینه سرمایه گذاری بهبود یابد.” البته این بستگی به توافق نسبی یا کامل در زمینه سیاست خارجی دارد. Askari ادامه داد: در این میان ، برخی از عوامل داخلی همچنان به جلوگیری از رشد پایدار در بازار سرمایه ادامه می دهند. این عوامل شامل منبع تغذیه در بخش برق است. با زمان گرما ، نگرانی در مورد خرابی قدرت در صنعت افزایش یافته است. این احتمالاً می تواند تولید و سودآوری بسیاری از شرکت های صنعتی را تحت الشعاع قرار دهد. اگر اقدامات لازم در این زمینه انجام شود ، انتظار رشد پایدار در سود شرکت دشوار خواهد بود.
وی گفت: “از طرف دیگر ، تحریم های اقتصادی همچنین می توانند بر روند مثبت بازار سرمایه فشار مضاعف وارد کنند.” با کاهش یا برطرف کردن مجازات ها ، شرکت ها می توانند کالاهای خود را با هزینه های پایین تر و شرایط رقابتی بهتر به بازارهای هدف صادر کنند. در چنین محیطی ، نیاز به تخفیف های قوی کاهش می یابد ، هزینه های ارز کاهش می یابد و امکان تسهیل ارز خارجی صادرات افزایش می یابد. این متغیرها همه می توانند نقش مستقیمی در سودآوری شرکت ها و چشم انداز مثبت برای بازار سرمایه داشته باشند.
در شرایط فعلی ، شاخص کل بورس اوراق بهادار در مقایسه با پاییز گذشته حدود ۲ درصد بود. در عین حال ، شرکت های کوچکتر که عمدتاً در همان شاخص قرار دارند ، با وجود P/E پایین تر و توجه سودآورتر ، توجه کمتری را به خود جلب کرده اند. با این حال ، اگر شرایط اقتصادی تحریم ها را بهبود بخشد و محدود کند ، می توان انتظار داشت که این شرکت ها در آینده نزدیک بیشتر از تولید کنندگان شاخص رشد کنند. وی افزود: به طور کلی ، بازار سرمایه می تواند با ادامه جو خوش بینی در مورد بحث های هسته ای بین ایران و ایالات متحده و بدون موانع جدید ، روند صعودی خود را ادامه دهد. “
با این حال ، این خوش بینی نمی تواند برای همیشه ادامه یابد. بازار راه نتایج ملموس و تصمیمات نهایی در زمینه سیاست خارجی است. تصمیماتی که می تواند زمینه اقتصادی کشور را از تعلیق خارج کند و به سمت یک جنبش پایدار حرکت کند. در پایان ، عسکاری تأکید کرد: “اگر مذاکرات به طور کلی به مقرون به صرفه برسد و در منطقه اقتصادی افتتاح شود ، می توان به رشد پایدار بازار سرمایه امیدوار بود.” در غیر این صورت ، بازار با افزایش نوسانات سیاسی یا تشدید مشکلات ساختاری مانند بحران Strum به روند ناپایدار باز خواهد گشت.
منبع: دنیای اقتصاد