کشاورز هر کیلو برنج را چند میفروشد؟
گزارش های تجربه نشان می دهد که برنج طارم معطر مازندران کیلویی ۱۷۴ هزار تومان، برنج گیلان ۲۰۹ هزار تومان و برنج ایرانی دیگر ۱۸۹ هزار تومان قیمت دارد که در دو سال اخیر بی سابقه بوده است.
تکرار تجربه افزایش قیمت برنج در سال ۱۴۰۰
البته لازم به ذکر است که این اولین بار نیست که بازار برنج در ایران به گونه ای پیش می رود که در سال ۱۴۰۰ قیمت برنج به مرز ۲۰۰ هزار تومان رسید و در سال ۱۴۰۱ با عرضه و عرضه این محصول، قیمت ها در سال آینده کاهش قابل توجهی داشته است.
در آن زمان نیز در ارائه آمار تولید برنج تردید وجود داشت و دلیل افزایش یکباره قیمت برنج در سال جاری نیز کمبود یکباره سمت عرضه مانند امسال است.
تولید برنج در ایران از سوی وزارت جهاد کشاورزی ۲.۷ میلیون تن در سال گزارش شده است که از سوی برخی دانشمندان رد می شود.
مدیر سابق برنج در وزارت کشاورزی: آمار این وزارتخانه فاقد تخصص کارشناسی است
ادیبی مدیر سابق برنج وزارت جهاد کشاورزی گفت: طبق آخرین گزارش رسمی وزارت جهاد کشاورزی در سال ۱۴۰۲ سطح زیرکشت برنج حدود ۷۰۰ هزار هکتار در سطح زراعی ۲۰ استان بوده است. و سطح برداشت از جمله کشت . در همان سال احیاء و برداشت ۷۹۰ هزار هکتار برنج نیز اعلام شد، اما به نظر من بیش از ۳۰ سال است که در شالیزارهای مختلف مشغول به کار هستم و تقریباً با وضعیت کشت و تولید نیز آشنا هستم. همه استان ها طبق اسناد موجود در وزارت جهاد کشاورزی، سطح زیر کشت برنج در ایران حدود ۶۰۰ هزار هکتار است.
وی افزود: حدود ۶۷ درصد از این میزان به دو استان شمالی (گیلان و مازندران) اختصاص می یابد و این میزان بر اساس سوابق کشت کشاورزان توسط استان ها تجمیع می شود، بحثی که اخیرا در مناطق مختلف کشور مطرح شده است. کشور بررسی هوایی انجام شده توسط این وزارتخانه در رابطه با منطقه فاقد اعتبار کارشناسی بوده و چنین طرحی در سطح وسیع در شالیزار کشور اجرا نشده است.
ادیبی تصریح کرد: بر اساس گزارش رسمی وزارت جهاد کشاورزی، کل برنج تولید شده در سال ۱۴۰۲ با احتساب میزان رطوبت در زمان ذخیره سازی، با احتساب میزان رطوبت در زمان ذخیره سازی، ۳ میلیون و ۴۸۵ هزار تن با احتساب اولین کاشت، کاشت مجدد و برداشت راتون برآورد شده است. است، مقدار کل برنج سفید، بر اساس وزن برنج، زمان تبدیل را می توان دو میلیون تن تخمین زد.
سود افزایش قیمت برنج به جیب کشاورزان نمی رود
یکی از نکات مهم در این زمینه این است که سود حاصل از این افزایش قیمت به جیب کشاورزان نمی رود زیرا اکثر آنها از جمله کشاورزان خرد و متوسط در فصل برداشت محصول خود را به فروش رسانده اند و اکنون که قیمت اگر برنج به این قیمت های فعلی رسیده باشد، مبلغی دریافت نمی کنید.
به عنوان مثال برنج تارم محلی در ابتدای برداشت برداشت می شود مرداد ماهیانه حدود ۸۵ هزار تومان فروخته می شد، اما در ابتدای زمستان که دیگر محصول دست کشاورز نبود و تقاضای بازار زیاد بود، به دلیل طمع دلال ها قیمت این محصول افزایش یافت. و ناگهان برنج در سطح عمده فروشی کمیاب شد و قیمت ها در بازار گران شد
کمبود و افزایش قیمت برنج در بازار نتیجه قمار و احتکار است
در صورتی که آمار وزارت جهاد کشاورزی مبنی بر تولید ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن برنج در سال صحت داشته باشد و در روزهای اخیر شبهاتی در این خصوص مطرح شده باشد، باید توجه داشت که این محصول به قصد فروش احتکار شده است. قیمت فروش در آینده بالا خواهد رفت و این محصول به مقدار زیاد به دست عده ای سودجو افتاده و اکنون با کمیاب و گرانی آن مواجه هستیم.
بنابراین با فرض صحیح بودن آمار تولید برنج در کشور، لازم است وزارت جهاد کشاورزی با ورود سریع به بازار این محصول، اقدامات اجرایی برای تنظیم بازار این محصول و برخورد با سودجویان احتمالی انجام دهد. انحصار طلبان
لازم به ذکر است ساختار بازرسی در معاونت وزارت جهاد کشاورزی نیز در دولت چهاردهم تخریب شد که در شرایط فعلی بازار بی تاثیر نیست.