کشف درختی مرموز در جنگلهای پاناما که با استفاده از صاعقه، رقبای خود را نابود میکند
اخبار یورو: یک مطالعه جدید نشان می دهد که درخت لوبیا Tonka نه تنها آسیب دیده است ، بلکه انگل ها و درختان اطراف را نیز از بین می برد که برای منابع رقابت می کنند.
در جنگل های گرمسیری ، رعد و برق یکی از دلایل اصلی مرگ درختان است ، به ویژه درختانی که نقش مهمی در ذخیره کربن و حفظ تنوع زیستی دارند.
اما تیم تحقیقاتی با استفاده از سنسورهای خاص و دوربین های رعد و برق در منطقه محافظت شده بارو کلرادو در پاناما ، دریافتند که درخت لوبیا Tonka نه تنها از رعد و برق جان سالم به در می برد ، بلکه از آن نیز بهره مند می شود.
اوان گورا ، یک محیط زیست جنگل در موسسه مطالعات اکوسیستم کری در آمریکا می گوید: “ما از ده سال پیش کار خود را شروع کردیم و خیلی زود فهمیدیم که صاعقه علت مرگ بسیاری از درختان ، به ویژه درختان بزرگ و قدیمی است.” اما درخت ماهی تن سالم باقی مانده است. “
مقایسه تصاویر یک درخت Tonka پس از برخورد صاعقه در سال و دو سال بعد نشان داد که این درخت آسیب دیده است ، اما گیاهان انگل و درختچه ها و درختان رقیب در اطراف آن به طور قابل توجهی کاهش می یابد.
تجزیه و تحلیل داده های ۵ ساله از جنگل های پاناما همچنین نشان داد که درختانی که در مجاورت تونکا رشد می کنند بیشتر از سایر درختان از بین می روند. به گفته آقای گورا ، “زندگی با درخت تن خطرناک تر است.”
بر اساس یافته ها ، هر ضربه رعد و برق به طور متوسط بیش از دو تن گیاه تخریب پذیر گیاه و نزدیک به ۲ ٪ پیچک انگل را از بین می برد.
دانشمندان بر این باورند که دلیل اصلی مقاومت درخت Tonka در برابر رعد و برق ، هدایت بالای آن است که بدون تولید گرمای مضر از برق عبور می کند. مانند یک سیم عایق.
این درخت که تا ۳ متر ارتفاع دارد و می تواند قرن ها زندگی کند ، حداقل پنج بار در زندگی خود در اثر رعد و برق قرار می گیرد.
هر بار که این برخوردها فضای اطراف آن را از رقبا خارج کرده و احتمال رشد بیشتر و تولید بذر را افزایش می دهد. تخمین زده می شود که این پدیده می تواند میزان تولید بذر در زندگی درخت را تا ۳ برابر افزایش دهد.
گرگوری مور ، متخصص باغبانی از دانشگاه ملبورن ، معتقد است که یافته های این مطالعه می تواند برای درختان بلند در سایر اکوسیستم ها مانند جنگل های باز یا دشت های درخت تعمیم یابد.
مور افزود: “ما مدتهاست که می دانیم که برخی از درختان را می توان با رعد و برق برخورد کرد و دوباره زنده ماند.” “این درختان معمولاً تاج سوخته دارند اما می توانند قرن ها پس از رعد و برق زنده بمانند.”
تیم تحقیقاتی اکنون قصد دارد تحقیقات خود را در مورد جنگل های آفریقا و آسیای جنوب شرقی گسترش دهد تا ببیند آیا گونه های دیگر نیز می توانند از صاعقه استفاده کنند.
نتایج مطالعات جدید در مجله Phystologists New منتشر شده است.