کشف پناهگاه سنگی ۱۵۰ هزار ساله در تاجیکستان؛ انسانهای باستانی اینجا زندکی میکردهاند
باستان شناسان پناهگاهی سنگی در کنار رودخانه ای در تاجیکستان یافته اند که به گفته آنها آثاری از انسان های باستانی در آن وجود دارد.
مدتهاست که محققان میدانند انسانهای امروزی و خویشاوندان نزدیک ما (از جمله نئاندرتالها و دنیسووانها) در طول عصر حجر از طریق یک مسیر جغرافیایی به نام «دالان رشته کوههای درونی آسیا» از آسیای مرکزی مهاجرت کردند.
در سالهای اخیر با بررسی بقایای نئاندرتالها و شواهد دنیسووانها و انسانهای امروزی مشخص شد که این منطقه محل ملاقات انسانها از گونههای مختلف بوده است و به احتمال زیاد سه جمعیت بزرگ انسانی با هم ملاقات کردهاند، همزیستی کردهاند و در این زمینه تعامل داشتند.
با این حال، این مسیر هنوز نسبتا ناشناخته است و تحقیقات زیادی در مورد آن انجام نشده است.
برای انجام مطالعه ای در این زمینه، دکتر زیدنر از دانشگاه عبری اورشلیم و همکارانش به جستجوی مکان های عصر حجر در امتداد رودخانه زرافشان، یکی از رودخانه های اصلی آسیای مرکزی پرداختند.
آنها در نهایت دو مکان متعلق به این دوران را با لایه های متعدد کشف کردند که نشان می دهد گروه های مختلف انسانی در زمان های مختلف در این مکان ها زندگی می کردند.
تیم باستان شناسان یکی از این مکان ها به نام «سوی هوزک» را که در کنار یکی از شاخه های کوچک رودخانه زرافشان قرار داشت، کاوش کردند.
یوسی زیدنر، استاد مؤسسه باستانشناسی در دانشگاه عبری اورشلیم و نویسنده اصلی این مطالعه، میگوید: «این منطقه ممکن است به عنوان مسیر مهاجرت برای گونههای مختلف بشری، از جمله مردان خردمند امروزی، نئاندرتالها یا دنیسوواها عمل کرده باشد. که ممکن است در این منطقه همزیستی داشته باشند، آمده است.
وی افزود: تحقیقات ما به دنبال شناسایی افرادی است که در این منطقه از آسیای مرکزی زندگی می کردند و ماهیت تعاملات آنها را بررسی می کند.
در جریان این کاوش ها، باستان شناسان مجموعه متنوعی از ابزار سنگی از جمله سنگ های تراشیده، تیغه، قطعات سنگ، استخوان حیوانات و همچنین زغال سنگ و سنگ چخماق سوخته را یافتند که نشانه هایی از استفاده باستانی از آتش بین ۱۵۰ تا ۲۰ هزار سال پیش است.
این مکان باستانی یکی از مسیرهای اصلی جاده ابریشم در قرون وسطی بوده و تمدن هایی مانند چین و امپراتوری روم را به هم متصل می کرد.
محققان می گویند که هنوز چیزهای زیادی در مورد تعامل بین گونه های مختلف انسانی در دوران پارینه سنگی میانی که از حدود ۳۰۰۰۰۰ تا ۳۰۰۰۰ سال پیش ادامه داشت ناشناخته است و این مکان باستانی فرصتی منحصر به فرد برای بررسی نحوه تعامل انسان های امروزی و خویشاوندان نزدیک آنها فراهم می کند.
به گفته آنها، دشت زرافشان در تاجیکستان می توانست در زمان مهاجرت اولیه انسان خردمند از آفریقا به آسیا به عنوان یک منطقه مهم برای جمعیت انسانی باشد.
محققان می گویند این کشف جدید گام مهمی به سوی درک تاریخ باستانی انسان در آسیای مرکزی است و می تواند اطلاعات جدیدی در مورد نحوه تعامل گروه های انسانی مختلف از جمله انسان های مدرن، نئاندرتال ها و دنیسوواها در این منطقه ارائه دهد.
نتایج مطالعات جدید در مجله علمی «دنیای باستان» منتشر شده است.
منبع: یورونیوز