«یارانه پنهان» مفهومی است به شدت شائبه برانگیز است | بنزین ارزان نیست، «ریال» ارزان میشود
یک کارشناس اقتصادی معتقد است مفهوم «یارانه پنهان» تصویر اشتباهی را القا می کند و بهتر است به جای آن از هزینه فرصت استفاده شود. در این صورت باید گفت با توجه به تحریم ها، اگر بنزین ایران در داخل مصرف نشود، به کجا صادر می شود؟ تحریم فرصت صادرات را به حداقل رسانده است.
افق میهن به نقل از خبرآنلاین، مسعود مزکیان رئیس جمهور در سی امین همایش ملی و دوازدهمین همایش بین المللی بیمه و توسعه گفت: همه از ناهماهنگی صحبت می کنیم اما می گوییم به چیزی دست نزنید. ” یعنی نارضایتی روز به روز بدتر می شود، یک روز باید مشکل را حل کنیم. کی وقتی افتادیم و مردیم؟
وی در ادامه به ابعاد آنچه یارانه پنهان میخواند پرداخت و مدعی شد سالانه چیزی حدود ۱۵۰ میلیارد دلار یارانه پنهان پرداخت میشود. اگر این نرخ را به ریال تبدیل کنیم، با احتساب اینکه اکنون هر دلار آمریکا ۷۰ هزار تومان است، از کل نقدینگی کشور ۹۷۵۰ هزار میلیارد تومان برآورد می شود. داره بیشتر میشه این در حالی است که وقتی صحبت از پرداخت یارانه می شود این تصور به وجود می آید که انگار چیزی به مردم پرداخت شده است در حالی که در مورد بنزین چنین چیزی وجود ندارد. و هیچ حامل انرژی دیگری وجود ندارد.
به عبارت دیگر، یارانه پنهان به شکاف قیمت یک کالا یا خدمت، در یک اقتصاد، در مقایسه با نرخ جهانی یا منطقه ای آن پرداخت می شود. یعنی فرض بر این است که اگر بنزین مصرفی در ایران به نرخ منطقه ای فروخته می شد، چه درآمد اضافی نصیب کشور می شد. بنابراین در واقع چیزی به مردم داده نشده است، بلکه کالایی ارزانتر از نرخ جهانی آن خرید و فروش می شود. این اهمیت در سایر بخش ها نیز قابل استفاده است. به عنوان مثال حقوق در ایران کمتر از ۱۵۰ دلار است اما در برخی کشورهای منطقه ۷۰۰ دلار است. با این اعتبار می توان گفت هر کارگر ایرانی ماهانه ۵۵۰ دلار به عنوان «یارانه پنهان» به صاحبان سرمایه پرداخت می کند. در این حالت هیچکس منابعی را به دیگران اختصاص نمی دهد.
محمدتقی فیاضی، تحلیلگر کلان اقتصادی در تعریف یارانه پنهان گفت: در بحث انرژی، سازمان های بین المللی سعی می کنند یارانه انرژی را در کشورهایی مانند چین یا هند محاسبه کنند، وقتی می خواهند وضعیت یارانه ها را در کشورهای تولیدکننده بررسی کنند. ، سراغ «یارانه های پنهان» می روند.
وی توضیح داد: به نظر من «یارانه پنهان» مفهومی بسیار مشکوک است و بهتر است به جای یارانه پنهان از «هزینه فرصت» استفاده شود، زیرا وقتی صحبت از یارانه می شود، عموما ذهن مردم به سمت منابعی می رود که استفاده می شود. حمایت از یک فعالیت اقتصادی در حالی که در بحث یارانه پنهان چیزی به کسی پرداخت نمی شود، بلکه به جای اینکه یک محصول یا خدمت به چه درآمدی برسد بیشتر توجه می کنند. در داخل کشور مصرف شد و به نرخ منطقه ای صادر و فروخته شد.
فیاضی تصریح کرد: هزینه فرصت می تواند مزایای صرفه جویی در یک محصول یا خدمات را نشان دهد. در مورد ایران، می تواند نشان دهد که صرفه جویی در مصرف انرژی چه فرصت هایی را برای اقتصاد به ارمغان می آورد. البته هزینه فرصت به این موضوعات محدود نمی شود. حتی در موضوعاتی مانند انرژی هستهای نیز میتوان بر این اساس عمل کرد و دید چقدر میتوانیم از این بخش انرژی تولید کنیم و چقدر منابع برای آن هزینه کردهایم. در عوض، اگر بخواهیم در زمینه انرژی های پاک جلو برویم، چه سودی برای اقتصاد کشور خواهد داشت؟
منتقد روندهای کلان اقتصادی در پاسخ به این سوال که با وجود تحریم های فعلی، زمینه صادرات بنزین یا سایر حامل های انرژی چقدر است، گفت: در بررسی هزینه فرصت باید عامل تحریم را لحاظ کنیم، واقعیت این است که ما قادر به صادرات نیستیم. بنزین را امروز یا اگر بکنیم به قیمت فوب در خلیج فارس نمی فروشیم.
به گفته فیاضی، تورم بالا در ایران مهم ترین عاملی است که باعث ایجاد فاصله بین نرخ های داخل ایران و نرخ های منطقه شده است.
این کارشناس اقتصاد کلان افزود: دولت خودش تورم ایجاد می کند اما هزینه های خود را از جیب مردم خارج می کند و با تعیین نرخ هایی مانند حامل های انرژی بخشی دیگر از این هزینه را به سال های آینده موکول می کند. یعنی دولت با کاهش ارزش پول ملی، زمینه را برای ایجاد تکانه های مختلف فراهم می کند، اما وانمود می کند که بنزین در ایران ارزان فروخته می شود. در حالی که موضوع این نیست و اگر دولت شروع به کنترل هزینه های غیرضروری خود می کرد، این شکاف ها و نارضایتی های بعدی شکل نمی گرفت.
سناریویی که فیاضی در صورت افزایش قیمت بنزین تصور می کند این است که با افزایش قیمت بنزین، شوک قیمتی ایجاد می شود که منجر به افزایش نرخ ارز می شود و در عین حال. ، افزایش نرخ ارز زمینه تشدید مجدد تورم را فراهم می کند.
وی خاطرنشان کرد: با این اعتبار این موش و گربه بازی و این چرخه بی پایان ادامه پیدا می کند، اصلاح قیمت به تنهایی راه حل نیست و دولت باید قبل از هر اقدامی تکلیف خود را روشن کند و نشان دهد که چقدر می خواهد بیش از درآمد خود هزینه کند. به گفته پزشکان با مسکن نمی توان اقتصاد را زنده نگه داشت و دولت باید برای گردهمایی مردم تدابیری اتخاذ کند.
این تحلیلگر اقتصادی تاکید کرد: دولت باید روی درآمدهای پایدار حساب کند، مهمترین این درآمدها مالیات است، مالیات باید به گونه ای باشد که صاحبان درآمدهای کلان آن را پرداخت کنند و به زیردستان فشار نیاورند، ثروت. مالکان به جای کارمندان و کارگران مالیات بپردازند و با کاهش معافیت های مالیاتی و مبارزه با فرار مالیاتی می توان زمینه های درآمدزایی پایدار را گسترش داد.
فیاضی درباره عملی بودن نظر پزشکان که اگر سالی ۱۵۰ میلیارد یارانه پنهان پرداخت نمی شد، همه حدود ۹۰ میلیون تومان دریافت می کردند، هشدار داد: این حرف ها انتزاعی و توهمی است و در عمل چنین چیزی وجود ندارد. این احتمال وجود دارد که قیمت بنزین به فوب خلیج فارس برسد، زیرا باید قیمت آن به حدود یک دلار در هر لیتر افزایش یابد، در این صورت اقدام مذکور مانند درآمدزایی دولت است از طریق ایجاد تورم و اعطای یارانه نقدی به تک تک افراد، این امر نه ممکن است و نه عاقلانه و باید از این گونه اظهارات نادرست خودداری شود.