یک بازیگر سندروم داون چطور نقش اول «بدرود پاریس» شد؟ :: افق میهن
محمد ابراهیم شهبازی کارگردان فیلم کوتاه «خداحافظ پاریس» از روند شکل گیری ایده و تولید این فیلم کوتاه و تجربه ایفای نقش یک بازیگر مبتلا به سندروم داون گفت.
به گزارش افق میهن، محمد ابراهیم شهبازی کارگردان فیلم کوتاه «خداحافظ پاریس» برنده جایزه مؤسسه بهشت امام رضا (ع) از چهل و یکمین جشنواره فیلم کوتاه تهران و سید مرتضی قدیری بازیگر سندروم داون. ، همچنین برگ زرین بهترین دستاورد هنری را دریافت کرد. بازی درباره ویژگی های این اثر فیلم را به دست آورده است، گفت: «خداحافظ پاریس» داستان و فیلمی درباره پایه گذاری یک خانواده است و شاید در نگاه اول کودکی به نظر برسد. ما روی سندروم داون تمرکز کرده ایم زیرا شخصیت اصلی ما یک نوجوان مبتلا به سندرم داون است، اما وقتی به عمق داستان نگاه کنید، متوجه می شوید که داستان ما بر حفظ بنیان خانواده به هر قیمتی تاکید دارد و می بینیم که پدری که می خواهد مهاجرت کند، اما سندرم داون پسرش مانع او می شود. این مهاجرتی خواهد بود که سال ها آرزویش را داشته است. در نهایت این خانواده است که برای او حرف اول را می زند، حتی به قیمت از دست دادن تمام آینده ای که این پدر انتظار داشت.
وی در خصوص انتخاب این موضوع و شکل گیری فیلمنامه این اثر گفت: من یک داستان ملودرام اجتماعی در مورد مهاجرت داشتم که هر دو شخصیت فیلم شخصیت های غیرمعلول بودند و یک داستان ملودرام معمولی داشتم که خودم بودم. سالها به ساختن علاقه داشتم، اما احساس کردم این داستان شبیه داستانهای دیگر است. باید مرور کنم من سال هاست که کار مستند می کنم و الان هم دارم مستندسازی می کنم. در مسیر مستندسازی، کاری درباره کودکان مبتلا به سندروم داون انجام دادم و پس از آن تصمیم گرفتم یکی از شخصیت های فیلم را با یک نوجوان سندروم داون جایگزین کنم. به همین دلیل، داستان خاص تر شد. همچنین با توجه به علاقه ای که به سینمای دهه ۷۰ فرانسه داشتم یک ایده تصویری به ذهنم رسید که به کار اضافه شد. مجموعه این کیس ها داستانی با فراز و نشیب و جذابیت های بالاتر نسبت به نسخه اول ارائه کرد و من مجبور به تولید آن شدم.
این کارگردان با اشاره به حضور بهترین بازیگران پشت دوربین فیلمش یادآور شد: خیلی خوش شانس بودم که بهترین های سینمای ایران پشت دوربین من بودند، مثلا سعید براتی به جای فیلمبرداری نقاشی می کشد و آرزوی هر کارگردانی است. اینگونه بودن است تیم داشته باشید وقتی پتانسیل پشت دوربین فیلم خیلی خوب بود، سعی کردم از آن نهایت استفاده را ببرم. خوشبختانه هر کدام از بازیگران فیلم تاثیر جدی گذاشتند.
وی با اشاره به یکی از جدی ترین چالش های تولید این اثر گفت: کار با کودکان سندروم داون سخت است و در همان ابتدای کار کل گروه شروع به بحث می کنند که باید هر کدام ۵۰ تا ضبط کنیم. بارها و ما برای تولید این اثر با مشکل مواجه خواهیم شد. اما در ادامه کار مرتضی قدیری بازی فوق العاده ای انجام داد و این بازی لحظات درخشان و ارزشمندی را رقم زد. حتی مواردی وجود داشت که ما را شگفت زده کرد. همانطور که مرتضی قدیری برنده جایزه بهترین بازیگری چهل و یکمین جشنواره فیلم کوتاه شد، می توان گفت یکی از بزرگ ترین سورپرایزها و دستاوردهای این فیلم، بازی مرتضی قدیری در کنار هنرمند محمدرسول صفری بود. صفری در طول فیلمبرداری به مرتضی قدیری کمک زیادی کرد.
این فیلمساز با اشاره به اینکه چالش های زیادی در سینمای کوتاه وجود دارد، گفت: اگر می گفتند فلانی با ۳ میلیارد فیلم کوتاه ساخته است باید تعجب کنیم، در حوزه فیلم کوتاه بحث مالی نداریم و بچه هایمان. با حداقل هزینه کار کرد اولین چالش آثار کوتاه پول است. بالاخره انجمن سینمای جوانان بودجه محدودی دارد و اگر دوستان از من دستمزد می خواستند شاید این اثر تولید نمی شد.
وی افزود: اگر تاکید می کنم که پول نداریم اما تاکید هم می کنم که باید تلاش کنید و خلاقیت خود را نشان دهید ما باید از این جریان حمایت کنیم. اگر دوستان ما در آثار خود خلاقیت به کار می برند و از فرم های قدیمی سینما فاصله می گیرند، باید حمایت و دیده شوند. اگر دقت کرده باشید در شعار جشنواره امسال بر رویاپردازی و فانتزی تاکید شده بود اما باز هم به فیلم های واقعی جایزه داده می شد در حالی که باید به فیلم هایی با ایده های نو اهمیت و ارزش داد.
شهبازی در پایان با اشاره به اینکه این فیلم درباره خانواده است، گفت: می خواهم از یکی از اعضای تاثیرگذار خانواده ام که بدون او این مسیر برای من امکان پذیر نبود تشکر کنم. همه می گویند در سینما پول نیست اما همسرم پشت من ایستاد و از من حمایت کرد و پشتم بود تا این فیلم را بسازم.
در خلاصه داستان این فیلم آمده است: افشین نوجوانی مبتلا به سندرم داون است که قرار است به همراه پدرش بابک به فرانسه مهاجرت کند اما در آخرین لحظات یک اتفاق غیرمنتظره همه چیز را تغییر می دهد.
بازیگران فیلم «خداحافظ پاریس» عبارتند از نویسنده و کارگردان: محمدابراهیم شهبازی، بازیگران: محمد رسول صفری، سید مرتضی قدیری، آذین فهیمی، بهزاد خلج، سیمین بهفر، میثم معتمدی، بازیگر خردسال: ستین خان محمدی، کارگردان. تصویربرداری: سعید براتی، مشاور کارگردان: فاطمه افضلی، دستیار اول کارگردان و برنامه ریز: فراز امامی، طراح صحنه و لباس: مهدی سعیدی، طراحی و گریم: شهراد زندیه، مدیر تولید: بهنود محمدی پور، صدابردار: میشم معتمدی، صداگذاری: محمدحسین ابراهیمی، تدوین: محمد ابراهیم شهبازی، صحنه منشی: سپیده کریمخانی، طراحی و اجرای جلوه های بصری: کامیار شفیع پور، محمد ابراهیم شهبازی، تصحیح رنگ و نور: فائزه نظیری، عکاس: رز ارغوان، طراح پوستر: روژان ایرجی، تهیه کننده: محمدابراهیم شهبازی (انجمن سینمای جوانان ایران).