یک خانوار سه نفره در ماه چقدر میوه مصرف می کنند؟
افزایش قیمت میوه به معضلی برای خانوارهای ایرانی تبدیل شده و یکی از معضلات تشدید کننده فقر غذایی در جامعه است.
بررسی ها نشان می دهد یک خانوار برای خرید حداقل سبد میوه در ماه باید بین ۱ میلیون و ۲۰۰ تا ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان هزینه کند که این امر علاوه بر سایر هزینه های زندگی باعث می شود مردم از تهیه میوه و عرضه آن چشم پوشی کنند. ویتامین های لازم و خرید مواد غذایی ارزان و با ارزش.
بررسی تورم تیر ۱۴۰۳ منتشر شده از سوی مرکز آمار نشان می دهد که نرخ تورم گروه میوه و خشکبار در این ماه نسبت به سایر گروه ها بالاترین بوده و کالاهای این گروه در تیرماه ۴.۵ درصد افزایش قیمت داشته اند.
افزایش قیمت مواد غذایی موضوع جدیدی نیست و بارها درباره آن بحث و هشدار داده شده است. میوه ها نیز از این موضوع مستثنی نیستند و در سال های اخیر بارها و بارها به آن اشاره شده است.
هزینه خوردن میوه چقدر است؟
برای تعیین هزینه خرید حداقل سبد میوه برای خانوار، قیمت سبدی متشکل از یک کیلو میوه، خیار، سیب، هلو، خربزه، هندوانه، آلو و موز مصرفی را در نظر گرفتیم. به نظر می رسد یک هفته خانوادگی کافی است. البته لازم به ذکر است که قیمت های متفاوتی برای این میوه وجود دارد.
اما اگر برای خرید به میادین میوه و تره بار برود هفته ای ۳۲۶ هزار تومان و ماهی یک میلیون و ۳۰۴ هزار تومان می شود. این گزینه ای است که بسیاری از افراد آن را ترجیح می دهند، اما به دلایل مختلف مانند ساعات کاری این بازارها، بسیاری از افراد حتی افرادی که مشغول به کار هستند، نمی توانند مواد مصرفی خود را در این بازارها خریداری کنند. در چنین شرایطی بسیاری از افراد برای خرید به خرده فروشی های نزدیک محل سکونت خود مراجعه می کنند. البته در آنجا قیمت ها متفاوت است اما این گزارش به بررسی قیمت خرده فروشی ها در مرکز تهران پرداخته است. بر این اساس خرید این سبد میوه هفتگی از این فروشگاه ها برای خانوار ۷۱۴ هزار تومان هزینه دارد که ماهیانه معادل ۲ میلیون و ۸۵۶ هزار تومان است.
بنابراین قابل درک است که همانطور که ترجیح بسیاری از مردم نشان می دهد، خرید میوه از میادین میوه و تره بار، مقرون به صرفه ترین روش برای تهیه وسایل منزل است، اما همانطور که گفته شد، همه افراد به دلیل تنوع زیاد به آن دسترسی ندارند. موانع، آنها چاره ای جز رفتن به مغازه ندارند. شما در سطح شهر خرده فروشی نخواهید داشت، زیرا هزینه خرید این اقلام بیش از دو برابر خرید آنها از بازارهای میوه و تره بار خواهد بود. سیاستگذار برای حل این مشکل به ابزار همیشگی خود یعنی قیمت گذاری متوسل شده است. در روزهای اخیر مدیرکل نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی از ابزار جدیدی برای کنترل قیمت میوه خبر داد. به گفته وی، صورتحساب الکترونیکی، کل زنجیره تولید و عرضه محصولات میوه و تره بار را شفاف می کند و همه عمده فروشان میوه باید ظرف مدت یک ماه نسبت به صدور فاکتور الکترونیکی اقدام کنند.
منبع:
دنیای اقتصاد