یک پشه خطرناک وارد ایران شد
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر از مشاهده پشه آئدس در پارسیان و بندرلنگه در استان هرمزگان و ۲ شهرستان جنوبی استان بوشهر شامل عسلویه و کنگان خبر داد و گفت: عملیات سمپاشی آغاز شده است. وی همچنین بر مقابله با تکثیر این پشه برای جلوگیری از شیوع بیماری های تب دار تاکید کرد.
قاسم برجوی فرد با بیان اینکه پشه آئدس ناقل بیماری های تب دار است، گفت: این پشه علاوه بر تب در کشورهای همسایه جمهوری اسلامی ایران از جمله پاکستان، امارات متحده عربی، قطر و عمان و در پاکستان نیز وجود دارد. بیماری ها، بیماری های دیگری مانند دنگی و زیکا وجود دارد. این مسئول دانشگاهی استان بوشهر گفت: اگر پشه آئدس از پاکستان وارد مرزهای کشور شود می تواند عامل انتقال بیماری تب دنگی باشد. وی افزود: خوشبختانه هیچ موردی از تب دنگی در استان بوشهر مشاهده نشده است.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر نقش مسئولان دهیاری و شهرداری ها در مقابله با پشه آئدس در شهرها و روستاهای مناطق مذکور را مهم دانست و تاکید کرد: در این راستا دفع صحیح پسماندها و ایجاد محیطی پاک انجام می شود. یکی از مسئولیت های مهم و اجتماعی مسئولان و شهرداری ها می باشد.
آئدس یا پشه ببر آسیایی پشه ای است (به ویژه Aedes aegypti) که می تواند تب دنگی، چیکونگونیا، تب زیکا، ویروس مایارو و تب زرد و سایر عوامل بیماری را گسترش دهد. این پشه را می توان با علامت های سیاه و سفید روی پاها و علامت لیری شکل در سطح بالایی قفسه سینه تشخیص داد.
میراث تجارت برده
پشه آئدس ریشه در آفریقا دارد و از طریق تجارت برده به سایر نقاط جهان به ویژه در آسیا و آسیای جنوب شرقی گسترش یافته است، اما اکنون در مناطق گرمسیری، نیمه گرمسیری و معتدل در سراسر جهان یافت می شود. پراکنش در دو تا سه دهه اخیر در سراسر جهان افزایش یافته است و یکی از گسترده ترین گونه های پشه محسوب می شود.
مستعدترین مناطق برای رشد Aedes؛ پشه ای که به آب وابسته است
Aedes در مناطق پرجمعیت بدون منابع آب قابل اعتماد، مدیریت مناسب زباله و بهداشت ضعیف رشد می کند. به عبارت دقیق تر، این نوع پشه در مناطقی که سیستم آب لوله کشی ندارند و تا حد زیادی به آب وابسته هستند بسیار رایج است.
ظروف آب مصنوعی یا طبیعی، ظروف ذخیره آب، گلدان های گل، لاستیک های دور ریخته شده، بشقاب های کاشت، گلدان های گورستان، گلدان های گل، سطل ها، قوطی های حلبی، ناودان باران، فواره های زینتی، کاسه های حیوانات خانگی که برای پرورش و تخم گذاری در داخل یا نزدیک آن ایده آل هستند. مکان هایی که انسان ها در آن زندگی می کنند.
مراقب لاستیک های فرسوده خودرو باشید
لاستیک های دست دوم خودرو نیز محل مناسبی برای پرورش پشه های آند هستند. به گفته معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر جمع آوری لاستیک های فرسوده در بنادر و گمرکات یک ضرورت است. منبع اصلی ورود پشه آئدس به ایران به ویژه استان بوشهر لاستیک های وارداتی خودرو به ویژه لاستیک های وارداتی از کشورهای جنوب شرق آسیا گزارش شده است.
راه های مقابله با پشه آئدس
تمیز کردن مداوم آب زیر گلدان
تخلیه آب راکد در خانه مانند آب خنک تر
تمیز کردن کاسه آب از پرندگان و سایر حیوانات خانگی
ضد عفونی کردن منبع آب
ضدعفونی سینک و سینک ظرفشویی، تخلیه و شستشوی مداوم سطل زباله خانگی
پوشیدن پیراهن و شلوار آستین بلند و استفاده از پماد دافع حشرات
توصیه مهم: در صورت مشاهده این پشه خطرناک، لازم است فاصله یک کیلومتری از محل رویت آن را ضدعفونی کنید.
تب دنگی
تب دنگی یک عفونت ناشی از ویروس دنگی است. پشه آئدس یکی از عوامل اصلی انتقال این ویروس است. تب دنگی به عنوان «تب استخوان شکن» نیز شناخته می شود، زیرا به دلیل درد شدید ناشی از آن، بیمار فکر می کند استخوان هایش در حال شکستن است. برخی از علائم تب دنگی عبارتند از تب، سردرد، بثورات پوستی شبیه سرخک و درد در عضلات و مفاصل. در تعداد کمی از بیماران، تب دنگی ممکن است به یکی از دو نوع خطرناک و کشنده تبدیل شود.
هیچ واکسنی برای جلوگیری از عفونت ویروس دنگی وجود ندارد. نکات کوچکی برای جلوگیری از عفونت ویروس دنگی وجود دارد. مردم باید از خود در برابر پشه محافظت کنند و تعداد نیش ها را محدود کنند. اگر فردی مبتلا به تب دنگی شود و اگر بیماری خفیف باشد، باید مایعات زیادی بنوشد تا بهبود یابد. اگر فردی به شکل شدیدتر بیماری مبتلا شود، به مایعات داخل وریدی (مایعاتی که از طریق سرنگ یا سرم به داخل سیاهرگ ها تزریق می شود) و تزریق خون نیاز دارد.
ویروس زیکا
ویروس زیکا توسط یک ویروس ایجاد می شود که توسط پشه های Aedes که در طول روز نیش می زنند منتقل می شود. علائم این ویروس به طور کلی خفیف است و شامل تب، بثورات پوستی، درد عضلانی و مفاصل، ضعف یا سردرد است. علائم معمولا ۲ تا ۷ روز طول می کشد. اکثر افراد مبتلا به عفونت ویروس زیکا هیچ علامتی ندارند. عفونت ویروس زیکا در دوران بارداری می تواند باعث تولد نوزادان با میکروسفالی و سایر نقایص مادرزادی شود. عفونت ویروس زیکا با سایر عوارض بارداری از جمله زایمان زودرس و سقط جنین نیز همراه است.